Bij een bedrijf in Lier werd een grote partij sapelli-hout in beslag genomen.© Parket Antwerpen

Vier huiszoekingen in onderzoek naar illegale ontbossing: partij hout in beslag genomen bij firma in Lier

Lier -

In de provincie Antwerpen hebben donderdag vier huiszoekingen plaatsgevonden in een onderzoek naar illegale ontbossing. Daarbij werd een partij verdacht sapelli-hout uit Centraal-Afrika in beslag genomen. Twee verdachten werden gearresteerd, maar mochten na verhoor weer beschikken.

sare, nelo

Het parket van Antwerpen is samen met FOD Volksgezondheid, Veiligheid voor de Voedselketen en Leefmilieu een onderzoek gestart naar de invoer van illegaal hout. “Daarbij kwam een firma uit Lier in beeld die verdacht sapelli-hout zou hebben ingevoerd vanuit de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR)”, vertelt Kristof Aerts, woordvoerder van het Antwerps parket.

Donderdag werden in kader van dat onderzoek vier huiszoekingen uitgevoerd in Antwerpen, Lier en Nijlen. Twee verdachten, een 40-jarige vrouw en een 56-jarige man, werden gearresteerd, maar mochten na verhoor weer beschikken.

Illegale ontbossing

Sapelli-hout is afkomstig van de Sapelli-boom, die inheems is in West- en Centraal-Afrika. Het tropische hardhout staat bekend om zijn rijke roodbruine kleur en is zeer geliefd bij meubelmakers door zijn makkelijk bewerkbare structuur.

Vanwege de populariteit en de vraag naar Sapelli-hout is het echter belangrijk om duurzaam bosbeheer te bevorderen om overexploitatie en ontbossing te voorkomen. Daarom geldt er een strikte regelgeving rond het kappen van deze bomen. “Het inbeslaggenomen hout bij de firma in Lier voldoet mogelijk niet aan de Europese Houtverordening, een Europese maatregel om illegale ontbossing te voorkomen”, legt Aerts uit.

Het gerechtelijk onderzoek loopt nog. De speurders gaan na waar de partij hout precies vandaan komt en welke bomen daarvoor zijn gekapt.

Bij een firma in Lier werd een grote partij sapelli-hout in beslag genomen.© Parket Antwerpen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners