Live Gaza | “Twee Palestijnse tieners doodgeschoten op Westelijke Jordaanoever”

Mogelijke maatregelen van het Internationaal Strafhof tegen Israël lokken verdeelde reacties uit. Ondertussen erkennen EU-landen Palestina als staat. Volg hier de laatste updates over de situatie in het Midden-Oosten.

red
Yumi Demeyere
Yumi Demeyere

"Twee Palestijnse tieners gedood door Israëlisch geweervuur op Westelijke Jordaanoever"

Twee Palestijnse tieners zijn gedood door Israëlisch geweervuur op de bezette Westelijke Jordaanoever. Dat meldt het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid op zondag. Het Israëlische leger bevestigde de verklaring niet, maar zei dat twee verdachten explosieven hadden gegooid richting een lokale gemeenschap, waardoor burgers gevaar liepen. “Er werden slachtoffers geïdentificeerd”, voegde het leger eraan toe.

Het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid zei dat een 16-jarige en een 17-jarige werden gedood ten westen van het vluchtelingenkamp Aqabat Jaber, vlakbij de stad Jericho op de Westelijke Jordaanoever.

Palestijnse media berichtten dat medische teams een van de gewonden niet konden bereiken en dat de andere zondag in een ziekenhuis in Jeruzalem aan zijn verwondingen bezweek. De ene tiener werd in zijn hoofd geschoten en de andere in zijn borst, aldus nog het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid.
Yumi Demeyere
Yumi Demeyere

Unrwa schort werkzaamheden in Rafah op

Unrwa, de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen, heeft haar werkzaamheden in Rafah opgeschort nadat het Israëlische leger het gebied was binnengetrokken.

"Unrwa heeft de gezondheidszorg en andere essentiële diensten in Rafah moeten opschorten", schreef Unrwa-hoofd Philippe Lazzarini zaterdagavond op X. De hulporganisatie werkt nu vanuit de stad Khan Younis ten noorden van Rafah en vanuit de centrale Gazastrook. "We hebben onze activiteiten in Khan Younis hervat ondanks de schade aan al onze faciliteiten."

Een woordvoerder van de organisatie bevestigde zaterdagavond dat Unrwa-medewerkers Rafah hadden verlaten en in plaats daarvan hun werk hadden voortgezet in Khan Younis.

Het Israëlische leger bevestigt dat het momenteel doorgaat met zijn operaties in Rafah om Hamas te bestrijden. Internationaal is er kritiek op de acties in de stad bij de grens met Egypte, mede omdat veel mensen daar hun toevlucht hebben gezocht voor de oorlog. (blg)
Yumi Demeyere
Yumi Demeyere

In beeld | Tienduizenden mensen op straat in Tel Aviv tegen regering-Netanyahu

Reuters
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu wees gisteren een permanent staakt-het-vuren in Gaza af. Een grote demonstratie in Israël op zaterdagavond, geleid door families van gijzelaars die door Hamas worden vastgehouden, drong er bij de regering op aan om nu te handelen. 
Reuters
Reuters
Kubra Mayda
Kubra Mayda

Zestien kinderen gewond bij Israëlische aanval op Libanon

Bij een aanval van het Israëlische leger zaterdag op dorpen in het zuiden van Libanon zijn volgens de gezondheidsautoriteiten van Hezbollah zestien kinderen gewond geraakt. De aanval kwam er nadat de Libanese islamistische beweging de verantwoordelijkheid had opgeëist voor aanvallen op het noorden van Israël.
Een bron bij het Islamitisch Gezondheidscomité, dat gelinkt is aan Hezbollah, zei dat "zestien kinderen tussen de vier en veertien jaar naar het ziekenhuis zijn gebracht vanwege de verwondingen die ze hebben opgelopen" bij een aanval "door een Israëlisch oorlogsvliegtuig".
Samen met de oorlog in de Gazastrook is ook het geweld tussen Israël en Hezbollah weer opgeflakkerd. Daarbij vielen in acht maanden tijd bijna 450 doden in Libanon - vooral militairen, maar ook meer dan 80 burgers. Aan Israëlische kant zijn minstens 14 soldaten en 11 burgers gedood.
Kubra Mayda
Kubra Mayda

