Slachthuis Verbist gaat woensdag weer open maar moet videobeelden op internet zetten

© BELGA

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts legt het slachthuis Verbist uit Izegem strenge voorwaarden op om deze week weer open te gaan. Zo moeten er meer camera’s komen en de beelden van die camera’s moeten voor iedereen zichtbaar zijn op het internet.

.,pom

© BELGA

Midden deze maand bracht de dierenwelzijnsorganisatie Animal Rights een video naar buiten waarin duidelijk was te zien hoe dieren worden mishandeld in het Izegemse slachthuis Verbist. Dierenwelzijnsminister Ben Weyts liet daarop het slachthuis meteen sluiten. Dit was al voor de tweede maal in korte tijd dat Animal Rights dierenmischandeling in slachthuizen aan de kaak stelde. Eerder deed het dat al met Exportslachthuis Tielt.

Naar aanleiding van deze twee gevallen, vroeg minister Ben Weyts een gespecialiseerd team om een grondige doorlichting van de Vlaamse slachthuizen. Slachthuis Verbist in Izegem kwam als eerste aan de beurt, wat resulteerde in een uitgebreid pakket maatregelen, nog strenger dan de maatregelen voor het Exportslachthuis in Tielt.

Dit zijn de voorwaarden voor heropening

-De heropstart kan enkel met zeer beperkte capaciteit en met extra camera’s. Die camerabeelden zullen ook op internet geplaatst worden, waar ze permanent bekeken kunnen worden door iedereen die dat wil.

-Ontslag van het personeelslid dat op de beelden uit het slachthuis dieren mishandelde.

LEES OOK: Supermarkten trekken stekker uit samenwerkingen met omstreden slachthuis Izegem.

-Er mag alleen nog geslacht worden als de Animal Wellfare Officer (AWO, de verantwoordelijke Dierenwelzijn) in de slachtruimte aanwezig is om toezicht te houden;-•De AWO krijgt een staffunctie bij het topmanagement;

Dit zijn de beelden die ANimal Righs maakte in het slachthuis van Izegem. lees verder onder de video.

-Extra camera’s op alle belangrijke plekken van het slachtproces;

-Verplichte aanpassingen en uitbreiding van de infrastructuur;

-Aangepaste en aangescherpte procedures voor het verdoven en slachten van dieren;

-De elektrische veedrijver mag alleen nog gebruikt worden met toelating en in aanwezigheid van de AWO.

-Een extra personeelslid om dieren snel te bedwelmen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen