Vergeet de hipster, hier is de scumbro: er zo goedkoop mogelijk uitzien voor zo veel mogelijk geld

Een ongeschoren baard, vettig haar, T-shirts en ­trainingspakken die twee maten te groot zijn. U vindt dat sjofel? Modekenners denken daar vandaag toch anders over. Een slordig voorkomen is dé nieuwe en hipste trend van het moment. “Maar vergis u niet: er goedkoop uitzien, kost veel geld.”

Annelies Roose

Het moet er vooral op lijken alsof er helemaal geen moeite in is ­gestopt. Alsof het geen greintje uitmaakt hoe ­iemand eruitziet. Hoe achtelozer en hoe ongeïnteresseerder de looks, hoe hipper.

Intuïtief denkt u net als veel mensen nu misschien: Maar wie verzint dit toch? Het antwoord is: Justin Bieber, onder anderen. De Canadese zanger heeft tegenwoordig halflang haar, dat vettig achterover is ­gekamd of waar een ­bandana rond zit. Op zijn gezicht zijn sporen van een vaag geschoren baard te zien, op zijn voorlip prijkt een snorretje. De broeken van de ster zijn kapot gescheurd en veel te groot, net als zijn T-shirts of schreeuwerige hawaïhemdjes. Aan zijn voeten zitten sportschoenen, als het geen teenslippers zijn.

© Photo News

Crocs

Toonaangevende modebladen plakten intussen een naam op de nieuwe trend: “scumbro”. Het Amerikaanse Vanity Fair gebruikte hem voor het eerst. Scumbro is een samentrekking van scum (vuiligheid) en bro (vriend). “Een scumbro draagt streetwear op een ironische manier”, schreef het blad. “Hij kiest voor outdoormerken zoals Crocs, maar hij heeft ook de nieuwste Adidas-sneakers in zijn collectie. Zich scheren? Dat hoeft maar eens om de twee weken.” Mannenblad Esquire ­beschreef de scumbro dan weer als ­“iemand die eruitziet als een ­tiener die zich al dagen niet gewassen heeft en wiet gaat verkopen op een afgelegen parking”.

Wat de trend zo vreemd maakt, is de verwarrende indruk die hij geeft. Scumbro’s zien er namelijk armzalig uit, maar in werkelijkheid leggen ze grof geld neer. Ze dragen merken als Prada, Gucci en Ver­sace. “Vergis u niet”, verwoordt Vanity Fair het. “Er goedkoop uitzien, kost geld, véél geld. Het is voor scumbro’s de kunst om kledij zo verschrikkelijk mogelijk te combineren. Maar wel kledij die peperduur is.”

Justin Bieber is overigens niet de enige bekende scumbro. Ook acteurs Shia LaBeouf en Jonah Hill, zanger Post Malone en Saturday Night Live-ster Pete Davidson, die verloofd is met zangeres Ariana Grande, lopen er tegenwoordig zo slordig mogelijk bij. Maar dat de trend vooral mannen aanspreekt, betekent niet dat vrouwen zich ervan laten wegzetten. Ook Paris Jackson, dochter van, liet zich de voorbije weken bijvoorbeeld in een slonzige outfit zien.

Aangeboden door onze partners

Meer lifestyle

Aangeboden door onze partners

Meer over Justin Bieber

Hoofdpunten

Keuze van de redactie