© BELGA

Greg Van Avermaet, dé kilometervreter bij uitstek: “Moet ik dan zijn been breken?”

Greg Van Avermaet (33) is moe en bouwt een rustperiode in. Logisch, want van alle profs reed de olympische kampioen dit seizoen het meest. Rusten staat niet echt in Van Avermaets woordenboek.

Werner Bourlez

Geen Great War Remembrance Race vrijdag en zondag ook geen Bretagne Classic in Plouay. Greg Van Avermaet besliste deze twee wedstrijden te schrappen en komt pas opnieuw in competitie in ­Canada (op 7 september in ­Quebec en twee dagen later in Montreal). Het is niet van zijn ­gewoonte, want Van Avermaet is nu eenmaal een renner die graag veel koerst. Dat bewijzen ook zijn 12.173 wedstrijdkilometers dit seizoen, het meest van alle ­renners.

“Maar hij beseft nu dat rusten echt wel nodig is”, zegt BMC-ploegleider Valerio Piva. “Na de Tour reed hij meteen San ­Sebas­tian en dan kwam dat EK in ­Glasgow er nog bij. Had hij daar niet gereden, dan ben ik er zeker van dat hij dan in de BinckBank Tour echt had meegedaan voor de eindzege. Maar als er een koers is waar het parcours hem een beetje ligt, wil hij starten. En omdat Greg een allrounder is, zijn dat er veel. En hij start ­telkens ook om te winnen en om de koers te maken. Dat maakt hem zo’n populaire renner. Een koers rijden als voorbereiding is moeilijk voor hem. Bij de minste mogelijkheid gaat hij zijn kans. Zowel in eendags­koersen, rittenkoersen als grote rondes. Na de voorjaarsklassiekers nemen de meeste renners een rustperiode, maar twee ­weken na de Amstel was hij al aan de slag in de Tour of Yorkshire.”

Van Avermaet won trouwens die Britse ronde. Met ook een ritje in de Ronde van Oman zijn enige ­zeges dit seizoen. Na zijn boerenjaar 2017, met onder andere winst in Harelbeke, Gent - Wevelgem en Parijs-Roubaix, is het nu dus een pak minder. De tol van de vele koersen?

“Hij reed heel sterk dit jaar, ­alleen waren er altijd wel kleine details waarom hij niet won”, zegt Piva. “In 2017 verliepen alle wedstrijden zoals hij wilde, maar dit jaar verliepen de finales veel meer gesloten. Het moet een beetje meezitten. Na 2017 stemden veel renners ook hun koers af op Greg.”

In 2016 moest hij na zijn val in de Ronde van Vlaanderen ­gedwongen rust nemen en dat ­leverde hem later geen wind­eieren op. Hij won een rit in de Tour én olympisch goud in Rio. “Ja, dat heeft hem deugd gedaan. Maar ik kan toch moeilijk zijn been ­breken om hem te laten ­rusten? Maar ja, Greg kan niet stilzitten.”

De extra stress dit seizoen na het afhaken van BMC als hoofd­sponsor heeft Van Avermaet ook niet geholpen. En volgend jaar zal hij nog meer druk op zijn schouders moeten torsen als boegbeeld van het nieuwe CCC.

“We zullen hem wat intomen”, zegt Piva, die eveneens de overstap maakt. “Want iedere organisatie zal hem aan de start willen, zeker in België. Dan is het moeilijk om nee te ­zeggen. Hij was ­beter een Slovaak geweest (grijnst). Dan zou niemand iets zeggen mocht hij passen voor bijvoorbeeld de Binck Bank Tour.”