© BELGA

N-VA is dubbel zo rijk als CD&V en heeft meer vermogen dan álle Nederlandse partijen samen

N-VA is rijker dan alle Nederlandse partijen bij elkaar. Dat blijkt uit een studie van politicoloog Jef Smulders (KU Leuven). “Partijen worden in België rijkelijk gesubsidieerd”, zegt hij.

Christof Willocx

Jef Smulders keek de financiële rekeningen van de Belgische partijen na. “Ik heb hun hele vermogen in kaart gebracht, met daarin ook de beleggingen en het vastgoed dat een partij bezit”, zegt hij.

Daaruit blijkt dat N-VA met voorsprong de rijkste partij van het land is. N-VA heeft een vermogen van 39 miljoen euro. Daarmee is de Vlaams-nationalistische partij dubbel zo rijk als PS (16,5 miljoen euro), CD&V en sp.a. De MR van premier Michel beschikt over bijna 14 miljoen euro. Opmerkelijk: de VVD van premier Mark Rutte, de rijkste partij van Nederland, heeft een vermogen van ‘amper’ 8 miljoen euro.

In België worden de politieke partijen voor zo’n 90% door de overheid gefinancierd. Dat gebeurt om belangenvermenging zo veel mogelijk tegen te gaan. “Een bedrijf mag bijvoorbeeld geen geld geven aan een partij”, zegt Jef Smulders. “Alleen privépersonen mogen dat doen. Partijen zijn voor hun werking dus vooral aangewezen op de overheid en daarom zijn de subsidies van de staat zo hoog. Partijen krijgen veel meer geld dan ze nodig hebben om hun organisatie te onderhouden. Ze kunnen elk jaar aanzienlijke bedragen opzijzetten.”

Steun van bedrijven

“In Nederland halen politieke partijen wel een groot deel van hun werkingsgeld van private organisaties. Het is misschien een idee om de subsidies van de overheid ook in België terug te schroeven, als het in ruil voor bedrijven makkelijker wordt om geld te geven aan partijen. Maar dan wel op voorwaarde dat die steun openbaar wordt gemaakt. Alles moet transparant gebeuren”, zegt Smulders.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER