Mathis Mavuela als Otis in de gelijknamige webreeks.© RR

Antwerpse Mathis Mavuela (19) speelt hoofdrol in ‘wtFOCK’-opvolger: “Ik wil mensen shockeren”

Vandaag verschijnt de eerste aflevering van Otis op GoPlay. De webreeks is een soort spin-off van het populaire wtFOCK. “Maar dan veel intenser”, aldus hoofdrolspeler Mathis Mavuela. “Sommige scènes kan ik zelfs niet met vrienden bekijken.”

Eline Debie

De wekelijkse webreeks van GoPlay volgt de 18-jarige kunststudent Otis Rojas. “Hij weet niet wat hij wil doen met zijn leven na het afstuderen. Net als ik in mijn laatste jaar aan de Kunsthumaniora eigenlijk”, zegt Mavuela. “Op een dag spreekt een meisje hem aan op straat. Zij nodigt hem uit op een modellencasting.” Otis ontploft als model en wordt meegesleurd in een toxisch wereldje van drugs, misbruik en manipulatie. Onder anderen Lauren Versnick en Nona ’t Jolle zijn te zien in de serie.

Meer dan gay best friend

Het verging Mathis zelf gelukkig beter in zijn laatste jaar op school. Op het moment dat hij twijfelde over verder studeren of werken, scoorde hij een rol in één van de populairste reeksen van Vlaanderen. “Mijn toenmalig lief wou auditie doen voor wtFOCK. Ik ging mee om hem te steunen. Toen mij gevraagd werd om ook auditie te doen, dacht ik: ach ja, het kan geen kwaad. Een paar weken later hoorde ik dat ik de rol had. Met dat lief was het toen al gedaan.”

© RR

WtFOCK-fans leerden de Antwerpenaar vorig jaar kennen als Otis. Hij werd geïntroduceerd als de beste vriend van Ada, het hoofdpersonage in het zesde seizoen. “Otis was een nogal oppervlakkig personage, de typische gay best friend. Leuk om te spelen, maar na een tijd wordt zo’n rol een beetje saai. Ik ben blij dat ik nu kan tonen dat ik meer kan dan dat.”

In vergelijking met de originele reeks is Otis veel intenser, vindt Mathis. “Er zijn meer plotwendingen en diepgaande personages. De schrijvers hebben hun best gedaan om te shockeren. Het is heel out there. Zeker omdat het een zwart en gay personage in de hoofdrol is. Dat brengt nieuwe onderwerpen met zich mee en misschien wel een nieuwe shock value. Zo wou ik het. Ik wil heel graag mensen shockeren.”

Geen serie om samen met de familie op de bank te kijken, dus. “Er zijn scènes die ik absoluut niet met mijn moeder en mijn broer zou kijken”, lacht Mavuela. “Maar écht niet. Sommige scènes waren heel intens om op te nemen en hebben een impact nagelaten. Ik denk zelfs niet dat ik ze met vrienden kan kijken.” Het was een intense ervaring, maar heel leerrijk, benadrukt Mathis. “Ik heb nog nooit zo’n mooie samenwerking gehad op een set als met onze regisseur (Jaap Van Veem, red.). Er was geen hiërarchie. Heel cute.”

Talent in de familie

De naam Mavuela doet mogelijk een belletje rinkelen. Mathis’ oudere broer Noah is beter bekend als rapper Yung Mavu. In 2017 ging hij viraal met een Harry Potter-rap, vandaag staat hij op festivals als Dour en Couleur Café. “Ik ga heel eerlijk zijn: zijn muziek is niet echt mijn ding”, zegt Mathis met een verontschuldigend lachje. “Maar ik steun hem wel keihard. Ik heb dat niet altijd gedaan, omdat ik vroeger niet goed begreep wat hij maakte. En ik was een puber die jaloers was (lacht). Nu steunen we elkaar.”

LEES OOK. Rapper Yung Mavu (22) maakt plat Antwerps populair op TikTok: “Je zal mij geen stomme dansjes op mijn muziek zien doen”

De broers zijn van jongs af aan bezig met muziek en acteren. “Mijn broer heeft ook Woord-Drama gevolgd aan de Kunsthumaniora. Ik heb lang gezongen, tot ik de baard in de keel kreeg. Bijna had ik auditie gedaan voor The Voice Kids. We hebben nu elk ons ding gevonden.”

De vrouw achter het succes is moeder Mavuela. “Mijn mama heeft me altijd behandeld als een superster”, vertelt Mathis. “Na een tijdje ga je dat geloven hè. Ze stond altijd achter mijn acteerdroom, ook toen ik als kind audities begon te doen.” Maar het talent komt niet van haar kant. “Da’s het ding: we weten niet vanwaar het komt! We hebben onze stamboom afgespeurd”, lacht de acteur. “Mijn mama wilde wel heel graag zangeres worden, maar ze kan niet zingen. Misschien maken wij haar droom waar voor haar.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER