© sd

VIDEO. Twee scholen in Zuid-Limburg ontruimd door mysterieuze gasgeur, ook in Hasselt melding

Bij de brandweerzone Zuid-West-Limburg tasten ze voorlopig in het duister naar de oorzaak van een gasgeur die zowel in Borgloon als Kortessem werd waargenomen. De eerste meldingen kwamen vanuit Borgloon en nadien volgden ook telefoontjes van inwoners van Kortessem. Zowel in Borgloon als in Kortessem werd een school ontruimd. Ook in Hasselt werd er rond 12.30 uur melding gemaakt van een gasgeur in de omgeving van het Vrijwilligersplein, de Koning Boudewijnlaan en bij de Sportschool.

ppn/jcr/neac/kops

Het VIIO aan de Grootloonstraat in Borgloon werd rond 10.30 uur even ontruimd voor een vermeende gasgeur. Alle leerlingen werden naar de verzamelplaats geëvacueerd. Het interventieteam van de Hulpverleningszone Zuid-West Limburg was snel ter plaatse. Na een intense controle werd geen gaslucht gedetecteerd en de studenten mochten na een uurtje opnieuw naar hun klaslokalen.

© jcr

Ook in Kortessem moest er een school even geëvacueerd worden. Directeur Carina Driessens van De Dageraad laat weten dat de evacuatie vlot verliep. “Op het schooldomein werd op verschillende plaatsen een gasgeur waargenomen. Wij zijn hierop onmiddellijk tot een algemene evacuatie overgegaan. Deze is vlot verlopen, zonder incidenten. Uiteindelijk heeft de brandweer het gebouw na onderzoek snel kunnen vrijgeven, en was het voor ons een goede oefening. Wij hebben de ouders ondertussen een geruststellende mail gestuurd over het voorval en de afloop van de evacuatie.”

Rond de middag kwam ook vanuit Hasselt de melding van een gasgeur. De geur werd opgemerkt op de Koning Boudewijnlaan, bij de Sportschool en aan het Vrijwilligersplein.

Zijn gasketels de oorzaak?

De brandweer stuurde ploegen met meetapparatuur ter plaatse in Borgloon en Kortessem, maar die registreerden niets. De hulpdiensten gingen vervolgens op zoek naar de oorzaak. Even werd er gedacht aan een gaswolk vanuit Wallonië omdat daar afgelopen week al iets gelijkaardigs gebeurd was. Dat ging toen om een ongewilde lozing van gas bij een bedrijf, maar de geur van vandaag heeft hier niets mee te maken.

Omdat de wind vanuit het noordoosten komt werd, vanuit Hasselt bij de brandweerzone Oost-Limburg in Genk geïnformeerd of zij meldingen hadden ontvangen. Eveneens werd naar de gascentrale in het Nederlandse Geleen gekeken. Beide pistes leverden echter geen resultaten op.

Het is momenteel gissen naar wat wel de oorzaak zou kunnen zijn, maar vast staat wel dat er geen meetbare concentraties in de lucht hingen en er daarom ook geen risico voor de bevolking is geweest. Mogelijk zouden grotere gasinstallaties (zoals bij de scholen) de oorzaak zijn van de geur, maar dat is nog niet bevestigd. Die ketels moeten ontluchten en door de mist zou er een reactie ontstaan kunnen zijn die de geur veroorzaakte.