Direct naar artikelinhoud
FAQ Gent

Herbekijk hier het Gentse lijsttrekkersdebat: "Onbegrijpelijk dat De Clercq al zijn mogelijke partners uitschakelt"

Herbekijk hier het Gentse lijsttrekkersdebat: "Onbegrijpelijk dat De Clercq al zijn mogelijke partners uitschakelt"
Beeld Bas Bogaerts

De lijstrekkers van Gent hebben jullie veelgestelde vragen vlijtig beantwoord. Maar wie wordt nu de nieuwe burgemeester van Gent? Om die vraag te helpen beantwoorden liet De Morgen de Gentse lijsttrekkers de degens kruisen in een groot debat. Herbekijk de avond hier gratis. 

Rudy Coddens (sp.a), Anneleen Van Bossuyt (N-VA), Mieke Van Hecke (CD&V), Mathias De Clercq (Open Vld), Tom De Meester (PVDA) en Johan Deckmyn (Vlaams Belang) kruisten de degens tijdens het grote Gentse lijstrekkersdebat in de Vooruit. Herbekijk het debat hier gratis.

Meer politiek? Herbekijk zeker ook het Antwerpse lijsttrekkersdebat.

DM Zapt

Handig: krijg nieuws uit Gent via WhatsApp

1. Voeg De Morgen toe aan uw contacten, met het nummer 0474 74 10 25

2. Open WhatsApp en stuur ons het bericht GENT AAN

3. Klaar! U ontvangt nu het laatste nieuws uit Gent.

Hoe werkt het precies?

Het integrale debat

Of beluister de podcast van de avond

Niet veel tijd? Herlees hier de liveblog

Live

  1. Bedankt om het debat bij ons te volgen. 

    Blijf op de hoogte: schrijf u in voor onze nieuwsbrieven. Volg ons ook op Twitter en op Facebook. We starten binnenkort met een razend interessante politieke nieuwsbrief. Laat daarvoor hieronder uw e-mailadres achter:

  2. "Heel veel van de dingen die hier gezegd zijn, zullen de lijsttrekkers bij de verkiezingsuitslag alweer vergeten zijn", analyseert politicoloog Carl Devos. 

    "Eén ding is heel opvallend: Mathias De Clercq heeft vanavond als burgemeester gedebatteerd. Maar het is moeilijk te begrijpen hoe iemand die zo'n ambitie heeft, één voor één mogelijke coalitiepartners uitschakelt."

  3. Naar de CD&V van Van Hecke wordt misschien gekeken om een coalitie te vormen. Haar partij hoopt in de eerste plaats "groot genoeg te worden om gevraagd te worden", maar vervolgens wil ze ook wegen op het beleid. Van Hecke zal dus niet zomaar ja zeggen tegen eender welk aanbod. Ze erkent dat zij zelf een wat linksere achtergrond heeft, maar stelt dat haar partij een centrumpartij blijft.

    Wat het sociaal beleid betreft, leunt het kartel dichter aan bij CD&V dan bij Open Vld, erkent Coddens. "Er staat duidelijk al een nieuwe coalitie in de steigers. De Gentenaars zijn gewaarschuwd", reageert De Clercq.

    Van Bossuyt kan er niet mee lachen dat De Clercq haar onderbreekt, en trekt zijn microfoon uit zijn handen. "Als Gentenaars verandering willen, zijn wij de enige garantie, want wij zeggen: zonder het kartel. Iets wat Mathias niet uitsluit." Of De Clercq van haar burgemeester mag worden? "Ik wil liefst zelf burgemeester worden. Elke lijsttrekker moet de ambitie hebben om burgemeester te worden."

    De Clercq zegt vaak dat hij voelt dat de stemmen van afscheidnemend burgemeester Daniël Termont zijn richting uitkomen. De 45.000 voorkeurstemmen die Termont in 2012 haalde, worden volgens De Clercq nooit meer geëvenaard. "De N-VA telt niet mee in Gent, en in het kartel is het evenwicht tussen de ondernemende socialisten en de sociale liberalen zoek, dus de enige keuze die de Gentenaar heeft, is stemmen op Open Vld, en op Mathias De Clercq."

  4. Coddens wil zich niet uitspreken over een coalitie, maar stelt vast "dat Mathias aan het opschuiven is, en op bepaalde thema's met een been in de oppositie zit". Hij benadrukt dat het kartel niet uit elkaar gespeeld zal worden.

