© Joren De Weerdt

“Dit spektakel zal de gemeente op haar grondvesten doen daveren”

Nijlen mag zich opmaken voor een nieuw groots spektakel. Het verhaal speelt zich af in het Nijlen van de jaren vijftig met als centrale thema diamant. De openluchtvoorstellingen staan pas voor over twee jaar gepland, maar de voorbereidingen gaan nu al

van start.

Bert Provoost

Het totaalspektakel is de opvolger van De Moord van Nijlen uit 2006, Tussen Spanje & Oranje, de Heksen van Nijlen uit 2011 en Herdenking 2014-18, den Grooten Oorlog uit 2014. “Dit is weer zo’n groot openluchtevenement dat mensen uit ons dorp gaat samenbrengen”, zegt schepen van Cultuur Luc Luyten (Nijlen & U). “Het is een bijzonder ambitieus project dat in het najaar van 2019 onze gemeente op haar grondvesten zal doen daveren. En de naam Diamant maakt meteen duidelijk dat het steentje dat onze gemeente zoveel welvaart heeft gebracht, centraal staat.”

Acteurs gezocht

De laatste twee grote voorstellingen werden in goede banen geleid door regisseur Dirk Callens en ook deze keer staat hij aan het roer. “We zijn vertrokken van een wit blad, steunend op de brede historische achtergrond”, aldus Callens. “Ook nu is dit verhaal nog in volle ontwikkeling. Ik ben er zeker van dat we er binnen twee jaar weer iets moois van zullen maken.

In november volgt een eerste oproep naar medewerkers. En die zullen nodig zijn. “We gaan weer veel mensen achter de schermen, maar ook acteurs en figuranten nodig hebben. In het verhaal wordt onder andere een pastoor ingehuldigd, een communie gevierd en een honderdjarige in de bloemetjes gezet. En de familie Van den Berg, om wie het draait, heeft maar liefst negen kinderen, die allemaal een binding hebben met diamant”, geeft Callens al prijs.

Bij de officiële voorstelling van het project brachten de acteurs al een kleine impressie van het verhaal, dat zich voor een groot deel afspeelt rond de bekende Nijlense slijperij Lieckens. Onder andere de namen van Louis Neefs en de Nijlense Cinema Nova kwamen in het paar minuten durende stukje voor.

Bij de voorlopige groep acteurs zitten onder andere Chiara Van de Vyver (15) en Liesje Van den Bulck (14). Zij kennen als benjamins van de groep uiteraard weinig of niets van de jaren vijftig. “We hebben bij de eerste repetitie gelukkig wat achtergrond gekregen”, vertellen de meisjes. “Zo vonden we het in het begin raar dat we in het stuk stil moesten blijven staan als de volwassenen aan het woord waren. Dat was vroeger blijkbaar meer de gewoonte.”

De Frut

“We kenden ook verschillende woorden of uitdrukkingen niet. Zo hebben ze ons moeten uitleggen wat de spaarpunten van de Fort waren (bekend spaarzegelsysteem van het vroegere voedingswarenbedrijf uit Itegem, red.), wat de uitdrukking ‘boter bij de vis’ betekent en dat De Frut niets met frieten te maken heeft, maar dat het gewoon staat voor Gazet van Antwerpen”, lachen Liesje en Chiara.

De voorstellingen zijn gepland op 27, 28 en 29 september 2019 op het Kerkplein. Volgens Dirk Callens zijn er op dit moment nog weinig zekerheden over hoe het resultaat er zal uitzien. Behalve dat het openluchtspektakel op hulp van de weergoden zal mogen rekenen. “Ik heb de buienradar gecheckt. En het wordt prachtig weer die dagen”, grapt de regisseur.