Direct naar artikelinhoud
Tv & Media

Lena Dunham herdenkt verwijderde baarmoeder met naaktfoto's

Lena Dunham.Beeld REUTERS

Actrice en schrijfster Lena Dunham liet negen maanden geleden haar baarmoeder verwijderen omdat die haar te veel pijn opleverde. Om die ingreep te vieren en het verdwijnen van de pijn te vieren, postte ze enkele naaktfoto's op Instagram.

"Vandaag is het nationale dag van de leerlooierij, relaxatie en citroenmerengue taart. Maar het is ook negen maanden geleden dat ik mijn baarmoeder liet verwijderen", open Dunham haar relaas. "Ik heb nog nooit een negen maanden-jubileum gevierd, en gisteravond realiseerde ik me waarom dat getal gek voelt."

Dunham leed jarenlang aan endometriose. De chronische aandoening waarbij het baarmoederslijmvlies zich buiten de baarmoederholte bevindt, kan  heel veel pijn veroorzaken. Dat was het geval bij Dunham die in februari van dit jaar zeer open over haar aandoening en de keuze om haar baarmoeder te laten verwijderen, praatte.

De lange post wordt vergezeld van drie naaktfoto's van de Girls-Amerikaanse actrice. Op die manier wilt ze vieren dat haar lichaam "terug genezen" is. Dunham was in het verleden ook al niet vies van een streepje bloot, zowel op sociale media als in haar serie Girls.

RIP Judy 

"Vandaag wil ik Judy bedanken voor haar stille vertrek en voor dit lichaam, dat sterker is dan ik ooit had gedacht", schrijft de Amerikaanse. Judy is de naam die een vriend van Dunham aan de baarmoeder gaf, zo verduidelijkt ze. "Wanneer mijn baarmoeder opspeelde, konden we haar zo uitschelden." Ze liet dan ook 'RIP Judy' op haar ribben tatoëren, zo leren de foto's.

"Elke dag vind ik nog nieuwe blauwe plekken op mijn hart, maar vandaag gun ik mezelf dankbaarheid", klinkt het nu.