 Israël bestookt Rafah, kort na nieuw voorstel staakt-het-vuren Gazastrook

Israëlische troepen hebben met tanks en artillerie Rafah in het zuiden van Gaza bestookt, kort nadat de Amerikaanse president Joe Biden had gemeld dat Israël een nieuw voorstel heeft voor een volledig staakt-het-vuren in de Gazastrook.
Kort na de aankondiging van Biden benadrukte de Israëlische premier Benjamin Netanyahu al dat zijn land de oorlog zou voortzetten, totdat het al zijn doelen heeft bereikt en "Gaza niet langer een bedreiging" vormt. Hij herhaalde dat standpunt zaterdag door te zeggen dat de voorwaarden van Israël voor het beëindigen van de oorlog niet zijn veranderd. Hij wil de Palestijnse beweging Hamas zodanig vernietigen dat die Israël niet meer kan aanvallen en de Gazastrook niet meer kan besturen. Ook wil hij dat alle Israëlische gijzelaars vrijkomen.
Ondertussen zegt Hamas "positief" te zijn over het plan, waarbij uiteindelijk de wapens moeten zwijgen en Israël zich terugtrekt uit Gaza.
Kubra Mayda
Kubra Mayda

Heropening van grensovergang voor hulpgoederen ligt morgen op tafel

De Verenigde Staten, Egypte en Israël bespreken zondag in Caïro de heropening van de Egyptische grensovergang Rafah. 
De grensovergangen bij Rafah en Kerem Shalom waren tijdens de eerste zeven maanden van de oorlog het belangrijkste toegangspunt voor voedsel, brandstof en medische voorraden. Maar tussen 6 en 28 mei kwamen slechts 216 hulpvrachtwagens Gaza binnen, zo blijkt uit cijfers van de VN.

De grensovergang aan de kant van Gaza kwam in mei in Israëlische handen terecht na het offensief in de stad Rafah aan het zuiden. Egypte staat erop dat Israël zijn troepen terugtrekt van de grensovergang, aldus Egyptische media. 



Dries De Smet
Dries De Smet

Indonesië is bereid om troepen te sturen naar Gaza

Indonesië wil soldaten leveren voor een vredesmacht in Gaza, zo verklaarde Prabowo Subianto, die in oktober de nieuwe president van Indonesië wordt. "Als het nodig is en gevraagd wordt door de Verenigde Naties zijn we bereid om een duidelijke bijdrage te leveren aan een vredesmacht, om een staakt-het-vuren te garanderen en op te volgen, en om de veiligheid en bescherming van alle partijen te verzekeren", aldus de 72-jarige oud-generaal die vandaag nog minister van Defensie is.
Dries De Smet
Dries De Smet

Biden heeft Belgische hulp gevraagd om Palestijnen rond de tafel te krijgen

De Amerikaanse president Joe Biden heeft vrijdag expliciet aan België hulp gevraagd om de Palestijnen rond de tafel te krijgen. Dat heeft premier Alexander De Croo (Open VLD) gezegd na zijn onderhoud met de Amerikaanse president in het Witte Huis. 
Biden legde vrijdag, kort voor zijn ontmoeting met De Croo, een nieuw Israëlisch plan voor een staakt-het-vuren uit de doeken gedaan. Dat plan kwam ook meteen ter sprake in het gesprek met premier De Croo, dat bijna een uur duurde. 
"De president heeft expliciet gevraagd aan België om de Palestijnen te overtuigen om mee rond de tafel te gaan zitten", aldus De Croo. Naar verluidt deed hij dat onder meer omdat De Croo als een van de eerste leiders, aan de poorten van Rafah, expliciet opriep tot een staakt-het-vuren. Biden verklaarde ook aan De Croo dat hij hetzelfde doel heeft als België: een einde maken aan het bloedvergieten in Gaza. (belga)
Karsten Lemmens

Gilkinet dient klacht in tegen Israëlische luchtvaartmaatschappij in Luik

Minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) dient klacht in tegen Challenge Airlines voor het vervoer van wapens naar Israël. De Israëlische luchtvaartmaatschappij heeft nagelaten een vergunning te vragen voor het transport van explosieven en dat is strafbaar, zei minister Gilkinet vrijdag.
Verschillende media ontdekten enkele weken geleden dat Challenge Airlines sinds de start van de oorlog in Gaza meer dan 70 ton aan munitie en explosieven naar Israël vervoerde. Het ging om materiaal dat uit de Verenigde Staten kwam. De maatschappij maakte in Luik een tussenstop. Ze maakte gebruik van een lacune in de wetgeving.
"België mag zich op geen enkele manier, ook niet onrechtstreeks, mee schuldig maken aan het drama dat zich in Gaza afspeelt en dat volgens het Internationaal Gerechtshof een risico op genocide inhoudt", aldus minister Gilkinet. "Ongeacht het niveau moeten de Belgische autoriteiten alles in het werk stellen om te voorkomen dat wapens naar Israël worden gestuurd."
De diensten van Gilkinet hebben zich de voorbije dagen gebogen over de wettelijkheid van de wapentransporten door Challenge Airlines. Op basis van dat onderzoek heeft de minister vrijdag klacht ingediend bij het parket van Luik. Hij heeft bovendien de permanente vergunning voor de luchtvaartmaatschappij in te perken. Het transport van wapens en explosieven wordt expliciet uitgesloten. (belga)
Eva Berghmans
Eva Berghmans

