Met de hond wandelen in de sneeuw is niet helemaal zonder gevaar: deze dingen moet je zeker onthouden

© Phil Nijhuis

De afgelopen dagen is er in ons land een pak sneeuw naar beneden gedwarreld. Op de meeste plaatsen blijft die nu ook even liggen. Fantastisch voor veel honden, die graag ravotten in de sneeuw. Toch is het ook belangrijk om je huisdier te beschermen tegen de kou. Wij vroegen hondenkenner Sven Van Driessche om enkele tips te geven om je trouwe viervoeter veilig de winter door te loodsen.

nadb

Let op voor strooizout

Wie in stedelijke gebieden gaat wandelen met de hond, moet opletten voor strooizout op de voetpaden. Strooizout kan pijnlijk zijn aan de pootjes van de hond en de zolen beschadigen. Als er écht veel gestrooid is, kan bescherming dus nodig zijn. Denk dan bijvoorbeeld aan speciale potenwax of beschermende schoentjes voor het huisdier.

Ga je op plaatsen wandelen waar er niet gestrooid is, zoals een bosrijk gebied? Dan is er geen gevaar. Tenzij je van plan bent om een urenlange wandeling te maken.

Gevaar voor onderkoeling

Bij heel lange wandelingen is er wel degelijk gevaar voor onderkoeling. Als de hond het koud heeft, zorg dan voor een goed passende hondenjas. Bij bijvoorbeeld labradors, bordercollies, golden retrievers… is dat meestal volledig overbodig. Zeker in deze nog vrij zachte temperaturen.

Eigenaars van een naakthond of een windhond moeten wel extra voorzichtig zijn. Die honden zijn namelijk hypergevoelig aan de kou.

Verder is het ook af te raden om een hond dag en nacht buiten in een kennel te laten zitten. In deze weersomstandigheden is dat voor geen enkel dier goed.

- LEES OOK. Te voet of met de fiets door de sneeuw? Met deze tips breng je het er veilig van af-

Sneeuw eten

Honden zijn meestal dol op ravotten in de sneeuw. Vaak gaan ze ook sneeuw en ijs happen, maar dat kan gevaarlijk zijn. Als het bij kleine hoeveelheden blijft, is er meestal niets aan de hand. Bij grotere hoeveelheden kan het wel tot diarree leiden. Baasjes die hun huisdier los laten lopen in de tuin, houden dus best een oogje in het zeil.

Heeft je hond langer dan een dag last van diarree of twijfel je over z’n gezondheid, raadpleeg dan zeker een dierenarts.

Goede zichtbaarheid

De laatste - voor de hand liggende - voorzorgsmaatregel: zorg ervoor dat jij en je hond goed zichtbaar zijn als jullie gaan wandelen. Zorg voor veiligheidsvesten voor jou en je huisdier of reflecterende bandjes of een lichtje.

© Jimmy Kets

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer