© Serge Minten

Moke opnieuw aan de slag als kok: “Na sabbatical van 5 jaar is de goesting terug”

Moke Karmaoui, beter bekend als tv-kok Moke, gaat weer professioneel achter de kookpotten staan. Vanaf 6 oktober begint hij in het Hasseltse restaurant Maison Blanche, waar hij klanten elke vrijdag- en zaterdagavond een “gastronomische beleving” wil aanbieden. Het is geleden van 2012, toen zijn restaurant Ter Poorte in Wellen de boeken neerlegde, dat Moke zijn koksmuts nog droeg. “Na vijf sabbatsjaren kan ik eindelijk weer doen waarvoor ik geboren ben”, lacht hij.

Koen SNOEKX

Moke Karmaoui was jarenlang het bekendste culinaire gezicht van Limburg. Dat had alles te maken met zijn tv-programma ‘Koken met Moke’ dat ruim tien jaar te zien was op TV Limburg. Ondertussen runde Moke zijn eigen restaurant Ter Poorte in Wellen.

Maar de tv-kok bleef niet van tegenslagen gespaard. Zo werd hij in 2003 getroffen door darm- en lymfeklierkanker en werd zijn maag verwijderd. Hij herstelde volledig, maar kreeg in 2012 ook zakelijk een zware klap te verwerken toen zijn restaurant Ter Poorte de boeken moest neerleggen.

Moke hing zijn koksmuts aan de haak en ging aan de slag bij huishoudketen Wara, waar hij kookgerei promootte. Nadien ging hij in zee met Carrefour waar hij wekelijks een kookworkshop gaf.

iPad

Maar nu gaat Moke Karmaoui dus opnieuw aan de slag als kok. Niet in een eigen zaak, maar als een van de chefs van het Hasseltse restaurant Maison Blanche. “Ik ga eindelijk weer doen waarvoor ik geboren ben”, glundert Moke. “Maison Blanche staat bekend als een ontbijt- en lunch-restaurant, maar vanaf 6 oktober neem ik er de vrijdag- en zaterdagavonden voor mijn rekening. De bedoeling is dat we onze gasten een gastronomische beleving aanbieden. Mensen kunnen niet alleen lekker eten bij ons, elke gast krijgt ook een iPad waarop hij of zij kan zien welke ingrediënten we gebruiken en hoe het gerecht tot stand is gekomen. Het mag vooral allemaal niet te stijf zijn. Als de mensen tijdens de shift eens in de keuken willen komen kijken, dan mogen ze dat. Ook ikzelf zal regelmatig in de zaal te zien zijn.”

Goesting

Dinsdag start Moke met zijn nieuwe uitdaging. “Bedoeling is dat ik eerst een kleine twee weken inloop en het restaurant en het keukenteam beter leer kennen. Vanaf 6 oktober zal ik mijn eerste service doen. Ik heb er in elk geval heel veel goesting in.”

Ulrich Bervoets, de eigenaar van Maison Blanche, is opgetogen met Mokes komst. “Het klikte meteen. Hij wordt onze tweede chef en ik kijk uit naar onze samenwerking.”