Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Vier vermomde personen verschenen plots en slaan Duits Europarlementslid in het ziekenhuis: jongen (17) geeft zichzelf aan bij politie

Europarlementariër Matthias Ecke.Beeld REUTERS

De Duitse Europarlementariër Matthias Ecke is vrijdag in Dresden aangevallen en ernstig mishandeld. De politicus van de linkse partij SPD van bondskanselier Olaf Scholz is overgebracht naar het ziekenhuis. Hij moest een operatie ondergaan. Intussen heeft een jongen van 17 jaar zichzelf aangegeven bij de politie.

Ecke (41), sinds 2022 lid van het Europese parlement, zou in de hoofdstad van de deelstaat Saksen zijn aangevallen door een groepje van vier vermomde personen. Kort daarvoor was ook een 28-jarige medewerker van de Groene Partij (Grünen) geschopt en geslagen toen hij posters aan het ophangen was. Hij kwam er met lichtere verwondingen af.

Over de aard van de verwondingen van Ecke wilde de SPD niets kwijt, maar politiebronnen zeiden tegenover de krant Tagesspiegel dat de politicus in zijn gezicht is toegetakeld.

Omdat de persoonsbeschrijvingen door getuigen overeenkomen en de twee incidenten in hetzelfde gebied en kort na elkaar plaatsvonden, gaan de autoriteiten er vanuit dat het om dezelfde daders gaat.

Intussen heeft een 17-jarige jongen zich aangegeven bij de politie. Hij zegt een van de vier daders van de aanval te zijn. De tiener heeft zich rond 1 uur bij de politie in het zuiden van de stad Dresden gemeld, zegt de recherchedienst LKA (Landeskriminalamt). Omdat er wordt aangenomen dat hij niet zal onderduiken, is hij niet in hechtenis genomen.

‘Aanval op de democratie’

De SPD reageerde geschokt op het voorval. Het lokale partijbestuur voor Saksen zei dat ook andere campagneteams de laatste tijd beledigd en geïntimideerd zijn bij het ophangen van posters. De aanval op Ecke wordt omschreven door de partijleiding als een “onmiskenbaar alarmsignaal” voor alle Duitsers. Minister van Binnenlandse Zaken en Ecke’s partijgenoot Nancy Faeser sprak van een “aanval op de democratie”.

De politie doet ook onderzoek naar een afzonderlijke aanval op twee Duitse politici, Kai Gehring en Rolf Fliß van de Grünen. Dat incident vond donderdagavond plaats in Essen, een stad ten oosten van Venlo. Fliß, een lokale politicus, zou in het gezicht zijn geslagen. Zijn belagers stapten daarna in een taxi en reden weg. Het zou gaan om twee personen.

De twee politici zeggen in een gezamenlijke verklaring dat ze vrezen voor toenemende vijandigheid tegenover politici. “Maar we laten ons niet intimideren, want er zijn mensen nodig die zich inzetten voor hun gemeenschap.”

Het aantal bedreigingen en aanvallen op Duitse politici neemt hand over hand toe. Er is sprake van een verdubbeling sinds 2019, zo blijkt uit cijfers die de regering in januari vrijgaf. Vorig jaar waren er 1.200 aanvallen, waarvan 478 op leden van het extreemrechtse Alternative fur Deutschland en 420 op SPD-politici.

Een affiche voor SPD-topkandidaat Matthias Ecke.Beeld AFP

Theresa Ertel, een kandidaat voor De Groenen in de deelstaat Thüringen, zei tegenover persbureau Reuters dat leden van de partij niet langer een verkiezingsstand durven te bemannen, vanwege alle beledigingen die ze naar hun hoofd krijgen geslingerd. De Groenen hebben daarom afgesproken dat achter elke kraam zeker drie leden staan.

De leiding van de SPD heeft verordonneerd dat campagnemedewerkers niet meer ’s avonds in het donker op pad gaan om posters op muren te plakken. De verkiezingen voor het Europees Parlement vinden plaats van 6 tot 9 juni 2024. In Duitsland, maar ook in andere lidstaten, tekenen zich grote zeges af voor radicaal-rechtse partijen. De SPD verwijt de AfD de geesten rijp te hebben gemaakt voor geweld tegen politieke tegenstanders, dat zij “het middel van fascisten” noemt.