Direct naar artikelinhoud
Westworld

Even het geheugen opfrissen: wat je moet weten voor het tweede seizoen van 'Westworld' begint

Overzicht van de belangrijkste personages en verhaallijnen uit seizoen één
Beeld HBO

Wie dacht dat Game of Thrones ingewikkeld is, heeft duidelijk het eerste seizoen van Westworld niet gezien. Net voor de start van het tweede seizoen, nu maandag, zetten we nog eens de belangrijkste verhaallijnen en personages op een rijtje.

Twee tijdslijnen die constant door elkaar lopen. Een hele reeks personages waarvan op gezette tijden het geheugen wordt gewist. Plotwendingen die elkaar in sneltempo opvolgen. En tot overmaat van ramp een koppel scenaristen die er meer dan vijfhonderd dagen over deden om het vervolg op het eerste seizoen van hun reeks op het kleine scherm te krijgen. Een mens zou van minder het spoor bijster raken.

We hebben ondertussen vijf afleveringen van seizoen twee achter de kiezen en we kunnen alvast dit verklappen: eenvoudiger wordt het er niet op. Daarom, voor wie geen zin heeft het hele seizoen dit weekend nog snel te herkauwen: een stand van zaken.

Dolores Abernathy

Dolores Abernathy
Beeld HBO

Al 35 jaar loopt Dolores rond in Westworld – een western-pretpark waar de bezoekers hun lusten kunnen botvieren op de robots (hosts) die het bevolken. Dolores is de oudste host van het stel. Ze is al duizend keer gestorven en minstens even vaak verkracht of neergestoken, maar met één druk op de resetknop werden de herinneringen daaraan gewist. Maar tijdens de tien afleveringen van het eerste seizoen groeit haar zelfbewustzijn en begint ze stilaan te beseffen wat haar rol is in het grotere geheel is. Dolores evolueert van een willoze robot naar een denkend wezen dat bij wijze van eerste zelfstandige daad, tijdens de seizoensfinale, haar geestelijke vader een kogel door de kop jaagt. 

Wat dat in seizoen twee zal geven, mocht ze zelf vertellen in de Superbowl-commercial die begin februari op antenne ging. "We hebben lang genoeg volgens jullie regels geleefd", liet Dolores daarin weten. "Nu is het tijd voor een nieuwe wereld. Onze wereld."

Lees hier een interview met actrice Rachel Evan Wood over haar rol als Dolores. 

John Ford

John Ford
Beeld HBO

De man met het plan. Hij bedacht Westworld en perfectioneerde de robots samen met zijn vriend en zakenpartner Bernard. Wanneer die gewetensbezwaren krijgt en de opening van het park probeert te verhinderen, laat Ford hem vermoorden om hem daarna door een robot te vervangen. Maar ook Ford worstelt met zijn geweten en geeft zijn steeds slimmere en zelfbewustere robots aan het eind van seizoen één de kans om hun leven zelf in handen te nemen. Dat levert hem uiteindelijk een kogel in het hoofd op, maar daarmee is zijn rol niet uitgespeeld. Ook in seizoen twee lopen veel van de verhalen nog steeds langs de lijnen die hij heeft uitgezet. 

Maeve Millay

MaeveBeeld HBO

De tweede host die in de loop van seizoen één steeds eigenzinniger haar eigen weg gaat. Maeve krijgt een paar Westworld-werknemers zo ver haar software aan te passen, vernielt met behulp van een leger afgedankte robots het Westworld-hoofdkwartier en gaat op de loop. Maar net voor ze het kan verlaten, keert ze op haar stappen terug. In één van haar vorige levens hebben de programmeurs een dochter in haar achtergrondverhaal verwerkt en die krijgt ze niet uit haar hoofd. In seizoen twee wordt het terugvinden van die (fictieve?) dochter haar belangrijkste doel.

Data-smokkel

Tussen al het wapengekletter door zit ook een spionage-verhaal in Westworld verwerkt. Achter de rug van John Ford om proberen werknemers van aandeelhouder Delos een gigantische hoop data uit het park te smokkelen. Dat doen ze door die gigantische file te uploaden in één van de hosts. Wat ze precies naar buiten willen smokkelen en hoe ze de robot in kwestie op de trein richting buitenwereld willen krijgen, moet seizoen twee duidelijk maken. 

Bernard Lowe

Bernard Lowe
Beeld HBO

Bernard ontdekt tijdens het eerste seizoen dat hij een robot is. Maar dat is klein bier in vergelijking met de uitdagingen die hem in het tweede seizoen te wachten staan. Met het verdwijnen van John Ford, de man die hem in elkaar knutselde en hem al die jaren in zijn macht had, moet Bernard nu plots zelf keuzes gaan maken. Sluit hij zich aan bij de mensen die proberen het park opnieuw onder controle te krijgen of kiest hij de kant van de robots?

William/Man in Black

William/Man in Black
Beeld HBO

Fans hadden al langer een vermoeden maar pas helemaal aan het eind van seizoen één werd duidelijk dat William en de mysterieuze 'Man in Black' een en dezelfde persoon waren. William was als vicepresident van Delos een van de eerste bezoekers van het park. Hij werd er verliefd op Dolores, raakte haar kwijt en kwam als een verbitterde, keiharde zakenman opnieuw naar de echte wereld. Wanneer hij vijfendertig jaar later ook daar zijn vrouw verliest, neemt hij, als de Man in Black definitief zijn intrek in het park en probeert er 'the maze' – een raadsel bedacht door Ford –op te lossen. Steeds op zoek naar een nieuwe uitdaging, vindt hij het maar wat spannend dat de robots het in seizoen twee met gelijke wapens tegen de bezoekers van het park op kunnen nemen. 

Teddy Flood

TeddyBeeld HBO

De love interest van Dolores hangt in Westworld al 35 jaar de charmante cowboy uit. Altijd op zoek naar gerechtigheid en niet te beroerd om als het moet die met zijn revolver af te dwingen. De vraag is hoe hij het zal verteren wanneer hij in de finale van seizoen één zijn lief een man in koelen bloede neer ziet schieten. Wil Teddy ook in seizoen twee in het spoor van zijn Dolores blijven galopperen dan zal hij toch wat haar op zijn tanden moeten kweken. 

Shogun

Wat als Westworld niet het enige gerobotiseerde pretpark was? Wanneer Maeve tijdens haar verbouwingswerken aan het Westworld-hoofdkwartier plots op een stel samoerai-harnassen stoot, wordt die vraag een stuk pertinenter. Ook scenaristen Lisa Joy en Jonathan Nolan dropten al een paar duidelijke hints in die richting. Hoeveel werelden er nog zijn en wat voor soort robots daar dan rondhossen, wordt een van de grote vragen van het nieuwe seizoen. 

Westworld 2, vanaf maandag 23 april op Telenet Play More