Direct naar artikelinhoud
Geld

Belgische liefde voor papiergeld is nog niet voorbij

Belgische liefde voor papiergeld is nog niet voorbij
Beeld ANP XTRA

De Belg betaalde in 2017 in 54 procent van de gevallen met cash. Dat blijkt uit cijfers van de Europese Centrale Bank (ECB). In de rest van Europa betaalt men vaker elektronisch.

In Nederland gaat de overgang naar elektronische betalingen heel vlot: in tien jaar tijd verdwenen 1.689 geldautomaten uit het straatbeeld. Sinds 2010 haalt de Nederlandse bevolking ook steeds minder vaak geld uit de muur.

In België slaat deze nieuwe trend een pak minder aan. Uit cijfers van de Belgische federatie van de financiële sector (Febelfin) blijkt dat er in 2016 in ons land 8.613 geldautomaten stonden. Dit is slechts een daling van 2 procent tegenover 2015. Met dit aantal prijken we in de top drie van Europa, al is het niet echt iets om trots op te zijn.

Daarnaast haalde de Belg in 2016 gemiddeld 3.666 euro uit de muur. Daarmee staan we op de vijfde plaats in de Europese Unie. Om een kleine vergelijking te maken: dat bedrag is 35 procent hoger dan ons buurland Nederland.

'Wij pleiten echt voor een evolutie, want cashgeld is duur en maakt alles veel complexer'
Isabelle Marchand, Febelfin

Verschuiving

Woordvoerster van Febelfin Isabelle Marchand ziet een verschuiving in de toekomst. "Wij verwachten dat Belgen minder cash zullen gebruiken, net zoals alle andere landen in de Europese Unie," vertelt ze. "Wij pleiten ook echt voor deze evolutie, want cashgeld is duur en maakt alles veel complexer."

Marchand merkt wel op dat het aantal betalingen met de bankkaart stijgt in België. Recente cijfers van Worldline, Europees leider in betaal- en transactiediensten, bevestigen deze opmerking: In 2016 verwerkte Worldline maar liefst 1,96 miljard elektronische betalingen. Dat betekent een stijging van bijna 10 procent tegenover 2015.

De Belg omarmt de trend van elektronische betalingen steeds meer. Tot op vandaag is hij er echter nog niet klaar voor om zijn geliefde papieren geld helemaal los te laten.