Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Dit is het belangrijkste nieuws van de ochtend

Sp.a-voorzitter en Oostends kopstuk John Crombez ligt in de clinch met Bart Tommelein (Open Vld).Beeld Tim Dirven

De patstelling in de coalitievorming in Oostende blijft, de levensverwachting in België slabakt en Vlaanderen heeft een diplomatieke rel met Spanje.

In het nieuws

1. Peumans over diplomatieke rel met Spanje: “Ik pik dit niet”

Door kritische uitlatingen van Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) verbreekt Spanje de diplomatieke relaties met Vlaanderen. “Van de pot gerukt”, reageert Peumans nu scherp. Minister-president Geert Bourgeois spreekt over een “ongeziene situatie sinds 1945".

2. Tommelein (Open Vld): “John Crombez heeft N-VA een coalitie zonder mij aangeboden in Oostende”

“John Crombez heeft N-VA een Oostendse coalitie zonder Open Vld aangeboden op de verkiezingsavond.” Dat zei Oostends Open Vld-kopman Bart Tommelein in De ochtend op Radio 1. Hij wil een coalitie zonder sp.a (de ‘Stadslijst’), Crombez wil het gesprek aangaan.

De ‘monstercoalitie’ van Tommelein overtuigt Groen-kopman Wouter De Vriendt tot nu toe niet. De paars-groene coalitie die De Vriendt wil, stuit dan weer op een ‘njet’ van Tommelein. De patstelling is voorlopig nog niet gebroken.

3. Deurwaarders vallen binnen op persconferentie naar aanleiding van omstreden Russische kunstwerken

Op een persconferentie van Catherine de Zegher, die in maart geschorst werd als museumdirectrice van het MSK Gent naar aanleiding van mogelijke valse Russische kunstwerken, zijn twee deurwaarders binnengevallen. Er zou een strafonderzoek aan de gang zijn.

Een van de omstreden werken.Beeld BELGA_HANDOUT

4. Hoe Vlaams Belang een nieuw wingewest vond in de arme Denderstreek

Steeds meer Brusselaars van Afrikaanse- en Noord-Afrikaanse origine trekken naar de Denderstreek waar het veel goedkoper wonen is. Het Vlaams Belang en ook sommige N-VA’ers verkochten dit fenomeen als een gevaarlijk botsing der beschavingen. En dat zorgde voor een zwarte zondag in de Denderstreek.

“Het cordon sanitaire is zo lek als een zeef”, schrijft politiek filosoof Dries Deweer.

Forza Ninove-kopman Guy D’Haeseleer.Beeld © Bart Leye

5.  Levensverwachting Belgen gaat slabakken

België zakt van de 21ste naar de 28ste plaats in een internationale ranking over de levensverwachting. Tegen 2040 worden we hier gemiddeld 82,9 jaar. Nu is dat 81 jaar. Maar dat is minder vooruitgang dan verwacht en ook minder dan bij de buren. 

6. De Britten lopen tegen de geoliede machine van de EU

Ook op de EU-top vanavond krijgt Brits premier Theresa May haar tijgerpumps niet tussen de deur. Haar brexit-eisen stuiten op een solide EU-blok. Vier vragen over de stand van de brexit.

Ondertussen neemt de angst voor nieuw geweld bij de Noord-Ierse grens na de brexit opnieuw toe.

7. Eerste voetballer bekent benadering om degradatiematch tegen KV Mechelen te fixen

Ex-Beverenspeler Olivier Myny heeft zijn ondervragers verteld dat hij is benaderd in een poging om de verdachte degradatiewedstrijd tussen KV Mechelen en Waasland-Beveren in maart 2018 te fixen

Tip van de redactie

8. Nee, Jinnih Beels draagt niet zomaar blauw

Wat wilde Meyrem Almaci maandag zeggen met haar groen-gele outfit? Helemaal niets, zweert de groene voorzitter; het was volgens haar bovendien koper, geen geel. En toch. Politici gebruiken hun kleren wel degelijk om ons iets te zeggen.

Jinnih Beels.

Aan het koffieapparaat

9. “Mannen zijn vooral bang voor vrouwen”

Over de vrouw en haar lichaam zijn al bibliotheken vol geschreven, maar dan vooral door mannen. Want wat je vreest, hou je maar beter onder de duim. In Heuvels van het paradijs schetst Mineke Schipper (79) hoe de man de vrouw in bezit kon nemen, bang als hij is voor haar borsten, vagina en menstruatiebloed.

10. Slapen kun je leren

Blijf van de pillen en ga op slaapcursus, zo klinkt een nieuwe richtlijn van Domus Medica. Maar hoe efficiënt is zo’n slaapcursus dan eigenlijk? En hoe leer je dat, slapen?