© Margo Tilborghs

Essen heeft coalitie, Gaston Van Tichelt (CD&V) blijft burgemeester ondanks verlies

Sp.a liet aan N-VA/PLE weten dat het de coalitie met CD&V gaat verder zetten. Gaston Van Tichelt (CD&V) blijft dus burgemeester in Essen. N-VA/PLE, met twee stemmen verschil de grootste partij, belandt in de oppositie.

kma, Neel Vermeiren

N-VA/PLE wordt als grootste partij van Essen opnieuw naar de oppositie verwezen. Zondag haalde N-VA/PLE 3.759 stemmen, exact twee meer dan CD&V. Allebei goed voor 34,7%, maar voor de zetelverdeling leverden die twee stemmen een extra zetel op voor N-VA/PLE. CD&V strandde op negen zetels en N-VA/PLE haalde er tien. Als grootste partij ging Dirk Smout (N-VA/PLE) ervan uit dat hij de coalitiegesprekken mocht leiden. Desnoods was hij bereid de burgemeesterssjerp aan Gaston Van Tichelt te laten, omdat Van Tichelt met 1.690 voorkeurstemmen de populairste politicus van Essen blijft.

Dinsdagavond werd N-VA/PLE uitgenodigd voor een gesprek bij sp.a-JijmaaktEssen, dat vier zetels haalde. De gegeerde bruid voor beide partijen liet weten dat het de huidige coalitie met CD&V wil verder zetten, omdat de samenwerking de afgelopen zes jaar vlot verliep. Samen hebben ze dertien zetels op 25 en dus een nipte meerderheid.

Lijsttrekker Dirk Smout (N-VA/PLE) reageert ontgoocheld. “Vooral over de manier waarop. S.pa-JijmaaktEssen en CD&V hebben ons twee dagen doen geloven dat er inhoudelijk over een bestuursakkoord gesproken kon worden. Maar uiteindelijk waren de gesprekken die er geweest zijn één grote schijnvertoning”, zegt Smout. “Alles lag al vast.”

Eergisteren zei Helmut Jaspers van sp.a dat er nog een ledenvergadering bij de socialisten was om te zien met wie ze in zee zouden gaan.

Dirk Smout laat zich niet ontmoedigen. “Voor mij is politiek een engagement, geen beroep. Wij zijn drie verkiezingen op rij gegroeid, en toch wordt in Essen niet naar de wens van de kiezer geluisterd. Wij gaan de komende zes jaar hard werken, om er in 2024 opnieuw te staan en een gooi te doen naar de absolute meerderheid, want dat is blijkbaar de enige manier om hier als N-VA te kunnen besturen.”

Uittredend burgemeester Gaston Van Tichelt (46), die in 2007 werd aangesteld als burgemeester van Essen en dus aan het hoofd blijft van de grensgemeente, was gisterenavond niet bereikbaar voor een reactie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER