Duitse politicus Matthias Ecke ernstig gewond na aanval tijdens campagne

© SPD

In Dresden is de Duitse Europarlementariër Matthias Ecke (SPD) aangevallen en in elkaar geslagen toen hij verkiezingsaffiches aan het plakken was. Hij raakte zwaargewond en moet worden geopereerd.

asd
Bron: Der Spiegel

Vier onbekenden vielen Matthias Ecke vrijdag aan toen hij op pad was om campagne te voeren. Ze sloegen de 41-jarige topkandidaat voor de sociaaldemocraten bij de Europese verkiezingen in elkaar tot hij zwaargewond raakte. Hij verblijft in het ziekenhuis en moet worden geopereerd. Volgens Der Spiegel liep Ecke onder meer botbreuken op in zijn gezicht.

Ook andere campagneteams werden beledigd en geïntimideerd. Wellicht was het hetzelfde groepje van vier dat minuten eerder (rond half elf ’s avonds) een campagnemedewerker van de Duitse Groenen fysiek had aangevallen.

Een politiewoordvoerder wist Der Spiegel te zeggen dat de vermeende daders in het zwart gekleed gingen en volgens getuigen uiterst rechtse sympathieën zouden hebben. Naar schatting waren ze tussen 17 en 20 jaar. De staatsveiligheid voert een onderzoek en de politie is op zoek naar getuigen van het incident.

Fascisten

“Gewelddadige acties en intimidatie van democraten zijn de typische handelswijze van fascisten”, verklaarden de voorzitters van de SPD in deelstaat Saksen. “De zaadjes die AfD en andere uiterst rechtse extremisten hebben geplant zijn aan het ontkiemen.” Ze reageren vastbesloten: “Eén ding is helder: wij laten ons niet muilkorven.”

Ook andere vooraanstaande SPD-politici reageerden geschokt. “Ik ben boos en geschokt door deze gewelddaad, die ook een aanval op de democratie is”, schreef federaal minister van Arbeid Hubertus Heil op platform X.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Alarmsignaal

De minister van Economische Zaken van Saksen, Martin Dulig, zei tegen Der Spiegel dat hij het onbegrijpelijk vindt “hoeveel haat en minachting voor de mensheid de rechtse partijen in Duitsland hebben gezaaid”. Ecke werkte voorheen voor Dulig en de twee sociaaldemocraten zijn bevriend. “Ik ben verbijsterd en denk aan zijn lieve vrouw en zijn twee kleine kinderen.” SPD-politici omschrijven de aanval op Ecke als een “onmiskenbaar alarmsignaal” voor alle Duitsers.

In de Duitse deelstaat Saksen zijn in september lokale verkiezingen. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken van Saksen zijn er sinds het begin van het jaar 112 politiek gemotiveerde misdaden geregistreerd in verband met verkiezingen. De laatste tijd zijn er meer aanvallen op politici in Duitsland geweest, vooral op leden van de Groene Partij. Robert Habeck (minister van Economie en Klimaat) werd in januari aangevallen en afgelopen donderdag werden Bondsdaglid Kai Gehring en Essens derde burgemeester Rolf Fliß in Essen belaagd.