‘Nederlandse Autopas voorbeeld voor Europa’

Nieuws
Het zou goed zijn als Europese landen een nationale autopas invoeren zoals Nederland die kent. Dat vindt de transportcommissie van het Europees Parlement.
anp
donderdag 26 april 2018 om 03:00

Brussel

Door geknoei met de kilometerteller kunnen kopers van een tweedehands auto in veel Europese landen voor honderden of zelfs duizenden euro’s het schip ingaan. De Nederlandse Nationale Autopas en de Belgische Car-Pass verdienen navolging in andere landen om dergelijke fraude de wereld uit te helpen, aldus de commissie. Onderzoek wijst uit dat van de occa­sions die over de grens worden verkocht, gemiddeld bij de helft met de teller is geknoeid. In Polen zou dat zelfs 90 procent zijn. De economische schade in de EU zou bijna 9 miljard euro bedragen.

De Europese Commissie is tot nu toe niet bereid tot wetgeving. Het parlement roept Brussel op er toch werk van te maken. ‘De oplossingen zijn er, ze zijn getest én betaalbaar’, aldus ­Europarlementariër Georges Bach, ­afkomstig uit Luxemburg.

Peter van Dalen (ChristenUnie) valt hem bij. ‘Dit is nu echt zo’n grensoverschrijdend vraagstuk dat je ­samen in de EU moet oppakken.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De terugverdientijd van de investering in zonnepanelen loopt door alle maatregelen op.

Zijn zonnepanelen nog rendabel? En is het fair dat je nu moet betalen voor teruggeleverde stroom?

Als laatste grote energieleverancier heeft nu ook Essent aangekondigd vanaf 1 juli kosten in rekening te gaan brengen bij huishoudens die elektriciteit terugleveren met zonnepanelen.

Metselrobot aan het werk op een bouwplaats in de Amsterdamse Houthaven.

Bouwen wordt iets minder zwaar met robot die zelf muren metselt

De Nederlandse techstart-up Monumental maakt robots die dankzij kunstmatige intelligentie muurtjes kunnen metselen. Een ideale oplossing voor het tekort aan vakmensen, maar 24 uur per dag metselen is er nog niet bij.

Met 'kop-tot-staartpakketten' wil Berend te Voortwis restvlees voorkomen.

Vleesdistributeur Grutto slacht zonder restvlees: 'Het kan, goed vlees verkopen én de natuur herstellen'

Berend te Voortwis verkoopt met zijn bedrijf pakketten vlees van koeien, varkens en kippen die zijn gehouden door boeren die aan natuurherstel doen. ‘Hoor je dat? Een grutto. Die is er alleen als het land gezond is.’

Peter Wennink en Christophe Fouquet tijdens de aandeelhoudersvergadering van ASML.

Door massaal eigen aandelen in te kopen, fêteren bedrijven kortetermijnbeleggers

Het beoogde nieuwe kabinet ziet tot opluchting van het bedrijfsleven af van een belasting op de inkoop van eigen aandelen. Vorig jaar kochten Nederlandse beursfondsen voor 35,4 miljard euro aan eigen aandelen in. Waarom?

OpenAI maakt GPT-4o ook beschikbaar voor niet-betalende klanten.

OpenAI geeft Google het nakijken met chatbot die 'voelt als AI uit de films'

De nieuwste versie van ChatGPT is een stuk veelzijdiger en kan soepel omgaan met video, tekst en spraak. De pratende chatbot voelt daarmee voor het eerst als persoonlijke assistent. Google heeft voorlopig het nakijken.

Boxie24 haalt de spullen via ‘pick-ups’ op en brengt ze ook weer terug wanneer dat gewenst is. De klant kan thuisblijven.

Kleine huizen zijn gat in de markt voor een bedrijf dat 24 uur per dag spullen ophaalt en opslaat

Als het huis gaat knellen, bieden opslagbedrijven uitkomst. Boxie24 bouwde in korte tijd een opslagimperium op. Het heeft wereldwijd inmiddels 74 vestigingen. ‘Veel huizen zijn te klein voor een racefiets en droogtrommel.’