    De Clercq betwist dat hij enkel burgemeester wil worden. "Wij waren de eerste die ons programma hebben voorgesteld." Hij richt zich tot Coddens: "Ik ben niet van positie veranderd, Rudy. Jij bent opgeschoven naar links door het kartel met Groen. Ik ben de behoeder van de paarse geest van Gent. Als je op Groen stemt, stem je op de socialisten, en als je op sp.a stemt, dan stem je eigenlijk op Groen", zegt hij. "Die rechtste prietpraat van N-VA is niet mijn ding. Ik wil geen sluipschutters op links en geen sluipschutters op rechts."

    De Clercq ontkent dat zijn enige kans om burgemeester te worden in een coalitie is met centrumrechts. "Het zal een combinatie zijn van zetels en van voorkeurstemmen."

  5. Voelt Vlaams Belang zich buitenspel gezet? Deckmyn antwoordt niet op de vraag, maar wijst erop dat sp.a en Groen samenwerking met PVDA niet uitsluiten. "Ik zie veel meer extremisten in een partij als de PVDA."

    De Meester erkent dat hij wellicht niet in een coalitie zal geraken. 'Het kartel laat uitschijnen dat het wil besturen met Open Vld en CD&V." PVDA wil wel in zee met sp.a en Groen, "maar ik stel vast dat dat politieke science fiction is".

  6. Het laatste thema: coalitievorming

    Het laatste thema van de avond: de coalitievorming. "Moet ik blijven staan voor dit onderdeel?", vraagt De Meester zich met enig gevoel voor zelfspot af.

  7. Worden nieuwe woonvormen, zoals bijvoorbeeld cohousing, voldoende aangemoedigd? Absoluut, zegt De Clercq.

    Volgens De Meester moet vooral worden ingezet op de huurmarkt, en kan het stadsbestuur daar wel degelijk heel wat aan doen. Applaus is zijn deel. 

    "Er moeten dringend veel meer gegoede gezinnen naar de stad komen, zodat de stad middelen heeft", bekijkt Van Hecke het vanuit een andere hoek.

    "Gent barst uit haar voegen", analyseert Carl Devos. "In Kortrijk wordt daar een preventief beleid rond gevoerd, maar dat is in Gent nooit gebeurd. Wonen in Gent is verschrikkelijk duur."

  8. 'Nog meer aanbod creëren werkt niet'

    Mensen zoeken vooral een betaalbare woning, stipt De Meester aan. "Een woning in Gent is de laatste 10 jaar 70 procent duurder geworden." Meer aanbod creëren is volgens de PVDA'er niet de oplossing. "Dat is het beleid dat de afgelopen 20 jaar al gevoerd is. En het werkt niet."

    Tom De Meester (PVDA).Beeld Bas Bogaerts

    Volgens De Clercq zijn er wel degelijk betaalbare woningen te vinden in Gent. Hij verwijst naar zijn socialistische coalitiepartners Sven Taeldeman en Tom Balthazar, die voor budgetwoningen gezorgd hebben.

    Van Hecke wil verhuurders aanzetten om de kwaliteit van hun woningen te verhogen, en ook de prijzen te drukken. Ze pleit er ook voor om mensen die een woning willen kopen, eerst enkele jaren te laten huren, om dat bedrag dan vervolgens af te trekken van de koopsom.

  9. Thema 5: wonen

    Wonen is het volgende thema waarover de heren en dames politici met elkaar in debat gaan. "Hoe willen zij de stadsvlucht van jonge gezinnen aanpakken?", vraagt De Morgen-lezeres Femke.

    "We moeten een aanbod creëren in alle segmenten", vindt De Clercq. "We moeten meer maatwerk, meer flexibiliteit voorzien."

    Er is een probleem wat het aanbod betreft, zowel voor jonge gezinnen als voor senioren en alleenstaanden, meent Van Hecke. Ook de CD&V-lijsttrekker pleit voor een mix. "Je moet kijken naar de mensen die er nu wonen om te bepalen wat er bijkomt."

    Mieke Van Hecke (CD&V).Beeld Bas Bogaerts
  10. Een moeilijk publiek voor partijen die opkomen voor veiligheid, stelt politicoloog Carl Devos vast. "Uiteraard zijn er ook in Gent veiligheidsproblemen, maar niet van die orde dat je het als hét probleem van de stad kunt zetten."

    Beeld Bas Bogaerts
  11. Van Bossuyt herhaalt haar pleidooi voor een wapenschild. "In het centrum, op de ring en op de invalswegen." 

