Direct naar artikelinhoud

Opiniepanel EenVandaag roept Thierry Baudet uit tot 'Politicus van het Jaar'

Thierry Baudet, leider van het Forum voor Democratie, is door het Opiniepanel van het tv-programma EenVandaag uitgeroepen tot politicus van het jaar. VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff werd tweede, GroenLinks-leider Klaver derde.

Thierry Baudet is uitgeroepen tot de EenVandaag Politicus van het Jaar in de Oude Zaal van de Tweede Kamer.Beeld anp

Baudet kreeg 39 procent van de bijna 45 duizend uitgebrachte stemmen. Stemmers roemden volgens EenVandaag zijn 'verbale sterkte, frisse uitstraling en nieuwe geluid'.

De nummer twee, Klaas Dijkhoff, wordt vooral geroemd om zijn debatkwaliteiten, Klaver om de 'vernieuwing en verfrissing' die hij in de politiek heeft gebracht.

Aan het onderzoek deden 44.910 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats van 13 tot en met 18 december. Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 55.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017.

Het panel kiest sinds 2004 de politicus van het jaar. In de afgelopen vijf jaar wonnen Diederik Samsom (PvdA), Frans Timmermans (PvdA) en drie keer PVV-leider Geert Wilders.