De vrouw werd aangetroffen in een woning op de Isschotweg in Itegem.© Dirk Vertommen

Ex-koppel staat terecht voor schuldig verzuim: “Oma lag na val drie dagen op de grond en hield zich warm met stuk karton”

Itegem, Nijlen -

Een 47-jarige man uit Heist-op-den-Berg en zijn ex-partner uit Nijlen stonden in Mechelen voor de strafrechter voor schuldig verzuim. Zo zouden ze de 85-jarige oma van de man drie dagen lang aan haar lot hebben overgelaten, nadat ze was gevallen.

Theo Derkinderen

Het onderzoek startte op na een klacht met burgerlijke partijstelling van een 85-jarige vrouw tegen haar kleinzoon D.K. en diens toenmalige partner J.V. Niet alleen werd het voormalige koppel beticht van schuldig verzuim, maar ook van informaticabedrog en misbruik van vertrouwen.

Aanleiding van de klacht was een val van het slachtoffer. In april 2019 verbleef de oma van D. in de woning van het koppel in Itegem (Heist-op-den-Berg) en had er haar eigen studio. De vrouw kwam het jaar nadien evenwel ten val. “Het duurde enkele dagen vooraleer ze door haar kleinzoon werd aangetroffen. De vrouw had nochtans om hulp geroepen, maar daar was niemand op afgekomen. Uiteindelijk heeft ze een stuk karton over zich kunnen leggen om het warm te krijgen. Haar behoefte moest ze op de grond doen”, aldus procureur Nele Poelmans. “Gedurende drie dagen was niemand komen kijken naar de vrouw. Drie dagen lang had ze geen eten, geen drank en had ze geen medicatie kunnen innemen.”

Doorligwonde

Uiteindelijk vond haar kleinzoon de vrouw en alarmeerde de hulpdiensten. Volgens het Openbaar Ministerie had de bejaarde vrouw al beperkte doorligwonden, rugpijn en was er ook sprake van spierafbraak.

“Drie dagen lang had ze geen eten, geen drank en geen medicatie. De vrouw had nochtans om hulp geroepen, maar daar was niemand op afgekomen”

Nele Poelmans

Procureur

De vrouw werd naar het ziekenhuis overgebracht maar tijdens haar verblijf daar bleek dat ze niet terugwilde naar de woning in Itegem. Daarom werd ze doorgestuurd naar een woonzorgcentrum. Iets wat D.K. niet onmiddellijk zag zitten. Hij wou dat zijn oma zou terugkeren naar de studio in de woning van hem en zijn toenmalige vriendin. Tijdens het onderzoek bleek dat de vrouw bij haar kleinzoon amper 25 euro per week kreeg voor haar boodschappen en enkel eten mocht opwarmen in een microgolfoven. Bovendien moest ze zich verwarmen met een bidon gas en haar afwas moest ze in de douche doen.

Het OM benadrukte dat er elke maand grote geldsommen van de rekening van de oma gingen. “En dat was de reden dat hij haar opnieuw in huis wou. Omdat het financieel aantrekkelijk voor hem was.”

Medicatiepotjes

Tegen D.K. eiste het OM vijftien maanden cel, tegen zijn voormalige partner zes maanden cel. Advocate Evelien Jacobs vroeg om haar cliënt vrij te spreken voor schuldig verzuim. “Nergens kan worden teruggevonden wanneer ze gevallen is. Uit de medicatiepotjes bleek dat de oma haar medicijnen op maandag nog heeft opgehaald en dinsdag niet meer. En dan is hij naar de studio gelopen en heeft hij zijn oma aangetroffen”, klonk het. “Het geld van de oma diende als huur voor de studio, maar ook voor de betaling van haar medicatie en boodschappen. Soms hield hij ook een beetje voor zichzelf. En daarvoor vragen we de opschorting van straf.”

Meester Dieter Van Hemelryck stond J.V. bij. “De oma binnenhalen in hun woning was misschien niet het meest verstandige. Maar hier is geen sprake van schuldig verzuim. Van zo gauw ze zagen dat de pilletjes van die bewuste dinsdag er nog lagen, zijn ze gaan kijken. Ze hebben ook onmiddellijk de hulpdiensten gebeld. Ze heeft daar geen drie dagen gelegen.”

Hoe de rechtbank erover denkt, weten we op 11 juni.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen