Ziekenhuis moet dan toch onder sloophamer: vier jaar langer wachten op assistentiewoning

© gvh

Ziekenhuis De Pelikaan, waarvan de grote renovatie tot assistentiewoningen volgende maand zou beginnen, moet dan toch afgebroken worden. Dat betekent meteen een enorme vertraging, want de afbraak kan pas in 2021 van start gaan.

Guy Van Vliet

Veertig jaar na de ingebruikname van ziekenhuis De Pelikaan in de Gasthuisstraat blijkt dat het gebouw nu toch tegen de grond moet. Het ziekenhuis maakte sinds 2006 deel uit van het grote fusieziekenhuis AZ Nikolaas.

“In de loop der jaren werden de klinische activiteiten in Temse afgebouwd en verhuisd naar de campus in Sint-Niklaas, met uitzondering van de polikliniek. In de plaats werden de administratie en de psychiatrische afdeling ondergebracht in het gebouw. In oktober 2014 werd door AZ Nikolaas geopteerd voor een definitieve vestiging van de polikliniek in De Pelikaan, in combinatie met de verbouwing van de rest van het gebouw tot een vijftigtal assistentiewoningen. De startdatum voor de verbouwingswerken werd vastgelegd op 1 november 2017”, overloopt OCMW-voorzitter Werner Maerevoet (N-VA) wat voorafging.

Betonstructuur

Maar alle mooie plannen worden nu plots van tafel geveegd. “Voor het indienen van de bouwaanvraag werd een overleg gepland met de brandweer. Die benadrukte dat voor de betonstructuur de huidige basisnorm voor middelhoge gebouwen moet gevolgd worden, aangezien het om een nieuwe bouwaanvraag gaat. Dit betekent dat de structuren een brandweerstand van één of twee uur moeten hebben, naargelang de functie. Na onderzoek bleek dat geen enkele structuur aan die norm voldeed. Er waren aanpassingen nodig om de normen te halen, een extra kost van 1,3 miljoen euro, terwijl we niet weten welke bijkomende problemen nog kunnen opduiken. Uit navraag bleek dat een nieuwbouw maar 600.000 euro meer zou kosten dan een verbouwing. Daarom is geopteerd voor nieuwbouw”, legt Werner Maerevoet uit.

200 mensen op wachtlijst

De ooit verhoopte kostprijs van 6,5 miljoen euro is intussen al opgelopen tot 9 miljoen. “Hierdoor moeten de gemeente en het OCMW extra geld op tafel leggen. Anders zou de dagprijs van de assistentiewoningen te hoog oplopen. Die willen we onder de 30 euro per dag houden. Dat is nodig om concurrentieel te zijn.”

Buiten de financiële aderlating zijn er ook gevolgen voor de timing. “De werken zullen niet meer starten op 1 november. Pas in 2021 kan de afbraak van het bestaande gebouw starten”, rekent Werner Maerevoet. “Momenteel staan er 200 mensen op de wachtlijst voor een assistentiewoning in Temse.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen