© FB

Tongerse winkel zet foto van dief op Facebook: “Help ons hem te vinden”

Maandag werd kledingzaak Max & Maxime in de Maastrichterstraat het slachtoffer van een diefstal. De dader verstopte zijn buit aan het Gallo-Romeins Museum. Toen hij de zak met kleding kwam ophalen, werd hij door de eigenaar betrapt. Zijn foto werd op Facebook geplaatst en wordt daar duchtig gedeeld.

DiRo

Maandag kreeg de winkel Max & Maxime ongewenste klanten over de vloer. De handelszaak in de Maastrichterstraat is gespecialiseerd in kleding en spullen voor baby’s, kinderen en tieners. De mannen gingen aan de haal met jassen en andere kleding. Eens buiten trokken de daders naar de aanpalende Kielenstraat. Daar verstopten ze hun buit in het struikgewas naast het Gallo-Romeins Museum.

Toen één van de daders ’s avonds de buit wilde komen ophalen, werd hij betrapt door de eigenaar van de winkel: “Mijn vrouw Annemie wilde juist met de auto vertrekken toen ze een man in de straat zag lopen. Even later zag ze hoe de trappen afdaalde naar de nooduitgang van het museum. Daar had hij blijkbaar een zak verstopt. De man is weggevlucht en dochter Chabélie heeft met haar gsm een foto van de man kunnen maken”, vertelt Frank Ruiters. Hij plaatste de foto waarop de vluchtende dief duidelijk herkenbaar is op Facebook met de boodschap: “Deze meneer is vergeten te betalen… Graag medewerking van alle eerlijke tongenaren om hem hier te kunnen op wijzen.. “. Het bericht werd ondertussen al meer dan 4.000 keer gedeeld.

© FB

Frank waarschuwde meteen de politie. “Die waren heel snel hier. Ze hebben de omgeving uitgekamd en de zak die de vluchtende dief bij zich droeg, werd teruggevonden in de Predikherenstraat.”

Winkeltas van Blokker

Een vrouw uit Wellen was maandag getuige van de diefstal: “Ik had een jas vast vooraan in de winkel. Tegen de etalage zat een man op zijn hurken met een grote zak in zijn handen. In de winkel liepen twee mannen rond. Ik dacht eerst dat ze van de security waren. Ze waren deftig gekleed, maar ik vond het eigenaardig omdat ze geen vrouw of kinderen bijhadden. Eén van hen kwam naar me toe en vroeg: ‘Ga je die jas nemen?’ Hij zei dat ik achteraan in de winkel ook eens moest gaan kijken. De man wilde me absoluut weg bij de jassen. Ik ben de jas blijven vasthouden. Achteraf hoorde ik van de verkoopster dat ze met drie of vier jassen waren gevlucht. Ik heb er ’s nachts niet goed van geslapen”, vertelde de vrouw die anoniem wil blijven, “die mannen hebben me duidelijk gezien hoor”.

“Al onze spullen zijn elektronisch beveiligd. De daders hadden een winkeltas van Blokker bij die ze hadden bewerkt om het alarm te omzeilen. De diefstal werd vastgelegd op camerabeelden. De politie was uiterst tevreden met de duidelijke foto die onze dochter van de dader maakte”, aldus Frank.

De reacties op Facebook blijven intussen niet uit. Eigenaar Frank Ruiters krijgt vele steunbetuigingen, maar anderzijds wordt hij ook uitgemaakt voor racist. De daders zijn nog niet gevat.