© rr

Onze journalist knalt zombies neer in mobiele studio met special effects

Emilio Wagtman is met FX Lab, zijn mobiele special-effectsstudio neergestreken in Mekanik Strip op de Sint-Jacobsmarkt in Antwerpen. In de ruimte boven de winkel kan iedereen die wil zich tegen een fictieve achtergrond laten fotograferen. Uw krant probeerde het al eens uit.

Jan Stassijns

Op de eerste verdieping van Mekanik Strip op de Sint-Jacobsmarkt houdt zich nog tot en met 22 december de special-effectsstudio van Emilio Wagtman schuil. Wagtman richtte zich tot nu toe voornamelijk op kinderen.

Onder het motto ‘een man blijft altijd een kind’, willen we het zelf ook wel eens uitproberen. De studio in Mekanik Strip is bedoeld om de doelgroep te verruimen. “Ik merk dat het ook bij volwassenen aanslaat en dus ben ik benieuwd naar de reacties.”

Accesoires en decors

De studio staat vol accessoires, kledij en decors, die Wagtman zelf heeft gemaakt van speelgoed en andere materialen. Er staat ook een groene achtergrond, een zogenaamde ‘green screen’. “Mensen die ik voor het scherm fotografeer, kan ik nadien gemakkelijk in een nieuwe achtergrond plaatsen”, zegt Wagtman. “Zo doen ze het ook in Hollywood, willen ze speciale effecten toevoegen. Met de juiste software is het niet zo moeilijk om het zelf te doen.”

De locatie is niet toevallig gekozen. Klanten van Mekanik Strip zijn superheldenfans of toch zeker liefhebbers van fantasie- en sciencefictionverhalen. “Het is dus perfect mogelijk om zelf in een fictieve wereld te figureren, in video of op foto”, zegt Wagtman. “De decors maak ik vaak zelf of ik gebruik bestaande digitale achtergronden. Er kunnen monsters, zombies of andere figuren aan het beeld toegevoegd worden. Vaak worden mijn beelden gebruikt als profielfoto op sociale media. Maar we maken ook trailers voor een fictieve film, waar je de hoofdrol in kan spelen.”

Zelf aan de slag

Wagtman organiseert ook workshops, voor wie zelf aan de slag wil gaan met special effects. “Ik wil laten zien dat je het zelf ook kan. Doorheen de week zijn er gratis initiaties en kan iedereen eens binnen springen. Op zaterdag zijn er workshops, maar daar moet je voor inschrijven. Het kost tien euro en duurt drie uur.”

De tijdelijke studio van Wagtman is nog open tot en met 22 december in Mekanik Strip, Sint-Jacobsmarkt 73.

Meer informatie vindt u op deze website.

© rr

© rr

© rr

© rr

© rr

© rr