© Kristof Van Rompaey

Gepensioneerde horecabaas filmt (bijna) elke wedstrijd K.SK: “Op 10 jaar tijd heb ik nog maar twee matchen gemist”

Dankzij KSK TV kunnen supporters van K.SK. Heist wekelijks op een samenvatting van de afgelopen wedstrijd rekenen. De drijvende kracht achter het initiatief is Leon Schreurs (66). Hij filmt al tien jaar lang alle matchen van de club. “Hoewel het arbeidsintensief werk is, denk ik nog niet aan stoppen”, zegt de cameraman.

Kristof Van Rompaey

Toen ze in 1987 de vroegere dancing Eden in de Bergstraat overnamen, verhuisden Leon Schreurs en zijn echtgenote naar Heist-op-den-Berg. In de jaren 90 verruilden ze hun dancing voor taverne ’t Laer, het huidige barbecue- en grillrestaurant Brochetto. De dochters van Schreurs namen de zaak intussen over. Zelf geniet hij sinds kort van zijn pensioen. Op papier alvast, want achter de schermen staat hij zijn kinderen nog graag met raad en daad bij.

In de sportwereld staat Schreurs vooral bekend als de drijvende kracht achter KSK TV, waarmee hij zijn passie voor film en voetbal combineert. “Voetbal heeft me altijd nauw gelegen. Toen ik in Heist kwam wonen, speelde ik nog bij de veteranen van Heist-Sportief, een van de twee clubs die na de fusie K.SK. Heist vormden”, legt hij uit. “Nadien werd ik supporter van de eerste ploeg.”

Filmen is al sinds de jaren 60 een andere hobby van Schreurs. Zijn avontuur als cameraman bij K.SK. Heist begon nadat voormalig trainer Cis Bosschaerts hem vroeg om eens een wedstrijd te filmen. Al snel bleek dat een tactisch voordeel. “Intussen filmen alle ploegen hun wedstrijden. Tien jaar geleden was dat nog veel minder”, stelt Schreurs. “Maar toch doen anderen ook nu nog vaak een beroep op mijn beelden, omdat ze van hoge kwaliteit zijn.”

Op verplaatsing

De cameraman gaat ook mee op verplaatsing. “Op al die jaren tijd heb ik nog maar twee wedstrijden gemist”, vertelt hij. “Een keer was ik net geopereerd, de andere keer had ik familiale verplichtingen. Ooit miste ik ook één doelpunt, omdat we te laat waren op die match. Ik heb dan de regionale televisie gecontacteerd om toch nog aan beelden te geraken.”

Aan toewijding ontbreekt het Schreurs dus niet. Tijdens een wedstrijd laat hij zich 90 minuten lang door niets of niemand afleiden. Met hulp van een kompaan filmt hij de wedstrijden tegenwoordig zelfs vanuit twee hoeken. Ook persconferenties neemt hij op. Na de match volgt op zondag de montage. “Wekelijks plaats ik het materiaal op drie verschillende YouTubekanalen: een voor de integrale wedstrijden, een voor de samenvattingen en een voor de persconferenties”, legt Schreurs uit. “De beelden staan ook op de server van Soccerlab, zodat ze voor alle clubs beschikbaar zijn. Hoewel het arbeidsintensief werk is, denk ik nog niet aan stoppen. Ik leer nog steeds bij en ik denk dat de club mijn werk nog steeds op prijs stelt. Zo lang ik gezond blijf, ga ik dus zeker door.”

www.kskheist.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER