© HBVL

Vrienden laten het leven bij dodelijk ongeval in Diepenbeek: “Slecht ontworpen weg is oorzaak”

Voor de Hasseltse politierechter heeft woensdag de 26-jarige Maasmechelaar L. S. zich moeten verantwoorden voor het ongeval op de Boudewijnlaan in Diepenbeek waarbij twee doden vielen. De feiten gebeurden op 2 oktober 2016.

GeHo

Rond half twee 's nachts ging een auto met vier Maasmechelse vrienden, die op weg waren naar club Labyrinth in Hasselt, uit de bocht. De nog geen anderhalf jaar getrouwde Rania Tilmidi (21) kwam om, haar echtgenoot Federico Amella Ferraro is nog altijd herstellende. Ook hun vriend Tom Goossens (25) overleefde de slippartij niet. Bestuurder S. L. (26) stond woensdag terecht voor onopzettelijke doodslag. “Het enige wat ik me nog herinner, is dat ik in het ziekenhuis wakker werd.”

Het openbaar ministerie vorderde een lang rijverbod voor de man. “Het wegdek was nat, uw banden waren versleten en u had uw snelheid niet aangepast. Wees toch voorzichtig in die omstandigheden.” Zijn advocaat Pascal Quadflieg ging resoluut voor de vrijspraak. “Hoezo onvoorzichtig? Zijn auto beschikte over een geldig keuringsbewijs. Uit deskundig onderzoek bleek dat hij afremde voor de bocht en niet te snel reed. Van alcohol, drugs of medicatie was evenmin sprake. Mijn cliënt was bloednuchter.”

De raadsman hekelde vervolgens het onderzoek en een dramatisch slecht aangelegde weg. “Volgens een bestuurder die 10 minuten voor het ongeval op de plaats passeerde, lag er een obstakel op de weg. Waarom is dat nooit onderzocht? Ik vraag om dat nog te doen. Bovendien is de weg slecht geconcipieerd. Tussen 2014 en 2016 zijn er over een afstand van 300 m negen ongevallen gebeurd. Zijn dat allemaal mensen die niet kunnen rijden? Neen, het is fysieke overmacht. Zonder aanwijsbare reden gaan er mensen van de baan. Het is niet voor niets dat de pers spreekt over de meest dodelijke boom van Vlaanderen waar ze tegen gereden zijn. Het is jammer dat we het Vlaams Gewest, de wegbeheerder, niet strafrechtelijk kunnen vervolgen.”

Vonnis op 18 april.

Lees ook. Maasmechelen opent rouwregister voor slachtoffers dodelijk ongeval

Lees ook. “Rania en Federico waren volop hun huwelijksreis aan het plannen”