Direct naar artikelinhoud
Ontmoeting Trump-Kim

Nu al een munt ter herinnering aan een top die er wellicht nooit komt

Nu al een munt ter herinnering aan een top die er wellicht nooit komt
Beeld AFP

De historische gebeurtenis zelf staat op losse schroeven, maar de herinnering eraan ligt al klaar. Zelfs als de top tussen de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Noord-Koreaanse collega Kim Jong-un niet doorgaat, dan is er toch iets om op terug te kijken.

Trump zei gisteren dat de ontmoeting, die op 12 juni in Singapore zou moeten plaatsvinden, misschien wordt uitgesteld of zelfs wordt afgelast. "We zullen zien wat er gebeurt. Als het niet gebeurt, gebeurt het misschien later." Hij vergeleek de nucleaire ontwapening van Noord-Korea met de aankoop van vastgoed op Manhattan. "Je weet het nooit met deals. Ik heb veel deals gesloten. Je weet het eigenlijk nooit." 

Een woordvoerder van de Zuid-Koreaanse regering zei later weer dat het waarschijnlijk is dat de gesprekken tussen de VS en Noord-Korea zullen plaatsvinden na 25 juni, als een gezamenlijke legeroefening van de VS en Zuid-Korea voorbij is.

Opperste leider

Een speciale afdeling van het Witte Huis heeft als eerbetoon aan deze dus twijfelachtige Koreaanse top alvast een souvenir laten maken. Daarop staan in brons de hoofden van de twee grote leiders, de president van de Verenigde Staten en de ‘Opperste Leider’ van de Democratische Volksrepubliek Korea. ‘Vredesbesprekingen 2018’, staat erbij, gelardeerd met een paar lauriertakjes.

Het ding heeft het formaat van een pokerfiche en past in een rijtje van eerdere medailles, die werden uitgereikt voor staatsiebezoeken en andere presidentiële prestaties – een traditie die is afgekeken van het leger, waar militairen deze challenge coins koesteren omdat ze werkelijk een beloning vormen voor een inspanning. De Korea-munt is waarschijnlijk de eerste medaille die is geslagen voor een goede bedoeling.

De kritiek was dan ook niet mis. Niet alleen op de voorbarigheid, maar ook op de tekst. De titel ‘Opperste Leider’ voor de Noord-Koreaanse dictator is een knieval die de conservatieve commentator Bill Kristol bijvoorbeeld ‘on-Amerikaans’ noemt. De munt met de bronzen portretten is precies het eerbetoon waarop Kim uit is: daar staat hij, als een waar staatsman, oog in oog afgebeeld met de grote leider van Amerika (ook al is dat volgens hem een seniele oude gek).

Nucleaire ontwapening

Nu is de vraag waaráán de munt een herinnering wordt. Sinds Noord-Korea vorige week twijfel zaaide over het doorgaan van de top, zijn de verhoudingen er niet beter op geworden. Trump, die in maart in een impulsieve reactie en vlaag van ijdelheid, zonder overleg met zijn adviseurs, ja zei tegen een Zuid-Koreaans voorstel voor de topontmoeting, is erachter gekomen dat een deal niet zo gemakkelijk is als hij dacht. Amerika eist volledige nucleaire ontwapening; de Noord-Koreanen zullen daar nooit aan toegeven. Zij zijn bang voor een Libië-scenario: zonder kernwapens is de leider zijn leven niet zeker.

Trump houdt van winnen. "Er zal zoveel worden gewonnen!", beloofde Donald Trump altijd in zijn verkiezingstoespraken. Zijn slippendragers bij Fox News tipten hem de afgelopen weken voor de Nobelprijs voor de Vrede. Mocht het allemaal niet doorgaan: deze medaille heeft Trump alvast in zijn zak.