Na Tina en Jasper uit ‘Tytgat Chocolat’: mogen mensen met Down trouwen en kinderen krijgen?

© vrt

“Mensen met het Syndroom van Down kunnen niet trouwen”. De boodschap van zijn vader viel bij Jasper Vloemans, de charmante inpakker uit de Vlaamse fictiereeks ‘Tytgat Chocolat’, als een baksteen op zijn hoofd. Maar klopt dat echt?

Thierry Goeman

Tina, een meisje van Kosovaarse afkomst op wie Jasper dolverliefd is, wordt terug naar haar geboorteland gestuurd. Omdat ze elkaar niet kunnen missen, beslissen ze te trouwen. Maar dat kan niet, volgens de vader van Jasper uit de populaire Eén-reeks Tytgat Chocolat.

“Er zijn gevallen bekend van mensen met Down of met een verstandelijke handicap die wel trouwen. Dat huwelijk is rechtsgeldig als ze volledig wilsbekwaam worden geacht. Vaker gaat het echter om een symbolisch huwelijk: mensen met Down die elkaar graag zien die als koppel begeleid kunnen wonen. Zoals een getrouwd koppel of samenwonenden. Maar dan onder begeleiding”, zegt Allard Claessens, die voorzitter is van de Downsyndroom Vlaanderen.

“Vroeger was er de verlengde minderjarigheid. Als iemand met een beperking achttien jaar werd, kon beslist worden om de minderjarigheid te verlengen zodat die man of vrouw bepaalde zaken, zoals trouwen, niet kon doen. Tegenwoordig wordt er een bewindvoerder aangesteld als de persoon in kwestie niet in staat wordt geacht om zelf bepaalde beslissingen te nemen. Zoals trouwen of andere, meer zakelijke engagementen aangaan.”

Het is de kantonrechter die de bewindvoerder benoemt en de aanvraag kan gedaan worden door de ouders, of dichte familieleden of verzorgenden. “Maar om nu te zeggen dat kinderen met Down niet kunnen trouwen, dat is te kort door de bocht. Net als bij andere mensen verschillen de cognitieve mogelijkheden bij mensen met Down van mens tot mens. Je kan het dus onmogelijk veralgemenen”, aldus Claessens.

“Wanneer iemand met Down of met een andere verstandelijke handicap niet verlengd minderjarig is of niet onder bewindvoering is geplaatst, beschikt hij of zij net als eender welke andere burger over al zijn rechten en kan hij doen wat hij wil. Dus ook trouwen voor de wet.”

Kindjes krijgen

Hetzelfde met kinderen krijgen. Tina wil in de fictiereeks kinderen krijgen, zo gaf ze al aan. Maar hoe zit dat dan? “Het is een grote misvatting dat jongens met Down onvruchtbaar zijn. Zowel meisjes als jongens zijn vruchtbaar”, zegt Allard Claessens.

Of het wenselijk is dat ze kinderen krijgen, is een andere vraag. “De levensverwachting bij mensen met Down ligt al hoger dan vroeger. De vraag is of ze een kind de omkadering kunnen bieden dat het nodig heeft. Kunnen ze het bijvoorbeeld later helpen bij huiswerk?”

“In samenspraak met de arts kunnen ouders daarom beslissen om hun kind, jongen of meisje, te laten steriliseren. Vroeger gebeurde dat nog wel eens stiekem, nu is dat meer bespreekbaar. Dat vinden wij uiteraard een goede zaak”, zegt Allard Claessens.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen