Hanne Thys en Evgenij Zimovets heropenden restaurant De Linden.© koen fasseur

Evgenij en Hanne heropenen restaurant De Linden: “Zelfs de borden maken we hier zelf”

Essen, Brasschaat -

“Bijna twintig jaar geleden kwam Evgenij naast mij zitten in het zesde middelbaar in het Atheneum van Brasschaat en hij is nooit meer van mijn zijde geweken”, lacht Hanne Thys. Samen heropenden ze restaurant De Linden op het Heuvelplein in Essen.

Stijn de Koning

“Ik kwam als 16-jarige met mijn ouders vanuit Rusland naar België”, begint Evgenij Zimovets (40) zijn verhaal. “Op school in Brasschaat leerde ik Hanne (36) kennen en dat klikte van bij de eerste ontmoeting. We zijn ook al sinds 2008 verloofd, maar om echt te trouwen hebben we tussen alle drukte door het juiste moment nog niet gevonden. Dat gaat er zeker ooit van komen. Wie weet in 2025 als we twintig jaar samen zijn”, lacht Evgenij.

“Samen baatten we al even een restaurant uit in Antwerpen, maar de meeste ervaring deed ik op als kok bij Sir Anthony Van Dyck in Antwerpen, Santa Lucia in Ekeren en in de herberg van de Quarantainestallen hier in Essen. Daar werkte ik vier jaar. Toen we hoorden dat de vorige uitbaters stopten door een verhuis naar het buitenland, hebben we die kans gegrepen om het restaurant over te nemen. Sinds 9 maart zijn we opnieuw open.”

Experimenteren met lokale producten

“Wij serveren gerechten uit de Belgisch-Franse keuken, maar we werken zo veel mogelijk met verse groenten en producten van lokale leveranciers. Zo werken we bijvoorbeeld veel samen met Coopsaam in Essen. Ik durf ook wel wat te experimenteren”, verklapt Evgenij. “Bijvoorbeeld door iets te maken met ‘vergeten groenten’ of door meer groenten te gebruiken op één bord zonder dat het vegetarisch is. We werken ook heel seizoensgebonden. Nu zijn bijvoorbeeld asperges erg in trek. Voor mij is de natuur niet perfect. Die ‘natuurlijke chaos’ mag ook een beetje van onze borden afstralen vind ik. Dat is juist de charme van wat wij willen serveren. Mijn hulpkok, Nathalie, werkte in Odessa in Oekraïne als chef patisserie, maar vluchtte voor de oorlog twee jaar geleden naar Essen. In haar thuisland was zij het gewoon om alles strak en netjes op de borden te dresseren. Nu kijkt ze soms even raar op als we de borden klaarmaken, maar we werken heel goed samen. “

Zelfgemaakte borden en decoratie

“Mijn man bedenkt nieuwe creaties en is de chef in de keuken, maar ik maak zelf alle borden, schalen en decoratie. Keramiek is voor mij een zwaar uit de hand gelopen hobby”, pikt Hanne in. “Soms lachen we wel eens dat we zelf niet altijd begrijpen waar we de tijd vinden… Samen runnen we restaurant De Linden, maar we hebben ook drie jonge kinderen: een dochter van 11, een zoon van 9 en nog een dochter van 2. En daarnaast werk ik nog vier vijfde als begeleidster van mensen met een beperking.”

Hanne toont de borden en schalen die ze zelf maakt voor hun restaurant.© koen fasseur

“Naast ons restaurant en gezin steken we ook veel tijd in ‘Frozen Happiness’. Hier begonnen we een vijftal jaar geleden al mee. We hebben een eigen ijsatelier waar we… je raadt het al: ook zo goed als alles met onze eigen handen maken. Appels snijden om te laten karamelliseren voor ons apple crumble-ijs, pistache- en pindanoten roosteren of sorbets maken met echt fruit of met groenten. Proef zeker eens ons rodebietenijs”, klinkt de aanrader van Hanne. “Momenteel hebben we een twintigtal smaken, maar in de toekomst komen er daar zeker nog bij. Vanuit onze foodtruck scheppen we meestal een tiental soorten. Naast de klassieke smaken brengen we telkens ook wat ‘speciallekes’ mee. We verkopen ook pannenkoeken en wafels omdat hier veel vraag naar is. Sommige mensen herkennen ons van op lokale evenementen, zoals Straatfeesten in Kalmthout of ’t Park Zomert in Essen. Of je kunt via onze website van Frozen Happiness ijs bestellen.”

“We hopen dat we binnenkort de toelating krijgen om een terras te plaatsen tegenover ons restaurant. Dan kunnen we ook pannenkoeken en wafels aanbieden of zijn klanten welkom om alleen iets te drinken”

Evgenij Zimovets

Zaakvoerder restaurant De Linden

Als Frozen Happiness maken Hanne en Evgenij zelf ijs.© IF

Gastronomisch tafelen

“We hopen dat we binnenkort de toelating krijgen om een terras te plaatsen op het Heuvelplein, tegenover ons restaurant. Als dat in orde is, kunnen we ook pannenkoeken en wafels aanbieden of zijn klanten welkom om alleen iets te drinken. De keuken is nu open van 11 tot 21 uur. In de toekomst willen we zeker ontbijten aanbieden op feestdagen. Maar dat zal specialer zijn dan belegde broodjes”, belooft Evgenij. “En we willen ook zeker regelmatig onze klanten de kans geven om gastronomisch te tafelen. We deden dat al een keer met een tiengangenmenu en een keer dat we zeven gerechten serveerden. Dat is iets waar mensen zeker voor in De Linden terecht kunnen, maar uiteraard is iedereen ook welkom om gewoon à la carte alleen een hoofdgerecht te komen eten”, besluiten Evgenij Zimovets en Hanne Thys van restaurant De Linden.

Meer info: frozenhappiness.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Handelaars en horeca Antwerpen