Israël stelt nieuw staakt-het-vuren in Gaza voor, zegt Biden

De Amerikaanse president Joe Biden heeft vrijdag bekendgemaakt dat Israël een nieuw akkoord voor een staakt-het-vuren in de Gazastrook voorstelt. Hij meent dat Hamas het "het akkoord moet accepteren". "We mogen deze kans niet laten voorbijgaan", zei Biden. In een toespraak vanuit het Witte Huis zei Biden dat het voorstel van Israël de terugtrekking van alle Israëlische troepen uit Gaza inhield voor een periode van zes weken, een volledig staakt-het-vuren en de vrijlating van alle gijzelaars. (belga)
Inge Schelstraete
Inge Schelstraete

Regeringscommissarissen gaan toezien op examens aan universiteiten

De regeringscommissarissen gaan toezien op het eerlijke verloop van de examens aan de universiteiten. Dat zegt Onderwijsminister Ben Weyts vrijdag aan Belga.

De groep 'toezichtsstakende' doctoraatsstudenten groeit: inmiddels nemen zestig Nederlands- en Franstalige doctoraatsstudenten en postdoctorandi deel aan de stakingsactie. Zij zullen dus wegkijken tijdens het examentoezicht, en zo hopen ze de Vlaamse Interuniversitaire Raad (VLIR) en de Conseil des rectrices et des recteurs (CRef) ertoe te bewegen om een algemene academische boycot van Israëlische instellingen af te dwingen.

Weyts kondigt nu actie aan. "Het is genoeg geweest", zegt hij. "De UGent is al verregaand door de knieën gegaan voor het protest, maar nog is het voor een kleine minderheid van studenten en anderen niet genoeg. Studenten hebben nu recht op eerlijke examens. Valsspelen mag nooit lonen, laat staan dat het aangemoedigd wordt door academisch personeel." (belga)
Inge Schelstraete
Inge Schelstraete

Egypte weert pro-Palestijn studentenprotest uit angst voor nieuwe protesten tegen president Sisi


Betoging voor de Egyptische ambassade in Beiroet.
Betoging voor de Egyptische ambassade in Beiroet. . reuters
Begin deze maand werden drie Egyptische studenten gearresteerd die een groepering wilden opzetten, Students for Palestine. Dat zegt de mensenrechtenadvocaat Nabeh El Ganadi, die twee van de drie verdedigt. De actie gebeurde met het nodige vertoon. Kunststudent Ziad Bassiouny werd op 9 mei 's nachts door veertig veiligheidsagenten van zijn bed gelicht.

Uitzonderlijk is de actie niet. Eind april werden nog negentien activisten opgepakt toen ze betoogden voor het kantoor van de Verenigde Naties in Caïro om hun solidariteit te betuigen met vrouwen in Gaza en Soedan. Voor de Egyptische ambassade in de Libanese hoofdstad Beiroet wordt nu vaker gedemonstreerd dan in Caïro.

Sinds het begin van de oorlog, in oktober vorig jaar, heeft Egypte al minstens 125 activisten opgepakt, telde het Egyptian Initiative for Personal Rights (EIPR), een onafhankelijke overheidswaakhond. Wie nog wordt vastgehouden, zal voor de rechter verschijnen voor klachten als lidmaatschap van een verboden organisatie.

Egypte deelt een grens met Gaza, onder meer via de belegerde stad Rafah. Maar de Egyptische overheid is absoluut niet tuk op pro-Palestijns protest in eigen land. Caïro vreest dat studentenprotesten zullen uitmonden in nieuw protest tegen de regering van president Sisi.

