De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Hakan Fidan samen met Ahmad al-Sharaa, de leider van de islamistische rebellengroep HTS.
Foto: AP

Turkse buitenlandminister na ontmoeting nieuwe Syrische leider: "Geen ruimte voor PKK en YPG in nieuw Syrië" 

"Er is geen ruimte voor aanhangers van PKK en YPG in Syrië, dat heeft de Turkse minister van Buitenlandse Zaken gezegd na zijn gesprek met Ahmed al-Sharaa, de leider van de islamistische rebellengroep HTS en de facto leider van Syrië. Van de machtwissel in buurland Syrië wil Turkije gebruikmaken om de Koerdische organisaties uit te schakelen.

"Binnen enkele dagen gaat mijn regering de nieuwe structuur van het leger en van het ministerie van Defensie aankondigen", zo heeft Ahmed al-Sharaa aangekondigd, de nieuwe Syrische leider na de val van president Assad.

Al-Sharaa deed deze aankondiging tijdens een persconferentie die hij hield met de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Hakan Fidan. Ze waren eerder op de dag samengekomen in Syrische hoofdstad Damascus. Er was ook nog een Libische delegatie aanwezig bij het overleg. 

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken voegde tijdens de persconferentie toe dat alle sancties tegen de nieuwe Syrische leider moeten worden opgeheven, zodat het land zich kan heropbouwen.

"Enkel op deze manier kan de noodzakelijke infrastructuur, zoals voor gezondheidszorg worden verbeterd." Hij wil ook dat de internationale gemeenschap in gesprek gaat met de nieuwe Syrische leider. 

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Hakan Fidan samen met Ahmed al-Sharaa, de leider van de islamistische rebellengroep HTS en de facto leider van Syrië.
Foto: AP

Geen plaats voor aanhangers van PKK en YPG

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken zei ook dat er geen ruimte is voor militanten van de Syrisch-Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG), noch voor de aanhangers van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) in het toekomstige Syrië. Hij zei dat deze groepen illegaal delen van Syrië bezetten en wil dat deze groepen zich ontbinden.

De Koerdische YPG speelden enkele jaren geleden een belangrijke rol bij het verdrijven van IS uit Syrië. Ze beheren ook nog steeds de gevangenis met IS-strijders in het oosten van Syrië. Bij het verdrijven van IS kregen ze militaire steun van het Westen. Daarom gelden de YPG nog steeds als de bondgenoot van de VS in Syrië. Maar de Turkse minister gelooft dat dit zal veranderen als Trump aantreedt als president van de Verenigde Staten. 

Turkije ziet de YPG als een verlengstuk van de PKK, die strijdt voor meer autonomie voor de Koerden in Turkije. De PKK wordt door de Turkse regering als een terreurorganisatie beschouwd; ze staat ook op de Europese terreurlijst. Voor Turkije is het dus belangrijk dat zij geen rol meer zullen spelen in de toekomst van Syrië. 

Wat zijn de (Turkse) PKK en de (Syrische) YPG? 

De Koerdische afscheidingsbeweging PKK (Koerdische Arbeiderspartij) voert al sinds 1984 strijd voor onafhankelijkheid of verregaande autonomie voor de Koerden.

De groep wordt door Turkije, de VS en de EU gezien als een terroristische organisatie. De PKK heeft een geschiedenis van bloedige aanslagen in Turkije met 40.000 doden tot gevolg. Bijna altijd eist de PKK aanslagen op. 

Abdullah Öcalan, de leider van de PKK, zit sinds 1999 in de gevangenis in Turkije.

De YPG (Volksbeschermingseenheden) is de Syrisch-Koerdische militie van de politieke organisatie PYD (Democratische Uniepartij) en is opgericht door Syrische Koerden. Het hoofddoel van de groep is het oprichten van een autonome Koerdische regio in Syrië.

YPG is een belangrijk onderdeel van de Alliantie SDF (Syrian Democratic Forces). De YPG wordt door Turkije gezien als een verlengstuk van de PKK en is voor Turkije dus ook een terroristische organisatie.

De Verenigde Staten (en de EU) kijken daar anders naar: als onderdeel van de SDF was YPG een belangrijke bondgenoot van de VS in de strijd tegen terreurgroep IS (zij leverden de cruciale grondtroepen in die strijd). De SDF (en YPG) genieten Amerikaanse steun, zeer tegen de zin van Turkije. 

"Schrap HTS van terreurlijst"

Sinds de val van het regime van Assad zijn diplomaten uit verschillende landen, waaronder de Verenigde Staten en Frankrijk, naar Damascus gereisd om de nieuwe autoriteiten te ontmoeten.

Vrijdag lieten de Verenigde Staten weten dat ze geen beloning meer plakken op het hoofd van al-Sharaa, de leider van HTS. Maar de islamistische rebellen van HTS staan nog steeds op de lijst van terreurorganisaties van heel wat westerse landen. Al-Sharaa vraagt nu om HTS te schrappen van deze terreurlijsten. 

Meest gelezen