zaterdag 22 september 2018 - Nieuws
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

 BELGAIMAGE

En dan maar hopen dat onze laatste centrale het volhoudt

Weer een kerncentrale minder, stroomfactuur 75 tot 100 euro duurder

HasseltVijf van de zeven kerncentrales in ons land liggen plat, eind oktober komt daar nog een zesde bij. En dus zullen we stroom uit het buitenland moeten invoeren. “Hopelijk wordt het geen té koude winter in Frankrijk”, zegt energie-expert André Jurres. En hopelijk houdt die ene resterende kerncentrale het intussen uit. Eén ding is zeker: we zullen het voelen in onze portemonnee.

Wat is er aan de hand met onze kerncentrales?

Vijf kerncentrales liggen inmiddels stil voor onderhoud en herstellingswerken. Bij drie ervan gaat het om betonrot in het niet-nucleaire gedeelte van de reactoren. De boel oplappen is een tijdrovend en duur werkje, maar wel essentieel voor het veilig functioneren van de kerncentrales. Van Doel 4 en Tihange 2 was al geweten dat ze voor de winter niet klaar zouden zijn. Nu blijkt dat het betonrot bij Tihange 3 ook erger is dan oorspronkelijk gedacht. Pas in maart zal de klus geklaard zijn.

De twee andere reactoren zullen voor het einde van december weer inzetbaar zijn. Maar voor het zover is krijgt één van de twee reactoren die momenteel wél nog functioneren in november ook nog eens een groot onderhoud. Dan houdt nog eentje ons land draaiende.

Gaan we dan deze winter in het donker zitten?

Neen. Ons land is nu beter gewapend tegen stroomtekorten dan bij de vorige dreiging. Netbeheerder Elia heeft meer hoogspanningsleidingen geïnstalleerd naar het buitenland om stroom te kunnen invoeren. En de grote energieverbruikers hebben beloofd zich in te houden als de schaarste groot is.

Pijnlijk is wel dat federaal minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) in het begin van de maand nog beslist heeft om geen strategische reserve aan te leggen. Dat wil zeggen dat er geen potje geld klaarstaat om oude gascentrales op te starten als de nood aan elektriciteit het hoogst is.

Zal ik deze uitval voelen in mijn stroomfactuur?

Jawel. Het is een spel van vraag en aanbod. De vraag naar stroom stijgt in de winter. Als het aanbod dan belabberd is, haalt België in eerste instantie stroom uit het buitenland. Dat kost al wat meer.

“En het mag in Frankrijk ook niet te koud worden”, zegt de onafhankelijke energiespecialist André Jurres. “Want dan hebben de Fransen zelf ook niet genoeg stroom.”

Jurres gaat ervan uit dat energiefactuur voor Belgische gezinnen zo’n 75 à 100 euro duurder zal zijn volgend jaar. “Vooral omdat de federale regering en minister Marghem veel te laat in gang zijn geschoten om nieuwe gascentrales te bouwen om de kernuitstap op te vangen”, klinkt het.

Is dit een mini-kernuitstap?

Zo verkoopt minister Marghem het graag, al is het dan een ‘kernuitstap’ die ze niet voorzien had. Het doet alleszins de discussie over de houdbaarheid van onze kerncentrales weer hevig oplaaien. Meerderheid en oppositie nemen Marghem op de korrel. “We zeggen al zo lang dat de minister werk moet maken van die gascentrales en haar subsidiemechanisme”, zegt Kamerlid Leen Dierick (CD&V). “Maar dit bewijst wel dat de kerncentrales niet de energiebron van de toekomst zijn.”

Bij N-VA, waar ze al lang niet meer geloven dat de kernuitstap ook maar een schijn van succes heeft, wijzen ze erop dat de kerncentrales die zij willen openhouden gespaard blijven van malheurs. “Elke maand vertraging bij het bouwen van nieuwe centrales zorgt voor meer onzekerheid”, zegt N-VA-Kamerlid Bert Wollants. “En dat is slecht nieuws als we investeerders willen aantrekken.”

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws