© AP

Tadej Pogacar haalt opgelucht adem na graveletappe in Giro: “Blij dat deze rit voorbij is”

Ook na de gravelrit van de Ronde van Italië draagt Tadej Pogacar (UAE Team Emirates) de roze leiderstrui. De Sloveense klassementsleider liet na afloop optekenen dat hij blij is dat de verraderlijke rit achter de rug ligt.

Michiel Verheirstraeten
Bron: BELGA

Pogacar domineerde dit voorjaar in Strade Bianche, maar was duidelijk niet de grootste minnaar van een gravelrit in een grote ronde. “Ik ben blij dat het voorbij is. Weer een rit afgecheckt. Het was genieten om weer op de gravelstroken te rijden, maar ik verkies de Strade Bianche.”

Pogacar koos donderdag niet voor het offensief, en overwoog zelfs zijn roze leiderstrui door te geven aan de Australische vluchter Luke Plapp. “Voor ons was het perfect dat de kopgroep wegbleef. Het was ook geen probleem geweest mocht ‘Plappie’ de roze trui genomen hebben. We wilden niet te veel energie verspillen, maar Ineos reed supersnel op de gravelstroken en de laatste hellingen.” Zo finishten alle klassementsrenners in een groep kort na drie vluchters.

Vrijdag wacht opnieuw een belangrijke dag voor Pogacar, met een lastige, 40,6 kilometer lange individuele tijdrit. “Vandaag had ik goede benen, laat ons hopen dat ik morgen opnieuw een goede dag heb. Ik wil me eerlijk gezegd in de eerste plaats weer goed voelen op de tijdritfiets. Dat ik de tijdritfiets ‘voel’, en er even hard op kan duwen als op mijn wegfiets. Het is een interessant tijdritparcours. Laat ons zien.”

Bovenaan het algemene klassement heeft Pogacar nog altijd 46 seconden voorsprong op zijn eerste en belangrijkste uitdager, de Welshman Geraint Thomas.

© EPA-EFE

Ritwinnaar Sanchez staat versteld van zichzelf: “Geen woorden voor”

De weinig bekende Spanjaard Pelayo Sanchez van het Movistar Team won verrassend de graveletappe. “Ik wist dat ik in de ontsnapping kon zitten, maar ik kon me nooit inbeelden dat ik ook zou kunnen winnen”, stond hij na afloop versteld.

Girodebutant Sanchez vormde samen met tweevoudig wereldkampioen Julian Alaphilippe en Australisch kampioen Luke Plapp de succesvolle vlucht en toonde zich op de streep de snelste van de twee. Meteen na de aankomst sloeg hij zich voor het hoofd van ongeloof: voor Sanchez was het met voorsprong de grootste zege uit zijn carrière.

“Dit is fantastisch”, genoot de Spanjaard in zijn flashreactie. “Hier heb ik geen woorden voor. Dit is een gekke dag voor mij. Sinds de start van de Giro heb ik geprobeerd om energie te sparen, voor vandaag. Ik wist dat ik in de ontsnapping kon zitten, maar ik kon me nooit inbeelden dat ik ook zou kunnen winnen.”

“Ik wist dat het een hele zware dag zou zijn. De hele dag vol gas. Ik probeerde eerst energie te sparen. Mijn moment af te wachten. Na twee uur koers, toen er al heel veel aangevallen was, deed ik mijn move. Ik geraakte voorop met Plapp en Alaphilippe. Ik probeerde hen er nog af te rijden, maar dat was onmogelijk voor mij. Maar gelukkig was ik de snelste in de sprint.”

Het was de derde profzege voor de 24-jarige Spanjaard. Eerder dit seizoen won hij op Mallorca de Trofeo Pollenca, en vorig jaar een etappe in de Ronde van Asturië. Sanchez is bij Movistar bezig aan zijn eerste seizoen op WorldTour-niveau.

© EPA-EFE

© EPA-EFE

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer