Na veertien jaar wachten krijgt Jean (82) eindelijk appartement, en toch is hij doodongelukkig: “Zo wil ik mijn oude dag niet doorbrengen”

© Chris Nelis

Veertien jaar heeft hij erop gewacht en toch is Jean Briers (82) doodongelukkig met het appartementje dat de sociale woonmaatschappij Nieuw Dak hem heeft toegewezen. De woning bevindt zich immers op kelderniveau waardoor Jean vanuit zijn zetel tegen een muur aankijkt. Als hij rechtstaat, ziet hij een rij koplampen van geparkeerde auto’s. “Zo wil ik mijn oude dagen niet doorbrengen”, zucht Jean.

CHRIS NELIS

“Veertien jaar geleden hebben mijn vrouw en ik ons ingeschreven op de wachtlijst van de sociale woonmaatschappij Nieuw Dak”, begint Jean zijn verhaal. “Mijn vrouw is twaalf jaar geleden overleden. Ik heb destijds mijn woning moeten verkopen omdat ik kanker had en ik anders niet genoeg geld had om mijn behandelingen te betalen. Ik heb als oud-mijnwerker een pensioen van 1.380 euro.”

Psychisch kapot

Veertien jaar moest Jean wachten op een flat. “Toen ik eindelijk een appartement kreeg toegewezen door de sociale huurmaatschappij Nieuw Dak was ik heel blij natuurlijk. Tot ik ter plaatse ging kijken. Het ligt exact 1,2 meter onder het wegdek. Als je gaat zitten in het appartement zie je alleen maar een betonnen muur. Als ik rechtsta – en ik ben al geen kleine – kijk ik recht tegen de koplampen van geparkeerde auto’s aan. Zelfs vogeltjes kan ik niet zien. Ik mag blij zijn als er af en toe eens een kat voor die muur wandelt. Zo wil ik mijn oude dagen echt niet doorbrengen. Vergeet niet dat ik meer dan tachtig procent van mijn tijd thuis zit. Psychisch ga je daar toch aan kapot.”

Briers weigerde zijn nieuwe huurwoning en zijn huisarts Thomas Engelbeen zorgde voor een uitvoerige medische motivatie. Maar die werd niet aanvaard. Door de weigering speelt Jean dus ook nog eens zijn huursubsidie van 164 euro kwijt.

Vragenlijst

De lokale afdeling van de PVDA bond de kat de bel aan en heeft het over laakbare praktijken. Vooral omdat een huurder in principe twee keer mag weigeren maar dat na een eerste keer de huursubsidie al wordt ingetrokken. De partij dringt er dan ook op aan om meer sociale woningen te voorzien in Genk. Myriam Indenkleef, directeur van Nieuw Dak, zegt dat de sociale woonmaatschappij niet anders kan dan de woning toewijzen. “De man heeft destijds bij het invullen van de vragenlijst zijn voorkeuren moeten aanduiden”, zegt Indenkleef. “Sommigen prefereren de voorkant van een gebouw voor het zicht en anderen de achterzijde omdat het daar wat rustiger is. Aan de hand van die keuzes moeten wij vrijgekomen appartementen toewijzen. Dat is de wet.”

“Het gaat hier ook echt niet om een minderwaardige woning. Er is een goede inrichting en prima lichtinval. Ik kan deze man enkel aanraden om naar de wooninspectie te stappen en daar zijn verhaal te doen. Zij onderzoeken de zaak. Als ze daar vinden dat hem onrecht is aangedaan, kan hij zijn huursubsidie terugkrijgen en kunnen we kijken hoe het verder moet.”