© sl

“Ik tel elke gram die in mijn rugzak gaat”: Guy Goossens loopt 520 kilometer door hart van Australië

Na eerdere deelnames aan de 250 km lange Marathon Des Sables en de 280 km lange Grand to Grand in de Amerikaanse Grand Canyon loopt Guy Goossens (54) van 15 tot 24 mei de 520 km lange The Track. Dat is een ultraloop van Alice Springs naar Ayers Rock door het hart van het Australische continent.

Sylvain Liekens

“Ik had ooit wat documentatie over die wedstrijd uitgeprint en bijgehouden. Toen ik het mapje in oktober van vorig jaar nog eens bekeek, zag ik dat er dit jaar een nieuwe editie gepland stond. Bij navraag bleek er nog een plekje beschikbaar. Ik ben nog nooit in Australië geweest en wilde deze kans niet laten voorbijgaan.”

The Track(Het Spoor, red) wordt opgesplitst in 9 etappes. Over de laatste tocht van 137 km mogen de deelnemers twee dagen doen. “Er moeten heel wat hoogtemeters worden overwonnen. Daarop trainen is hier niet zo eenvoudig. Het gebeurt dat ik anderhalf uur lang niets anders doe dan de brug van Emblem op- en aflopen.”

Tijdens de tocht in Australië mogen de veertig deelnemers geen hulp van toeschouwers aannemen. “We dragen ons eten voor de eerste vijf dagen in een rugzak mee. Op dag zes krijgen we het proviand voor de resterende dagen. Voor de rest krijgen we alleen een tentje en water. Ik tel elke gram die in mijn rugzak gaat. Ik wil niet dat die meer dan twaalf kilogram weegt. Ik neem geen tweede paar loopschoenen mee maar sterke kleefband waarmee ik mijn schoenen eventueel kan herstellen. Voor de rest iets om slangenbeten te behandelen en een vuurtje om op te koken.”

“Het niet echt bescheiden inschrijvingsgeld en het vliegtuigticket moeten we zelf betalen. Prijzengeld valt er ook niet te verdienen. Het enige wat je zou kunnen winnen, is een verlaagd inschrijvingsgeld voor de volgende editie. Geld is geen motivatie voor ultralopers. Ik loop graag omdat ik al doende vaak tot oplossingen kom voor mijn job als projectmanager.”

Hoewel hij er zelf veel centen moet in investeren, probeert Guy met zijn sportieve prestaties geld te verzamelen voor het goede doel. “Op 29 maart stel ik mijn loopproject voor tijdens een avond van de serviceclub Kiwanis Symforosa in de Lierse zaal Vredeberg. Ik geef er wat meer uitleg over de wedstrijd, mijn motivatie en mijn eerdere ervaringen. De mensen kunnen me steunen door een euro per kilometer te sponsoren. Dat geld gaat integraal naar een project om de opvang van kinderen in Heilig Hartziekenhuis nog kindvriendelijker te maken. Na mij is het dan de beurt aan Veerle Malschaert die haar comedy show Deel Mij speelt.

Facebook kiwanissymforosa.be kiwanissymforosa@hotmail.be