    Volgens Coddens moet Gent niet volhangen met camera's. "We willen geen Big Brother spelen, daar hebben we geen boodschap aan."

    Volgens Van Bossuyt moeten er naast camera's ook buurtinformatienetwerken (BIN's) komen, waarbij buren elkaar informeren. Ook Deckmyn is voorstander van zulke BIN's. "Maar zij moeten natuurlijk in eerste instantie naar de politie bellen."

    Beeld Bas Bogaerts

    Coddens ziet meer heil in een politie die dichtbij is, ondersteund door straathoekwerkers en stadswachten.

  12. Deckmyn vindt dat er een probleem is met transitmigranten, maar dat wordt volgens hem onder de mat geveegd. "Er zijn dit jaar al 800 mensen opgepakt aan het Sint-Pietersstation", beweert hij.

    Johan Deckmyn (Vlaams Belang) en Tom De Meester (PVDA).Beeld Bas Bogaerts

    Volgens Coddens moet Gent zijn verantwoordelijkheid nemen, "zonder te zeggen dat we iedereen hier kunnen helpen", een open doekje van de zaal volgt.

    Van Bossuyt vindt het "onvoorstelbaar dat veiligheid hier zomaar weggelachen wordt". Volgens haar nodigt het Gentse stadsbestuur na de Roma nu ook de transitmigranten uit. "Dat is absoluut geen sociaal beleid want waar belanden die mensen? In kampen zoals in Calais of aan de Colruyt om daar te bedelen."

    "We hebben geen lessen te leren van uw partij", reageert Coddens fel. "De staatssecretaris van uw partij heeft zonet 32 criminele illegalen vrijgelaten." Opnieuw levert zijn uithaal hem applaus op. De toon van het debat geraakt stilaan verhit. 

  13. Thema 4: veiligheid

    Thema nummer vier dient zich aan: veiligheid. Een stokpaardje van N-VA. "Maar ik zie geen granaten over de straat rollen", merkt de moderator op. "Gelukkig maar", antwoordt Van Bossuyt. Toch doet Gent het geenszins goed wat veiligheid betreft, zegt ze. De Vooruit is haar duidelijk niet goed gezind, en vindt dat het met dat onveiligheidsgevoel best meevalt.

    Volgens Deckmyn zijn er no go-zones in Gent. Aan het Rabot "wordt niet meer opgetreden tegen agressiviteit tegen homokoppels vanuit de Turkse gemeenschap".

    Coddens "voelt zich niet helemaal makkelijk" tussen zijn buren van N-VA en Vlaams Belang, bekent hij. Volgens de sp.a leveren de Gentse 'flikken' goed werk, net als de straathoekwerkers. Hij somt heel andere cijfers op dan Van Bossuyt daarnet. De criminaliteitscijfers zijn de afgelopen jaren gedaald, net als het aantal inbraken. "93 procent van de Gentenaars voelt zich veilig in Gent. Het hoogste van alle centrumsteden, veel meer dan in Antwerpen. Dus ons beleid werkt."

    Beeld Bas Bogaerts
  14. Is statiegeld de oplossing?

    De Clercq pleit voor statiegeld, hoewel zijn partij dat op Vlaams niveau niet wil. "Ik maak me sterk dat ik mijn partij kan overtuigen om dat in de volgende legislatuur toch in te voeren", beweert de liberaal.

    40 procent van wat wordt weggegooid zijn blikjes. "Een significant deel", merkt De Meester op. "Een minderheid", wuift Van Bossuyt weg. De zaal reageert vol ongeloof.

    "Ik hoor hier geen echte oplossingen", analyseert politicoloog Carl Devos.

    Beeld Bas Bogaerts
  15. Kunnen camera's sluikstorten tegengaan?

    De Clercq benadrukt dat de groene schepen Tine Heyse de afgelopen jaren al heel veel goeds gedaan heeft. "Als het goed is, zeg ik het ook."

    "Ik heb zelf drie zomers lang meegedraaid met IVAGO, als jobstudent. Ik kan u verzekeren: als je dat doet, zal je niet meer sluikstorten", zegt De Clercq. Ook mobiele camera's kunnen volgens De Clercq helpen om sluikstorters te ontmoedigen. 

    N-VA wil een cameraschild, al benadrukt Van Bossuyt dat het om ANPR-camera's gaat, om de toegangswegen te controleren. 

