We gaan steeds bewuster om met alcohol. Initiatieven als Dry January en Tournée Minérale dragen in hoge mate bij tot die bewustwording. Vaak zijn het ook jongere mensen die het voortouw nemen in consumptie van alcoholvrije of -arme dranken. De drankindustrie volgt die trend en zo komen er steeds meer lekkere non-alcoholische dranken bij. Dat merk je ook in de horeca. In cafés en restaurants is er vandaag al heel vaak een groot aanbod en de kwaliteit is merkelijk beter dan enkele jaren terug.
Een opvallende nieuwkomer in dit segment is het alcoholvrije bier Vlotte Griet (0,3%), dat sinds kort op de markt is. “Het heeft lang geduurd voordat we een alcoholvrij bier in ons assortiment opnamen,” vertelt brouwer Igor Van Soens. “Maar de vraag werd steeds groter, dus moesten we wel inspelen op die trend. We hebben onze tijd genomen om een bier te ontwikkelen dat zowel alcoholvrij als lekker is, en dat is onze Vlotte Griet geworden.”
Het bier heeft inmiddels de harten van veel bierliefhebbers weten te veroveren, en dat is geen toeval. Het heeft een mooie schuimkraag en een volle smaak. “We wilden een alcoholvrij bier maken dat ook echt naar bier smaakt. Veel alcoholvrije bieren zijn te zoet, en dat wilden we absoluut vermijden. Bij Vlotte Griet hebben we ervoor gekozen om het bier een goede bitterheid en hoppigheid mee te geven.” Ze staat dus echt haar mannetje in de bierwereld.
Naast de brouwerij is een taproom, waar je kunt gaan proeven van de verschillende lekkernijen van Cabardouche. Daar maak je kennis met de Blonde Stoot en het Stout Mokke. De namen zijn allemaal zorgvuldig gekozen in het verhaal van cabarets douze, de naam die Napoleon gaf aan de huizen van vertier. Tijdens de eindejaarsperiode wordt er ook een ‘escorte’ voorgesteld, dat is een tijdelijk luxebier, exclusief voor de klanten.
Koffie en lekkere hapjes
In de taproom wordt niet alleen bier en frisdrank geschonken, maar ook koffie. Ook hier ligt de lat hoog, want voor dat bakje troost zorgt barista Jan Vandewalle. Hij verdeelt zijn tijd over Caffènation en de taproom van Cabardouche. Latte art is één van zijn specialiteiten. “De tekeningetjes zijn misschien wel mooi, maar is niet het allerbelangrijkste”, verduidelijkt Jan. “Belangrijk is de dikte van de opgeschuimde melk.” Espresso’s en cappuccino’s zijn populair, maar de barista merkt toch dat er ook dat er tegenwoordig veel vraag is naar filterkoffie. “Je moet dan wel een koffiebrander hebben die de juiste bonen daarvoor kiest. Dan krijg je heel subtiele fruitige smaken”
De taproom is op vrijdag, zaterdag en zondag al ’s ochtends open en dan springen klanten al binnen voor een kop koffie of en tas thee met een croissant of chocoladebroodje. Daarnaast zijn er ook nog hartige taartjes. “Populairste stoked pie is die met stoofvlees en ons ‘Stout Mokke’. Als bierliefhebbers dat op de kaart zien staan, zijn we snel door onze voorraad.”
Engelselei 254, 2140 Antwerpen, www.cabardouche.be