Direct naar artikelinhoud
Film Fest Gent

Jóhann Jóhannsson is filmcomponist van het jaar

Jóhann JóhannssonBeeld rv

Niet La La Land-componist Justin Hurwitz, wel Jóhann Jóhannsson is uitgeroepen tot beste filmcomponist van het jaar. Hij kreeg de prijs woensdagavond tijdens de World Soundtrack Awards (WSA) op Film Fest Gent.

De Academy van de WSA koos niet voor de eenvoudigste filmmuziek. IJslander Jóhann Jóhannsson won in de belangrijkste categorie – Beste Componist van het Jaar – voor zijn score bij Denis Villeneuves Arrival. Het is geen traditioneel symfonische soundtrack, maar eerder minimalistisch, met een interessante manipulatie van stemmen. 

Jóhannsson laat ook bewust stiltes vallen. “Muziek is heilig”, zei hij daarover in De Morgen. “Daar moet je zuinig mee omspringen. In de film Arrival waakte ik daar ook al bewust over. Stilte is eigenlijk een constante in mijn werk.” 

De keuze is een middenvinger van Gent naar Hollywood, waar Arrival niet werd genomineerd voor de Oscar voor Beste Originele Score. Jóhannsson kwam er eerder wel in aanmerking voor zijn muziek bij Sicario en The Theory of Everything. Dit jaar was men van mening dat het gebruik van een streepje Max Richter de stemming zou beïnvloeden. Twee jaar geleden koos de Gentse Academy ook al voor zo’n geboycotte soundtrack, door Antonio Sanchez met Birdman te eren. 

La La Land-componist Justin Hurwitz greep dus naast de hoofdprijs, maar kreeg wel de award voor Beste Originele Song met ‘City of Stars’. Hij haalde het daarmee van popster Justin Timberlake, die genomineerd was met 'Can’t Stop the Feeling’ uit Trolls.

De Discovery of the Year Award ging naar Nicholas Britell, die wel een Oscar-nominatie achter zijn naam mocht zetten voor Moonlight. Zijn score is – net als de film – met een minimum aan middelen opgenomen, met een klein orkest. Met 'Little’s Theme' heeft de film een prachtig, melodieus pianothema dat bijblijft. 

Sinds de vorige editie wordt er ook een award uitgereikt aan de beste componist voor televisie. Dat werd Rupert Gregson-Williams (Veep, Wonder Woman) voor de Netflix-reeks The Crown. Zijn dramatische score valt op omdat ze recht blijft staan naast klassieke stukken van onder meer Handel en Wagner, die elkaar in de serie afwisselen. 

De prijs voor beste score bij een Belgische productie ging naar Jef Neve voor zijn muziek bij Sprakeloos. Tijdens het gala werd ook David Shire gelauwerd met de Lifetime Achievement Award. 

De World Soundtrack Awards bestaan al zeventien jaar, maken deel uit van Film Fest Gent en hebben tot doel filmmuziek te promoten. Ruim 370 professionals beslissen mee over de winnaars.