Treinen rijden recht op elkaar af na menselijke fout

© Belga

Door een menselijke fout in het seinhuis van Leuven reden woensdagochtend omstreeks 5.20 uur twee treinen een tijdje in tegengestelde richting op hetzelfde spoor. Het incident gebeurde in de buurt van Vertrijk (Boutersem). “Er is nooit gevaar geweest voor de reizigers”, benadrukt woordvoerder Thomas Baeken van Infrabel.

atb

“Door snel ingrijpen werd de lege trein vanuit Leuven gestopt aan het rode sein. Aan de andere kant van de sectie stond de trein van Eupen naar Oostende toen al stil aan het rode licht. De machinist had gemerkt dat er iets niet pluis was, waarop hij de bevoegde diensten heeft verwittigd. Meteen werd ook de andere machinist op de hoogte gebracht.” Uiteindelijk kwamen de treinen volgens Baeken op 1.133 meter van elkaar tot stilstand. Door het incident was er een gevolgvertraging van 5 tot 35 minuten. Hoeveel reizigers er op de trein van Eupen naar Oostende zaten, is niet bekend.

Infrabel laat weten de zaak intern te zullen onderzoeken. Vast staat dat in het seinhuis de trein vanuit het rangeerstation in Leuven te vroeg richting Tienen werd gezonden waardoor het rijtuig in tegengestelde richting op het spoor is terechtgekomen van de trein Eupen-Oostende. Volgens Baeken was een aanrijding tussen de treinen uitgesloten. Het traject is uitgerust met het TBL1+-noodremsysteem en in het seinhuis van Leuven werkt een computergestuurd systeem dat corrigerend optreedt ingeval van menselijke fouten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen