Direct naar artikelinhoud
Horeca

Waarom steeds meer restaurants in het weekend de deuren sluiten

Ludwig De Langhe en zijn vrouw van het Brugse restaurant Phare De Vie doen de deuren in het weekend dicht.Beeld Thomas Sweertvaegher

Wie op zaterdagavond wil gaan eten, let beter op. Steeds meer restaurants kiezen ervoor om in het weekend, ondanks voldoende klanten, te sluiten. ‘Voor meer vrije tijd en uit nijpend personeelstekort’, luidt het.

De restaurantdeuren blijven in het weekend steeds vaker gesloten. Niet door een gebrek aan klanten, maar doordat uitbaters beslissen zaterdag en zondag als sluitingsdagen in te lassen. Daar worden geen statistieken van bijgehouden, maar is een duidelijke trend bij de leden van Horeca Vlaanderen en Belgium Restaurants Association. 

Het is geen vreemde keuze van de uitbaters volgens Steven Rosseel, gedelegeerd bestuurder van de Belgian Restaurants Association. “Restauranthouders kiezen in het weekend steeds vaker voor hun gezin, wat niet betekent dat ze minder uren werken op weekbasis.” 

Personeelscompetitie

Een vrij weekend is echter niet de enige reden. Zo kampt de horecasector al jaren met een nijpend personeelstekort. In 2016 konden bijvoorbeeld slechts een fractie van de 3.000 openstaande vacatures ingevuld worden. Ook studeren er steeds minder studenten af van horeca-opleidingen.

Daardoor moeten restaurants op zoek gaan naar troeven om goed personeel over de brug te halen. “In het weekend sluiten is ideaal voor personeelsleden met kinderen, bijvoorbeeld”, zegt Rosseel. 

Gerrit Buydts, woordvoerder van Horeca Vlaanderen, spreekt over een ‘personeelscompetitie’ in de horeca. “Vlaanderen heeft zeer veel restaurants die samen meer vacatures hebben dan er personeel voorhanden is. Een vrij weekend is een van de vele lokmiddelen.”



Net om die reden sluit het restaurant Phare De Vie in Brugge de deuren tijdens het weekend, vertelt eigenaar Ludwig De Langhe. Zijn zaak is nooit open op feestdagen of in het weekend en daar bovenop sluit het ook een hele maand in de zomer, om al het personeel vrijaf te kunnen geven in de schoolvakantie. Dat beleid lijkt zijn vruchten af te werpen. “Een openstaande vacature krijgt bij ons meteen dertig sollicitaties, terwijl dat bij restaurants met weekendshifts vaak een fractie is.” De Langhe gaat er prat op dat zijn personeel zo gelukkiger en trouwer is. Van een tekort is in Phare De Vie dan ook geen sprake. “We krijgen voortdurend spontane sollicitaties”, zegt De Langhe.

'Een openstaande vacature krijgt bij ons meteen dertig sollicitaties, terwijl dat bij restaurants met weekendshifts vaak een fractie is'
Ludwig De Langhe, restaurant Phare De Vie

De verschuivingen in de openingstijden van de Vlaamse horeca begonnen bij de invoering van de witte kassa, die zwartwerk onmogelijk moet maken. “Door de plots hogere loonkosten moesten restaurants hun openingstijden herbekijken”, zegt Gerrit Buydts. Die tijden hangen naast personeelsbesognes ook af van financiële ruimte. Bij weekend-, en dan vooral zondagswerk, zijn de loonkosten beduidend hoger. 

Dat aspect speelde voor De Langhe echter niet mee. “Een zaterdag zou me meer klanten opleveren dan een gewone weekdag.” Maar toch blijft hij bij zijn standpunt. “Zonder dat beleid zat ik wellicht ook met een tekort aan degelijk personeel. Ik werk nu vooral met mensen die jonge kinderen hebben. Is het niet fijn dat ze op feestdagen als Pasen bij hen kunnen zijn?”

Vaste uren

In sterrenrestaurants speelt nog een derde factor mee. Daar beslissen de eigenaars, die meestal chef-kok zijn, steeds vaker om in het weekend hun kookkunsten te gebruiken als cateraar op een evenement, waardoor ze hun restaurants in het weekend sluiten. Die trend ziet Rosseel wel meer opduiken. “Het is een heel andere job dan koken in een restaurant. Zo valt het beter in te plannen omdat het vaste uren zijn en biedt het een mooie afwisseling.”

De kans dat we binnenkort in het weekend enkel op gesloten restaurantdeuren stuiten is echter klein. “Waar de ene zaak de deuren sluit in het weekend, neemt de andere die klanten over”, geeft Rosseel nog mee. Volgens hem gaat het om een “gezonde shift” in openingstijden. “Restauranthouders moeten kiezen: ofwel spitsen ze zich toe op het weekend, ofwel op de weekdagen. De tijd dat ze zeven dagen per week moesten werken om rond te komen is gelukkig voorbij.”