Buurtcomité uit ongenoegen over rooien van 14 bomen: “Een bouwvergunning dient gerespecteerd te worden”

Eerder deze maand was er al groot ongenoegen over het aangekondigde snoeien van De Rode Beuk aan het voormalige gemeenschapscentrum Lepelhof. Nu blijkt dat er aan de naastgelegen oprijlaan naar het kerkhof ook nog eens veertien bomen zullen verdwijnen, luidt het buurtcomité andermaal de alarmbel.

Marc De Swert

Op de plaats waar nu het Lepelhof staat, bouwt De Ideale Woning weldra 22 appartementen met een ondergrondse parking. Eerder deze week kregen de buurtbewoners een brief van het stadsbestuur, waarin sprake is van het kappen van veertien bomen aan de oprijlaan naar het kerkhof.

“Een schande”, zegt Harry Herkes van het buurtcomité. “In de bouwvergunning staat duidelijk dat er maar één boom zal verdwijnen: de laatste in de rij, waar de inrit van de ondergrondse parking zal komen. We worden gewoon voor een voldongen feit gesteld, het rooien van de bomen is gepland voor een van de volgende dagen.”

24 nieuwe

In de brief aan de omwonenden van het Lepelhof, stelt burgemeester Erik Broeckx (N-VA) dat de bomen niet bewaard konden blijven. “In totaal zullen er zestien bomen gerooid worden. Na het beëindigen van de werken, komen er 24 nieuwe. Daarnaast zorgen we voor lagere beplanting, waardoor het plein in de toekomst een groener karakter krijgt, eenvormig met de dreef naar de begraafplaats.”

Herkes neemt geen vrede met die uitleg. “Een bouwvergunning dient gerespecteerd te worden. We probeerden al meermaals om in overleg te gaan met het stadsbestuur en De Ideale Woning. Helaas zijn onze noodkreten telkens in dovemansoren gevallen.”

LEES OOK. Buurt in de bres voor Rode Beuk Lepelhof: “Desnoods laten we de werken stilleggen”