Direct naar artikelinhoud

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel

Zon en mazout: de perfecte combo!

Een energie-efficiënte condensatieketel op stookolie blijkt zuiver economisch bekeken de beste optie als uw oude mazoutketel aan vervanging toe is, volgens een onafhankelijke studie van onderzoeksbureau Ph. Deplasse & Associés. Gezinnen die ook hun ecologische voetafdruk willen beperken, combineren hun cv-ketel het best met een zonneboiler voor warm water. “Zo bespaart u nog eens tot 300 liter stookolie per jaar”, klinkt het bij Informazout.

Zon en mazout: de perfecte combo!
Beeld Getty Images/iStockphoto

De onderzoekers zochten uit wat financieel en ecologisch de slimste keuze is voor een typische halfopen Belgische gezinswoning van 180 m² met twee verdiepingen. Ze keken naar de aankoop van de installatie, de kosten voor onderhoud en de brandstofkosten.
Over een periode van 15 jaar is dan een condensatieketel op stookolie de beste financiële keuze voor wie zijn stookolieketel van 20 jaar of ouder wil vervangen. Voor een beperkte kostprijs en zonder breekwerken verbruikt u zo onmiddellijk een derde minder stookolie en snoeit u dus drastisch in uw verwarmingsfactuur.
Het volledige verslag van het onderzoek leest u hier.

Zonnedouche
Het goede nieuws is dat ook de CO2-uitstoot van uw woning met een derde daalt als u de cv-ketel vervangt. Bovendien kan een nieuwe cv-ketel gemakkelijk gecombineerd worden met een warmtepomp of zonneboiler. Die laatste optie is volgens het onderzoek trouwens de meest duurzame. Een zonneboiler bestaat uit een buffervat met een warmtewisselaar en een zonnecollector op het dak. De collector brengt de zonnewarmte over op een vloeistof die door de warmtewisselaar stroomt. Zo verwarmt u 60 procent van het sanitair warm water met gratis zonne-energie. “Een gezin van vier bespaart zo tot 300 liter stookolie op jaarbasis”, klinkt het bij Informazout, het expertisecentrum voor woningverwarming op stookolie. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook weer een extra besparing op de verwarmingskosten.
Een combinatie met een warmtepomp of zonneboiler? Hier vindt u de vergelijking.

Meer informatie over zo’n energiemix ontdek je in volgende video’s :
Hoe werkt de combinatie zonneboiler en stookolieketel?
Dubbel voordelig is de combinatie stookolieketel en zonneboiler.

Nuttige tip
Voor wie in Vlaanderen woont en zijn bestaande woning verbouwt: als u nog dit jaar investeert in een zonneboiler, profiteert u van de hogere premie van 550€/m² collectoroppervlak / max.2.750 euro / max. 40 procent van het aankoopbedrag van uw netbeheerder. U kan van die maximale 2.750 euro premie genieten met een zonnecollector van 5m² wat volstaat voor het warm water van een gezin van vier. Samen met de besparing op stookolie verdient u uw investering dus al gauw terug. Wat die terugverdientijd is voor jouw specifieke situatie becijfert de bespaarsimulator.
Zoek hier een installateur. Het zon-icoontje wijst erop dat de MazoutExpert ook een erkenning heeft om zonneboilers te plaatsten.

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel