Welles-nietesspelletje tussen gerecht en FAVV: liet voedselagentschap ook tweede klacht over vervallen vlees maandenlang liggen?

© if

Het FAVV heeft het dossier over de levering van vervallen vlees naar Kosovo “volgens de gebruikelijke procedure” in november 2017 aan het gerecht doorgespeeld. Nochtans meldde het Antwerpse parket vanochtend aan Het Nieuwsblad dat het die klacht pas in januari 2018 ontving.

cl, lbo, jvh

COMMENTAAR. Lessen trekken uit het verleden? Goed zo. Maar kunnen we die ook blijven onthouden?

De Kosovaarse douane ontdekte in augustus 2017 anderhalve ton vervallen vlees, tussen een grotere Belgische lading. Het vervallen vlees was dit keer afkomstig van het slachthuis Vanlommel uit Olen. “Het was een lading van 20 ton kalfsvlees. Bij een deel ervan, zo’n anderhalve ton, bleek de vervaldatum overschreden”, zegt Valdet Gjinovci, het hoofd van het Kosovaarse voedselagentschap.

© if

LEES OOK. Vlaams bedrijf dat ook vervallen vlees leverde, reageert: “Dit gaat om een menselijke fout, we nemen volledige verantwoordelijkheid”

“Het vlees blijft in principe twee jaar goed, het heeft een houdbaarheid van twee jaar. Maar dit vlees bleek 20 dagen over de houdbaarheidsdatum”, legt Johan Heylen van slachthuis Vanlommel uit. “Het ging om een menselijke fout, om een vergissing waarbij één van onze medewerkers twee paletten per ongeluk mee op de vrachtwagen heeft gezet.”

Heylen benadrukt dus dat het niet om fraude gaat. “Het was een menselijke fout. Er is niet gefraudeerd: er was niet gesjoemeld met de datums of de etiketten. We hebben de klant vergoed.”

Hoewel het om slechts twee paletten ging, werd wel de hele lading vernietigd. Het Antwerpse parket is intussen op vraag van het FAVV een vooronderzoek gestart. “Dat onderzoek zal uitwijzen of het inderdaad om een vergissing ging.” Er zijn volgens de woordvoerster momenteel geen indicaties om het onderzoek aan een onderzoeksrechter toe te vertrouwen.

Te traag?

Intussen wordt er tussen het Antwerpse gerecht en het FAVV een welles-nietesspelletje gespeeld over de timing van de feiten: volgens de topman van het Kosovaarse voedselagentschap verwittigde zijn diensten hun Belgische tegenhangers in augustus “onmiddellijk”, maar het Antwerpse parket werd naar eigen zeggen pas in januari door het FAVV op de hoogte gebracht. “Wij stellen ons daar ook vragen bij”, zei parketwoordvoerster Caroline Vanderstokker daarover vanochtend aan onze reactie.

Het FAVV - dat oorspronkelijk niet wilde reageren “omdat enkel het gerecht hierover mag communiceren” - stuurde na die berichtgeving zondagmiddag dan toch een persbericht (waarin het agentschap meldt dat het na de melding uit Kosovo “onmiddellijk een grondig onderzoek” instelde, en tot de conclusie kwam “dat er inderdaad sprake was van een menselijke fout.”) In die persmededeling staat ook te lezen dat het FAVV al in november 2017 “volgens de gebruikelijke procedure” een pv naar het gerecht stuurde, maar dat het dat proces-verbaal in januari 2018 opnieuw moest overmaken “op vraag van het parket”.

LEES OOK. Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen wordt doorgelicht

Het FAVV kwam de voorbije weken in het oog van de storm nadat vlees van vleesverwerkingsbedrijf Veviba uit de handel werd gehaald. Het bedrijf zou gefraudeerd hebben met etiketten en zou (ingevroren) vlees van 12 jaar oud verkocht hebben. Het Federaal Voedselagentschap zou te traag op dat dossier gereageerd hebben. Maandag zitten in de Kamer de commissies Volksgezondheid en Bedrijfsleven over het dossier.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen