Direct naar artikelinhoud

Buma/Stemra spreekt fraude nu opeens tegen: 'Dat is interpretatie geweest van journalisten'

Het werd afgelopen zomer met veel bombarie gepresenteerd. De nieuwe directeur Wim van Limpt van auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra had een onderzoek laten instellen naar de vorige directie en de uitkomst was niet best. Jarenlang was er gerommeld met de boekhouding en bewust met miljoenen geschoven, om de kosten van de organisatie kunstmatig op het gewenste niveau te houden.

Buma/Stemra-directeur Wim van LimptBeeld Twitter

Maar dinsdag mailde Buma/Stemra een linkje van het jaarverslag 2016 naar de leden en daaruit blijkt dat er van de vermeende boekhoudfraude niets overblijft. De cijfers van 2015 hoeven niet te worden aangepast. Er zijn wel wat onjuistheden geconstateerd, maar die vallen 'binnen de materialiteitsgrens' en hebben geen 'belangrijke invloed op het vermogen en het resultaat'. Van fraude is geen sprake.

De directieleden die door Van Limpt van gerommel werden beschuldigd, zitten al enkele maanden ziek thuis. Van Limpt schrijft nu in het jaarverslag dat hij er niets aan kon doen dat financieel directeur Wieger Ketellapper, hoofd juridische zaken Anja Kroeze en voormalig directeur Hein van der Ree als fraudeurs werden weggezet. Het is de schuld van de media. 'De directie betreurt dat de bevindingen uit het interne onderzoek ondanks een gerichte mediastrategie om dat te voorkomen ongecontroleerd naar buiten zijn gekomen, waardoor ten onrechte het beeld is ontstaan dat sprake is geweest van 'miljoenenfraude'.'

Die mediastrategie bestond er uit dat Van Limpt met een advocaat aan zijn zijde zelf interviews gaf aan het Financieele Dagblad en RTL Z over het gerommel met de boekhouding en het frauduleus opzij zetten van geld. Maar een woordvoerder van Buma/Stemra zegt nu dat Van Limpt het nooit over fraude heeft gehad. 'Dat is interpretatie geweest van journalisten.' Wel geeft hij toe dat de tekst van RTL Z over frauduleus handelen door Buma/Stemra is geaccordeerd voor publicatie.

Directieleden eruit

Dat er van de boekhoudfraude weinig overblijft, bevestigt het vermoeden van betrokkenen dat Van Limpt het integriteitsonderzoek alleen maar heeft geïnitieerd om de directieleden Ketellapper en Kroeze eruit te werken.

Bij de auteursrechtenorganisatie zijn 26 duizend componisten, tekstschrijvers en tekstdichters aangesloten. Buma/Stemra int voor hen de vergoeding die bijvoorbeeld radio- en tv-stations en horecaondernemers moeten betalen voor het gebruiken van hun liedjes. Hoe hoger de kosten van de organisatie, des te minder geld er resteert om onder de leden te verdelen. Met het aantreden van Van Limpt vorig jaar hoopten de leden juist dat de rust zou wederkeren bij de organisatie die regelmatig in opspraak komt, onder meer vanwege belangenverstrengeling en corruptie.

Directeur Wim van Limpt (44) van Buma/Stemra heeft de afgelopen anderhalf jaar tienduizenden euro's uitgegeven aan onder meer business class vliegtickets, hotels, etentjes, een peperduur golfabonnement en een nieuwe inrichting van zijn kantoor. Dat terwijl hij vorig jaar bij zijn aantreden juist zei zuinig te zullen zijn zodat er zoveel mogelijk geld voor de aangesloten leden overblijft.

Maar ook Van Limpt zelf raakte recent in opspraak door een publicatie in de Volkskrant over onder zijn excessieve uitgavenpatroon als directeur, een peperduur golfabonnement en foute informatie op zijn cv. Zo claimt de voormalig horecaondernemer Van Limpt dat hij in 2007 zijn zaken van de hand kon doen, terwijl hij failliet ging. Een van de schuldeisers was toen Buma/Stemra.  Van Limpt zei toen dat mensen dingen over hem lekten om een bepaald beeld neer te zetten, omdat ze niet blij waren met het integriteitsonderzoek.

Overigens is de link naar het jaarverslag inmiddels weer offline gehaald. Dat het al te lezen was, was niet de bedoeling, zegt de woordvoerder van Buma/Stemra. De accountant KPMG had nog geen toestemming gegeven het jaarverslag te publiceren. Die hoopt Buma/Stemra vandaag te krijgen. Op 30 oktober houdt de organisatie een ledenvergadering.

Buma-directeur Van Limpt waadt in geur van decadentie

Lees de reconstructie van de eerste anderhalf jaar van Van Limpt bij Buma/Stemra. 'Zuinig aan doen' vertaalt zich in een golfabonnement van 42.500 euro. (+)

In een weerwoord stelt Van Limpt dat een clubje mensen facturen en informatie over hem lekt, om hem 'op een bepaalde manier' neer te zetten. 'Niet zuinig, zuinig, maar zo efficiënt als kan'. (+)