    PVDA wil niet weten van camera's. "We kunnen beter investeren in menselijk toezicht", zegt De Meesteer. "Als er na een barbecue afval achterblijft, zet daar dan een parkwachter, en geen camera."

    Deckmyn klopt zichzelf op de borst dat Vlaams Belang als eerste partij camera's aan de Overpoort gevraagd heeft. "We hadden u daar niet voor nodig", reageert De Clercq.

  16. Thema 3: zwerfvuil in Gent

    Het derde thema van de avond is zwerfvuil. 47 procent van de Gentenaars heeft last van zwerfvuil. 

    Hoe pak je dat probleem aan? Van Bossuyt wil de afvalophaling beter organiseren, en de sluikstorters beter opsporen. "Meer geel op straat", klinkt het. Bijvoorbeeld door op piekmomenten extra ophaling door IVAGO te voorzien aan populaire plekken zoals de Graslei. Ook camera's moeten helpen om sluistorten tegen te gaan.

    Beeld Bas Bogaerts

    Ook De Meester wil meer geel op straat. "Maar dat volstaat natuurlijk niet, dan dweil je met de kraan open. In de eerste plaats moet je afval vermijden door een circulaire economie."

    Deckmyn vreest dat extra ophaling voor een aanzuigeffect zorgt, maar is toch ook voor meer geel op straat. Spreekt hij zichzelf nu tegen?

  17. Carl Devos analyseert: "Armoede is een van de meest gênante onderwerpen van dit bestuur. Ik wist niet dat het zo erg gesteld was met armoede in Gent. Maar als je Gent vergelijkt met andere steden, valt het in proportie gezien relatief mee." 

    "Het is een heel complex probleem. Je kan niet verwachten dat mensen hier in 10 minuten met oplossingen gaan komen", zegt hij. Hij ziet het somber in. "Ik vrees dat het in de volgende legislatuur niet beter zal gaan."

    "Gentenaars hebben jarenlang over het circulatieplan gedebatteerd. Ik hoop dat ze de komende legislatuur even vurig over een armoedeplan gaan praten."

  18. Volgens Coddens wordt er maximaal naar gestreefd om afbetalingsplannen op te stellen. "Ik daag u uit om een ziekenhuis in heel Vlaanderen te vinden dat daar op deze manier mee omgaat."

    Van Hecke vertelt dat ze drie jaar in een armoedebeweging gewerkt heeft. "Ik ben mij bewust geworden van mijn eigen vooroordelen", geeft ze toe, en vandaag kijkt ze anders naar kansarmoede.

    De trams worden stilaan een running gag tijdens het debat.

  19. 'Ziekenhuisfactuur niet betaald? Deurwaarder'

    Rudy Coddens (sp.a-Groen) wil "naar de toekomst kijken" en heeft het over het masterplan wonen van het kartel, waarmee ze de komende jaren 90 miljoen euro in betaalbaar wonen willen investeren. Hij wijst er ook op dat wonen een Vlaamse materie is. 

    Hij houdt ook een pleidooi voor het optrekken van de uitkeringen, "maar dat is federale materie". Al wil dat niet zeggen dat hij zijn kop in het zand steekt, benadrukt hij, en somt een hele rits maatregelen op die het huidige stadsbestuur nam om de armoede terug te dringen.

    Mieke Van Hecke vindt het niet het moment om het over andere niveaus te hebben. "We moeten het nu hebben over wat een stad kan doen tegen armoede." In de eerste plaats wil ze dak- en thuislozen beter helpen, kansarmen begeleiden naar werk. Van Hecke onderstreept zeer bevlogen dat armoede over veel meer gaat dan over sociale woningen. Dat levert haar applaus op.

    Tom De Meester zwaait met een brief van het Jan Palfijn-ziekenhuis, waarin zou staan dat - indien de rekeningen niet betaald worden - meteen een deurwaarder gestuurd wordt.

  20. Thema 2: armoede

    Het volgende thema is armoede. Volgens Mieke Van Hecke is er nog heel wat werk aan de winkel om de armoede terug te dringen. "Armoede is een inclusief beleid, en moet op alle terreinen worden teruggedrongen." Om dat te verwezenlijken, moet de bevoegdheid armoede bij de burgemeester terechtkomen, vindt ze.