Sinds die in 2014 in een militaire coup de verkozen president Mohamed Morsi afzette, zijn tienduizenden Egyptenaren achter tralies verdwenen en zijn demonstraties verboden. Hamas, dat met zijn aanvallen en gijzelingen op 7 oktober het startschot gaf voor het conflict in Gaza, is een zusterorganisatie van Morsi's partij Moslimbroederschap. Volgens Sisi's aanhangers is de inperking van het protest noodzakelijk voor de stabiliteit van Egypte. (reuters)
Inge Schelstraete
Inge Schelstraete

Jordanië roept conferentie over noodhulp bijeen

De Verenigde Naties waarschuwen dat hongersnood dreigt in Gaza. Jordanië organiseert op 11 juni een internationale converentie om te bespreken hoe de humanitaire hulp weer op gang kan worden gebracht. Het land krijgt steun van de Verenigde Naties en van Egypte.

De noodhulp is na de Israëlische invasie in Rafah zo goed als opgedroogd. Steeds meer Palestijnen vertonen tekenen van ondervoeding. (reuters)
Inge Schelstraete
Inge Schelstraete

Groep 'toezichtsstakers' groeit

Al  zestig Nederlands- en Franstalige doctoraatsstudenten en postdoctorandi hebben kenbaar gemaakt dat ze tijdens het examentoezicht zullen wegkijken als er gespiekt wordt. Zo hopen ze de Vlaamse Interuniversitaire Raad (VLIR) en de Conseil des rectrices et des recteurs (CRef) ertoe te bewegen om een algemene academische boycot van Israëlische instellingen af te dwingen.

Vooralsnog nemen enkel doctorandi, postdoctorandi en toezichthouders deel aan de actie. "De volgende stap is een oproep tot een algemene academische staking", zegt mede-initiatiefnemer en VUB-politicoloog Jouke Huijzer. "Die stap zal aan de professoren zijn." Een algemene academische staking zou volgens de initiatiefnemers ook meer juridische dekking bieden dan het huidige initiatief.

De staking is vooral een symbolische actie om een academische boycot te verkrijgen. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts postte op X dat deelnemers "ontslag moeten nemen of ontslagen moeten worden". 

"Die uitspraak doet afbreuk aan de academische vrijheid", klinkt het bij het collectief PhDsForPalestine. De deelnemers vinden het onverklaarbaar dat Belgische universiteiten "terecht" Oekraïners bijstaan door Russische universiteiten te boycotten, maar dat "Palestijnen zo'n maatregel niet waard lijken te zijn."

"In Gaza staat geen enkele universiteit meer overeind, de hele onderwijsinfrastructuur is door het Israëlische leger vernietigd, en hier hebben we meer aandacht voor wegkijkende toezichthouders dan voor het wegkijken van de rectoren", zegt initiatiefneemster Kenza Amara Hammou (UCL en VUB).

De toezichtsstakers hebben de rectoren laten weten bereid te zijn om in dialoog te gaan en zeggen veel steun te krijgen van studenten. VLIR-voorzitter en VUB-rector Jan Danckaert laat weten dat er ook heel wat studenten gevraagd hebben dat de examens correct en fair moeten verlopen. "We zullen er alles aan doen om dat te volbrengen." Danckaert stelt dat de universiteit nog niet werd uitgenodigd voor een dialoog." (belga)
Yumi Demeyere
Yumi Demeyere

Houthi's: "Amerikaans vliegdekschip in Rode Zee aangevallen" 

De Jemenitische Houthi's lanceerden vrijdag raketaanval op het Amerikaanse vliegdekschip Eisenhower in de Rode Zee. De aanval was naar eigen zeggen een reactie op Amerikaanse en Britse aanvallen op Jemen, aldus de militaire woordvoerder van de Houthi's Yahya Saree.

Het Amerikaanse en Britse leger zeiden dat ze donderdag aanvallen uitvoerden op Houthi-doelen in Jemen om de militante groep ervan te weerhouden de scheepvaart in de Rode Zee verder te verstoren. -
Yumi Demeyere
Yumi Demeyere

“Israëlisch leger beëindigt operaties in Oost-Jabalia”

Het Israëlische leger zegt dat zijn troepen de operaties in het oosten van Jabalia in het noordelijke deel van de Gazastrook hebben beëindigd na de vernietiging van "10 kilometer aan tunnels" en verschillende "wapenproductielocaties." In dagenlange gevechten voerde het IDF meer dan 200 luchtaanvallen uit in het dichtbebouwde gebied."

Tijdens de operatie vonden de manschappen ook de lichamen van zeven gijzelaars terug, meldt persagentschap Reuters. -