Gemeenschapswachten informeren jongeren in Mechelen over het nieuwe platform tegen fietsdiefstal.© Sven Van Haezendonck

Mechelen promoot gratis online platform tegen fietsdiefstal: “Als je de QR-code scant, weet je meteen of een fiets gestolen is of niet”

Mechelen -

Het is gedaan met het graveren van fietsen tegen diefstal. Voortaan kan je je fiets online gratis registreren op het nationaal MyBike-platform. De stad Mechelen is een van de eerste lokale besturen in de provincie Antwerpen die het actief promoten.

Sven Van Haezendonck

Gemeenschapswachten hebben in de Dijlestad de voorbije jaren duizenden fietsen gegraveerd. Woensdagmiddag waren ze met een standje present aan de grote fietsenstalling van het station. Niet toevallig. Twee op de drie fietsdiefstallen in Mechelen gebeuren in de stationsbuurt. “Met privébewaking, cameratoezicht en regelmatige controleacties werken wij al langer op dat fenomeen”, zegt burgemeester Bart Somers (Voor Mechelen). Speciaal voor de allereerste Nationale Actieweek tegen Fietsdiefstal drijven politie- en veiligheidsdiensten het toezicht nog op.

De betrokken ministers bij de presentatie van het nationale MyBike-antidiefstalsysteem.© BELGA

LEES OOK. Geen enkele in de ene gemeente tot duizenden per jaar in de andere: zo is het in Vlaanderen gesteld met fietsdiefstal

Tegelijk controleren gemeenschapswachten fietsen en delen ze gadgets uit. Aan hun standje geven ze passanten tips om zich beter te beveiligen tegen fietsdiefstal. Een van de initiatieven is het MyBike-platform. “Dat bestaat met succes al een tijdje in Brussel en sinds kort ook in Vlaanderen en Wallonië”, zegt Abdrahman Labsir (Voor Mechelen), schepen van Preventie. De stad Mechelen is een van de eerste lokale besturen in de provincie die het nieuwe systeem actief promoot. Daarmee stapt het stadsbestuur af van de klassieke acties om fietsen te graveren.

Verstrengde privacywetgeving

“Met de verstrengde GDPR-wetgeving rond privacy en uitwisseling van persoonsgegevens was het traceren van rijksregisternummers op fietsen heel tijdsintensief en achterhaald geworden. Het nieuwe systeem maakt de registratie van een fiets en de opsporing van een gestolen fiets efficiënter”, legt Labsir uit. Via mybike.belgium.be kan je een of meerdere fietsen registreren. Je omschrijft je fiets en voegt de nodige documenten toe. Daarna kan je bij de Vlaams overheid een niet-verwijderbare sticker aanvragen met een unieke QR-code. Die sticker ontvang je per post en kleef je op je fiets.

“Het nieuwe systeem maakt de registratie van een fiets en de opsporing van een gestolen fiets efficiënter”

Abdrahman Labsir

Mechels schepen van Preventie

LEES OOK. Nieuwe sticker maakt het makkelijker om eigenaar van gestolen fietsen terug te vinden

Wanneer je fiets gestolen is, kan hem meteen registeren. “Het is wel belangrijk dat je altijd aangifte doet bij de politie, zodat die een proces-verbaal kan opmaken”, zegt provinciegouverneur Cathy Berx. Naar schatting doet meer dan de helft van de mensen dat vandaag niet. Via de MyBike-app kan overigens niet alleen de politie checken of een fiets gestolen is. “Iedereen kan de status van een verdachte fiets controleren. Als je de QR-code scant, weet je meteen of een fiets gestolen is of niet”, vertelt schepen Labsir.

www.mybike.belgium.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen