“Niet erg, dit maakt deel uit van het proces”: Nina Derwael valt van brug én balk op het EK, Maellyse Brassart pakt olympisch ticket

Op het EK turnen in Rimini is Nina Derwael zowel van de brug als van de balk gevallen. De olympisch kampioene kon zich niet plaatsen voor de finales. “Die val op de balk had nooit mogen gebeuren.” Een sterke Maellyse Brassart wist wel het laatste olympische ticket in de wacht te slepen.

Marc Cornelissen in Rimini

Het hoofddoel heeft Team Belgym bereikt op het EK in Rimini: Maellyse Brassart (22) mag naar de Olympische Spelen in Parijs, samen met de al eerder geplaatste Nina Derwael (24). De Waalse was het grote lichtpunt met vier sterke oefeningen, die ze turnde onder zeer zware druk. Daarmee was ze allround de elfde, maar wel de beste van wie nog niet gekwalificeerd was voor de Spelen. Zij mag alsnog met Derwael mee naar Parijs. Een brugfinale zat er evenwel niet in.

“Het was goed, ik heb de oefeningen gebracht die ik wilde brengen”, zei Brassart. “Ik had heel veel stress, vooral woensdagavond kreeg ik die moeilijk onder controle. Maar vanmorgen ben ik opgestaan en ging ik ervoor. Ik ben zo blij dat het gelukt is.”

© AFP

Voor de rest leverde Rimini vooral teleurstellingen op. Als team maakte België (negende) te veel fouten om in de finale te geraken. Speerpunt Derwael kwam twee keer ten val. Voor haar comeback aan de brug had de ambitieuze Truiense gekozen voor een oefening met startwaarde 6.0, veel moeilijker dan de 5.7 die coach Ulla Koch in het vooruitzicht had gesteld. De olympisch kampioene turnde keurig, tot ze kort voor de afsprong uit balans geraakte en zich vanop de hoge legger naar de grond liet zakken. Dat kostte haar een punt aftrek en haar geplande startwaarde zakte naar 5.8. Een eindscore van 12.833 was veel te min om de finale met de beste acht te halen, ze was pas 47ste.

(lees verder onder de video)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Derwael: “We wisten op voorhand dat dit EK voor mijn brugoefening eigenlijk iets te vroeg viel. Ik kwam twee weken tekort om met een zelfzeker gevoel aan die wedstrijd te beginnen. Maar ik startte heel goed en eigenlijk was het moeilijkste achter de rug toen ik toch nog de mist in ging. Of ik conditie tekort kwam? Ja en nee. Ik had maar weinig volledige oefeningen gedaan op training. Maar het kan ook een moment van onoplettendheid zijn geweest. Ik was er bijna, het moeilijkste was achter de rug en toen ging het mis. Daar ga ik de komende tijd op moeten letten. De val van de balk daarentegen had nooit mogen gebeuren.”

(lees verder onder de video)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aan die balk begon de Truiense ook prima, maar ze viel bij haar drievoudige pirouette. In plaats van derde werd ze twintigste met 12.833. Met deze fout had ze het zelf het moeilijkst. “Aan de balk was ik wel goed voorbereid en ik ben ook heel stabiel begonnen. Maar bij het begin van mijn drievoudige pirouette voelde ik dat ik onstabiel werd. Ik wou stoppen na twee pirouettes, maar viel toch nog. Ik moet de beelden herbekijken, want ik weet zelfs niet wat er gebeurd is.”

Derwael was naar Rimini gekomen met de ambitie om twee finales te halen. Dat is niet gelukt. “Ik had tot nu toe een vrij utopisch traject in mijn carrière: op bijna alle grote kampioenschappen stond ik waar ik wou staan. Vandaag is de eerste keer dat het op een kampioenschap tegenvalt. Dat is een les voor mezelf, maar ik laat me daar niet door doen.”

“Dit betekent niets naar Parijs toe”

Derwael kon de ontgoocheling al snel plaatsen en bleef positief vooruitblikken naar de Spelen. “Dit betekent niets naar Parijs toe. Ik was naar hier gekomen om weer in competitie te staan en een brugoefening te tonen. Dat heb ik gedaan, zij het niet perfect. Maar het stuk waar op training de meeste twijfel inzat, was ik voorbij. Ik kijk dan ook positief terug op deze ervaring. Aan de brug was dit een tussenstap, een oefening die speciaal samengesteld was voor vandaag. Als ik kan doen wat ik in mijn hoofd heb, zal de brugoefening in Parijs hier helemaal niet op lijken. Ik heb hier een goede trainingsweek achter de rug die me veel energie gegeven heeft. Moest ik nu op mijn piek staan, dan zou het ook niet goed zijn voor de Spelen. Dit is een proces, en op een kleine drie maanden voor Parijs zitten we op schema in dat proces. We hebben met mijn team een heel goed plan uitgestippeld naar de Spelen toe.”

Derwael herinnerde er ook aan dat de aanloop naar haar gouden medaille in Tokio ook verre van vlekkeloos verlopen is, met uitschuivers in Osijek en Gent. Toen kwamen er tranen aan te pas, nu niet. “De geschiedenis herhaalt zich. Er valt heel veel uit te leren. En net als toen gaan we blijven werken. Ik heb geen spijt van mijn keuze om hier mee te doen. De trainingen van de afgelopen dagen hebben me enorm veel energie gegeven. Het is niet gelopen zoals gewild, maar ik kan alleen maar positieve dingen meenemen.”

(lees verder onder de foto)

Nina Derwael.© AFP

Erika Pinxten tenslotte viel van de brug, maar scoorde goed op balk en vloer. Allround werd ze 36ste. “Niet helemaal foutloos, maar wel een oké wedstrijd”, zei de Hasseltse. Zij blijft eerste reserve voor Parijs en kan tot het laatste moment nog invallen. Daarom zal ze naar de Spelen toeleven alsof ze geplaatst is. “Ik ga na dit EK even mijn rug laten rusten, maar daarna zal ik trainen voor het eventuele invalbeurt in Parijs.”De Bilzerse Dorien Motten turnde haar eerste kampioenschap voor haar adoptieland Georgië. Met een ingepakte knie en onvolledig herstelde elleboog haalde ze niet haar hoogste niveau. Ze werd 71ste allround, maar was dolenthousiast. “Ik ben heel trots dat ik op mijn 32ste een EK heb mogen meemaken, allround dan nog. Ik voel me zestien jaar en ga nu beginnen werken naar de Spelen van Los Angeles over vier jaar.”

Erika Pinxten.© AFP

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen