Twee drugssites ontmanteld op twee minuten wandelen van elkaar: “Op het eerste gezicht is er geen link”

Hoogstraten -

Naast de cocaïnewasserij die vorige week werd ontdekt in Meerle (Hoogstraten), werd na een huiszoeking een dag later een andere drugssite ontdekt. Die bevond zich op slechts twee minuten wandelen van de wasserij.

Bij huiszoekingen in Meerle werden vorige week op twee locaties illegale drugssites aangetroffen. “Op het eerste gezicht zou er geen link zijn tussen de twee, maar dat wordt nog onderzocht”, verduidelijkt Kato Belmans van het Antwerpse parket.

Op Klein Eyssel in Meerle (Hoogstraten) heeft de politie op 18 april na een huiszoeking een cocaïnewasserij opgedoekt. “Het labo en het Clan Lab Response Unit (CRU) kwamen ter plaatse om vaststellingen te doen. Er werd een gerechtelijk onderzoek geopend”, staat in een persbericht van het Antwerpse parket.

LEES OOK. Cocaïnewasserij ontdekt in woning in Hoogstraten: “Er hing een vreemde geur”

Dankzij een anonieme tip die binnenkwam via het provinciale meldpunt www.drugsplantageontdekt.be kon een dag later, op 19 april, een synthetisch drugslabo worden ontmanteld op de Strijbeekseweg, niet ver van de cocaïnewasserij.

Of de twee iets met elkaar te maken hebben, is nog niet helemaal duidelijk. Dit was overigens de 35ste positieve melding op 2,5 jaar tijd van het anonieme meldpunt.

Medicijnen en wapens

“Bij de huiszoeking werden een synthetisch drugslabo, een grote hoeveelheid drugs, medicijnen, wapens, vuurwerk en allerlei benodigdheden voor de productie en verkoop van drugs aangetroffen. Het labo en ontmijningsdienst DOVO kwamen ter plaatse”, laat het parket weten.

Een synthetisch drugslabo werd ontmanteld op de Strijbeekseweg.© RR

Twee Nederlandse mannen van 30 en 31 jaar werden gearresteerd. “Ze werden aangehouden door de onderzoeksrechter op verdenking van onwettige aanmaak en handel van verdovende middelen en psychotrope stoffen in vereniging”, verduidelijkt het parket. “De raadkamer in Turnhout bevestigde dinsdag hun aanhouding. De gerechtelijke onderzoeken worden verdergezet door de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) onder leiding van de onderzoeksrechter.”

© RR

Online meldpunt tegen drugsplantages- en labo’s leverde al 31 concrete tips op

Het is niet de eerste keer dat de politie dankzij een melding op de website www.drugsplantageontdekt.be een drugsplantage of -labo op het spoor komt en opdoekt.

Sinds de oprichting van de website in december 2021 werden er 721 anonieme meldingen gedaan. In 31 gevallen ging het om een positieve melding die tot een onderzoek of inval door de politie geleid heeft. Burgers die vermoeden dat er in hun omgeving aan drugs gerelateerde misdrijven plaatsvinden, kunnen via een formulier op de website een melding doen. De politie onderzoekt elke tip en maakt, indien er daadwerkelijk criminele feiten gepleegd worden, de resultaten bekend op de website en in de media.

De politie hoopt vooral op tips over cannabisplantages, drugslaboratoria en plekken waar drugsafval gedumpt wordt. De website, een initiatief van de provincie Antwerpen, het openbaar ministerie en de politie, is slechts één manier om laboratoria en plantages aan te pakken. De meeste van de binnengekomen tips gaan over locaties in de Kempen, en dan vooral in het grensgebied met Nederland. Maar ook vanuit de stad Antwerpen komen er tips binnen die tot resultaat leiden.

Via de website kunnen mensen die hulp zoeken om van hun drugsverslaving af te geraken ook contact opnemen met verschillende hulporganisaties. Ook voor de provincies Limburg en Vlaams-Brabant bestaan er gelijkaardige meldpunten.

 (EG, PVDP)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen