Bornem, Duffel en Mechelen meest tevreden, Willebroek het minst

In onze regio scoren Bornem, Duffel en Mechelen het best in de gemeente- en stadsmonitor 2017. Gisteren maakte Vlaams minister Homans (N-VA) die resultaten bekend. Sint-Amands en Willebroek bengelen onderaan.

Ward Bosmans

De Vlaamse steden en gemeenten worden elke twee jaar vergeleken op tal van indicatoren. Bij de dertien centrumsteden scoort Mechelen bijzonder goed. Op het gebied van onder andere veiligheid, netheid en vertrouwen is de Dijlestad de absolute topper in Vlaanderen. Het Mechelse stadsbestuur is dan ook tevreden met dit rapport. “Dit toont aan dat we de afgelopen jaren hard gewerkt hebben en dat ons werk door het overgrote deel wordt gewaardeerd. Mechelen is uitgegroeid tot een stad die voorop loopt”, zegt burgemeester Bart Somers (Open Vld).

Wanneer we in de regio kijken naar de algemene tevredenheid van de inwoners over hun gemeente of stad, dan staat Bornem helemaal bovenaan. 85,6% van de ondervraagden is tevreden en slechts 6,9% geeft aan ontevreden te zijn. Volgens Frans Van ­Meerbeeck (80) en zijn echtgenote Maria (76) is dat helemaal terecht. “Er is hier altijd iets te doen. We hebben een vooruitstrevend gemeentebestuur. Veel mensen willen in Bornem komen wonen. Wij zijn hier geboren en getogen en hebben het hier de afgelopen jaren positief zien evolueren.”

Ook Lien Potoms (50) en Lieve Ghys (49) geven hun gemeente een 9 op 10. “Ik ben oorspronkelijk van Blaasveld (Willebroek) en ik zou niet meer terug willen keren”, zegt Lien. “Alles is hier in de buurt: natuur, cultuur, sport.” Enkel het drukke verkeer op de N16 is een minpuntje volgens Lieve. “Als er nog meer mensen in Bornem komen wonen, zou de mobiliteit in het centrum ook wel eens een probleem kunnen worden.”

De inwoners van Sint-Amands en Willebroek zijn het minst tevreden. In Sint-Amands is ‘slechts’ 69,2% tevreden en bijna één op de tien mensen zegt ronduit ontevreden te zijn. Ann De Keersmaecker (52) herinnert zich dat ze zelf mee gedaan heeft aan de enquête voor de gemeente- en stadsmonitor. “Ik was nochtans niet zo negatief. Ik had enkel opmerkingen wat het openbaar vervoer betreft en de netheid. Er mogen ook wat meer winkels zijn, maar verder is het hier aangenaam. Dat de fusie met Puurs er voor iets tussen zit, geloof ik niet. De resultaten verrassen mij dus wel.”

De inwoners van Willebroek zijn het minst tevreden over hun gemeente. Minder dan de helft geeft aan tevreden te zijn, een kwart is ontevreden. Jessica Moens (28) woont naar eigen zeggen graag in Willebroek. “Er zijn natuurlijk werkpunten. Het openbaar vervoer kan een stuk beter, het centrum is niet echt gezellig en de winkelstraten lopen leeg, maar deze lage score is toch een beetje overdreven.”