Direct naar artikelinhoud
Syrië

Zwaarste bombardement op Damascus sinds jaren kost aan 130 personen het leven

Luchtaanvallen in Oost-Ghouta.Beeld AFP

Een door rebellen gecontroleerde buitenwijk van de Syrische hoofdstad Damascus is ten prooi gevallen aan de zwaarste beschietingen sinds jaren. Bombardementen vanuit de lucht op Oost-Ghouta en aanvallen met artillerie door de Syrische strijdkrachten hebben de afgelopen dagen aan ongeveer 130 personen het leven gekost.

Tot de slachtoffers behoren ongeveer twintig kinderen, volgens het in Londen gevestigde Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten. Unicef gaf gisteren een uit tien lege regels bestaande verklaring uit. "We hebben geen woorden meer om het lijden van de kinderen en onze woede te beschrijven", stelt de VN-organisatie in een voetnoot bij het blanco persbericht.

Gewonden onder puin

Op videobeelden uit het gebied is te zien hoe hulpverleners gewonden vanonder het puin vandaan trekken. Anderen zoeken in het donker wanhopig naar overlevenden. Volgens het Observatorium waren het de dodelijkste dagen in het gebied sinds 2015. In Oost-Ghouta, eigenlijk een verzameling wijken en dorpen, wonen zo'n 400.000 mensen.

De escalerende strijd kan een herhaling worden van het humanitaire drama dat zich in 2016 afspeelde in de noordelijke stad Aleppo. Staffan de Mistura, de VN-gezant voor Syrië, heeft daar vandaag voor gewaarschuwd. Terwijl Oost-Aleppo in puin werd geschoten, was de burgerbevolking maandenlang verstoken van primaire levensbehoeften. De verovering van Oost-Aleppo was de grootste overwinning van het regime van president Bashar al-Assad sinds het begin van de burgeroorlog in 2011.

Terwijl Oost-Aleppo in puin werd geschoten, was de burgerbevolking maandenlang verstoken van primaire levensbehoeften

Oost-Ghouta wordt al wekenlang door het regime bestookt. Volgens oppositiebronnen heeft het leger de afgelopen dagen versterkingen aangevoerd. Dat, tezamen met het opvoeren van de bombardementen, wekt de indruk dat een grootschalige poging van het regime aanstaande is om het sinds 2013 belegerde gebied in handen te krijgen.

Gecontroleerd door opstandelingen

Het is het laatste deel van de metropool Damascus dat nog wordt gecontroleerd door opstandelingen, enkele duizenden in totaal. De meesten behoren tot ultraconservatieve groepen als het Leger van de Islam en het Legioen van al-Rahman. Ook zijn aan Al Qaida gelieerde strijders actief.

De opstandelingen voerden vandaag uit vergelding beschietingen met mortiergranaten uit op Damascus. Daarbij kwamen volgens het staatspersbureau minstens acht mensen om het leven. In sommige delen van de hoofdstad brak paniek uit. "Granaten vallen als regendruppels", zei een inwoonster van Damascus telefonisch tegen persbureau AP.

Intussen kwam het in het noordwesten van Syrië vandaag tot een eerste confrontatie tussen het Turkse leger en regeringsgezinde troepen die eerder op de dag de regio Afrin waren binnengetrokken. Volgens het Turkse staatspersbureau Anadolu trokken de Syrische eenheden zich terug na te zijn beschoten met artillerie, voornamelijk ter waarschuwing.

Milities

Waarschijnlijk ging het niet om Syrische regeringstroepen, maar om milities die samenwerken met het regime. Zij bewogen zich in een konvooi van ongeveer tien voertuigen. Zij waren naar Afrin gekomen om de Syrische Koerden te helpen de Turkse invasie te pareren.

"Dat dossier is voor het moment gesloten", zei de Turkse president Recep Tayyip Erdogan vandaag. Hij suggereerde dat de pro-Syrische milities op eigen houtje opereerden. Een directe confrontatie tussen de legers van beide landen zou een ernstige escalatie van de oorlog betekenen.

Het Turkse leger, gesteund door Syrische rebellen, begon vorige maand een offensief om de Syrisch-Koerdische YPG-militie te verjagen uit het gebied. De Syrische regering beschouwt operatie Olijftak als een schending van de territoriale integriteit van het land.

Een woordvoerder van de YPG deelde zondag mee dat het bestuur van de Koerdische enclave een akkoord had gesloten met de Syrische regering over samenwerking tegen het Turkse leger. Later werd dat enigszins afgezwakt, maar de Koerden blijven benadrukken dat zij de komst van Syrische eenheden van harte verwelkomen.

De Syrische staatstelevisie toonde vandaag beelden van Syrische strijders die een Koerdische controlepost passeerden. Sommige regeringsgezinde militieleden scandeerden "Eén Syrië, één Syrië". Een YPG-woordvoerder zei dat de Syrische regering zijn plicht doet door manschappen te sturen. "Die worden ingezet aan de grens en gaan deelnemen aan het verdedigen van de eenheid van het Syrische grondgebied."

Milities
Beeld de Volkskrant