    Beeld Bas Bogaerts

    Het aantal sociale woningen ging er de afgelopen legislatuur op achteruit. Tom De Meester (PVDA) had iets anders verwacht van de huidige coalitie. "Dit stadsbestuur heeft haar belofte gebroken. We hebben zes jaar tijd verloren. Wij willen 500 sociale woningen per jaar bij. Zonder die sociale woningen zullen we van betaalbaar wonen nooit een recht kunnen maken voor elke Gentenaar."

    Volgens Johan Deckmyn (Vlaams Belang) stelt vast dat een groot deel van de bewoners van sociale woningen mensen van vreemde origine zijn. "Ik stel dat gewoon vast."

  21. Politicoloog Carl Devos stelt grote eensgezindheid vast wat de mobiliteit in de deelgemeenten betreft: "Ze gaan het allemaal goed doen."

    Bij het circulatieplan ziet hij een grote voorstander in Coddens, een grote tegenstander in Van Bossuyt en De Clercq en Van Hecke "een beetje daartussenin".

    Het plan van Bossuyt om de tram af te schaffen wordt met argusogen bekeken. "Ik ken iemand die ooit een ongeval gehad heeft met de auto, met de fiets en als voetganger. Als we die allemaal afschaffen, blijft er niet veel meer over."

    'Ik ken iemand die ooit een ongeval gehad heeft met de auto, met de fiets en als voetganger. Als we die allemaal afschaffen, blijft er niet veel meer over'
    Politicoloog Carl Devos
  22. Pijnlijk moment

    Van Bossuyt stoot op hoongelach in de zaal met haar aankondiging dat ze Gent tramvrij wil maken. "Waarom dan?", vraagt moderator Jonas Muylaert zich af. Ze vindt de tramsporen onveilig voor voetgangers en fietsers. "Ik heb zelf ooit mijn voet gebroken toen ik zeven maanden zwanger was." 

    Van Bossuyt wil trams afschaffen in Gent: 'Ik heb zelf ooit mijn voet gebroken door een tramspoor'

    "Dat is nu toch geen reden?", haalt Coddens uit. Een pijnlijk moment voor Van Bossuyt. Een termijn op het afschaffen van de tram wil Van Bossuyt er niet op plakken. "Het is een heel langetermijnproject."

  23. Een goed mobiliteitsbeleid heeft ook nood aan een goed openbaar vervoer, en daar schort het volgens De Clercq in Gent vaak aan. "Wij spelen op het vlak van openbaar vervoer niet in tweede maar in derde klasse, en dat is een stad als Gent onwaardig." Volgens hem moeten de Gentse partijen zich verenigen om op Vlaams niveau luider op tafel te kunnen kloppen.

    Van Hecke is het daarmee eens. "Samen met de brommer naar Brussel", onderbreekt De Clercq Van Hecke. Hij oogst gelach van de zaal. 

    Volgens Van Bossuyt komt Gent er heus niet zo bekaaid van af bij De Lijn, al erkent ze dat het altijd meer mag zijn.

  24. Van Hecke bekende vandaag aan onze verkiezingscaravan dat ze niet meer fietst, omdat het lang geleden is en ze bang is om te vallen. Dus verkiest ze de scooter. "En het is een heel lichte, ik mag overal door in het voetgangersgebied", zegt ze, iets wat op applaus onthaald wordt.

    Wat vaak terugkomt, is dat de fietsers zelf soms voor problemen zorgen in Gent. Volgens Van Bossuyt komt dat door de wijze waarop het circulatieplan is ingevoerd. "Het is Keizer Fietser", vindt ze. 

    Er moet inderdaad worden opgetreden tegen fietsers die de regels aan hun laars lappen, zegt Coddens. Wie door de wandelstraten rijdt, vliegt op de bon. "Wie niet horen wil, moet voelen."

  25. "Je moet bijna blind en doof zijn om niet te merken dat de files alsmaar toenemen, dat ongeboren baby's in de problemen komen door slechte luchtkwaliteit", haalt Rudy Coddens aan. "Dan moet je daar iets aan doen. Niet morgen, maar vandaag." Hij benadrukt dat er sinds de invoering van het circulatieplan meer fietsers en minder ongevallen zijn. Elke deelgemeente heeft een specifieke situatie, aldus Coddens. "Dat moet dus wijk per wijk, deelgemeente per deelgemeente bekeken worden."

    Zal De Clercq het circulatieplan als burgemeester terugdraaien? De basisprincipes wil de liberaal behouden, maar de knips aan het Rabot en de Brugse Poort wil hij schrappen, zodat de handelsassen bereikbaar blijken. "Ons uitgangspunt is: hoe verzoen je leefbaarheid, bereikbaarheid en luchtkwaliteit?", zegt hij. "We moeten af en toe eens achteruitkijken om een sprong vooruit te maken." De Clercq kaapt alvast het applaus weg van sp.a-Groen voor het circulatieplan.

    Een volle zaal voor het debat van De Morgen in de Vooruit.Beeld RV
  26. Thema 1: mobiliteit

    Het eerste thema dat wordt aangesneden is mobiliteit. De Morgen-lezer Olivier vraagt de Gentse lijsttrekkers of het circulatieplan ook wordt doorgetrokken naar de deelgemeenten.

    Anneleen Van Bossuyt garandeert dat met N-VA er niet meer auto's in het centrum komen. "Ik wil de knips afschaffen, en inzetten op de alternatieven."

    Mathias De Clercq wil "niet zomaar een copy-paste" van het circulatieplan naar de deelgemeenten, maar wil wijk per wijk met de bewoners en handelaars bespreken hoe de mobiliteit moet worden aangepakt. Hij richt zich ook tot Van Bossuyt: "Anneleen, het centrum is wél nog bereikbaar, je kan alle ondergrondse parkings nog steeds bereiken." Hij wil "geen afbraak van N-VA", maar "ook geen hoeraverhaal van het kartel".

    'Het centrum is wél nog bereikbaar, je kan alle ondergrondse parkings nog steeds bereiken'
    Mathias De Clercq (Open Vld)

    Mieke Van Hecke erkent dat het circulatieplan een autoluw centrum teweeg heeft gebracht. "Maar ook in de deelgemeenten moet gezorgd worden voor leefbaarheid. Dat moet autoluw worden, zelfs autovrij wat de woonkernen betreft. Je moet meer ruimte hebben voor groen, meer ruimte voor ontmoetingsplaatsen, waar kinderen kunnen spelen. Zorg dat in de kernen geen doorgaand verkeer is."

  27. Politicoloog Carl Devos werpt zijn licht op de verkiezingen in Gent. Die zijn volgens hem minstens even interessant als die in Antwerpen. Komt er een 'Antwerps model', na 30 jaar paars(-groen), vraagt hij zich af? "Rolt de N-VA-golf ook over Gent? Indien niet, dan is dat ook betekenisvol."

    Devos ondervindt het circulatieplan aan den lijve, vertelt hij. "Ik doe er iets langer over met de wagen, maar ik heb een sluipweg gevonden."

  28. Eerste vraag aan Rudy Coddens (sp.a). Is hij wel bekend genoeg om burgemeester te worden? Zeker wel, antwoordt de sp.a-Groen-lijsttrekker. "Kom maar eens met mij mee."

    Of een positie in het midden van het bed haar bevalt, wordt Mieke Van Hecke (CD&V) gevraagd. Dat ziet ze zeker zitten, zegt ze, links en rechts kijkend.

    Is het nu of nooit voor Mathias De Clercq (Open Vld)? Je kan immers niet eeuwig een aanstormend talent blijven. "Ik heb al twaalf jaar ervaring als schepen", benadrukt de liberaal.

    Doet N-VA-lijsttrekker Anneleen Van Bossuyt 'een Kris Peeterske' door voor de verkiezingen te verhuizen? "Absoluut niet, ik ben geboren en getogen in Gent. En voor wie het gemist heeft: mijn huis in Melle is verkocht!"

    Heeft Johan Deckmyn (Vlaams Belang) na 24 jaar in de gemeenteraad al iets verwezenlijkt? Zeker wel, dankzij hem is er een hoofddoekenverbod gekomen, beweert Deckmyn.

    Tom De Meester (PVDA) sluit de rij. Hij is degene die de term 'Turteltaks' uitvond en zo Annemie Turtelboom ten val bracht. Hij heeft haar sindsdien niet meer gehoord, aldus De Meester.

  29. De lijsttrekkers betreden het podium. Ook professor politicologie Carl Devos (UGent) is aanwezig. Hij zal het debat analyseren.

    De lijsttrekkers krijgen vanavond zes thema's voor de voeten geworpen: mobiliteit, zwerfvuil, armoede, wonen, veiligheid en de coalitievorming

  30. Welkom. We maken ons nog even klaar in de Gentse Vooruit. We beginnen er zo aan.

De lijsttrekkers van Gent in debat.Beeld sf