© wiva

Straks vier extra hectare natuurgebied De Teut

Natuur en Bos en het gemeentebestuur van Zonhoven kopen samen een woning en vier hectare grond langs de Hengelsbroekweg. Bedoeling is om het huidige privéterrein met aanpalende vijver om te vormen tot een pareltje natuur.

wiva

Het is de bedoeling dat het huis, dat trouwens al een tijdje leegstaat, na de aankoop afgebroken wordt. Het werd ooit met een geldige vergunning gebouwd, maar het huis is wel ‘zonevreemd’ omdat het in natuurgebied staat. Zodra de koop beklonken is, wil Natuur en Bos een zogenaamd ‘habitatherstel’ uitvoeren. Als dat herstel - waarbij onder meer vijver wordt opengemaakt - lukt, zou dat het pad effenen voor de knoflookpad, een soort die niet vaak meer voorkomt. De terugkeer van dat amfibie zou volgens Natuur en Bos een Europese topprestatie zijn.

Fietspad

“Het terrein is ook heel goed gelegen langs het toeristische fietspad en langs wandelpaden”, zegt schepen van duurzaamheid Frederick Vandeput (Open Vld). “Vanop het fietspad kunnen we een prachtig uitzichtpunt realiseren zodra de gronden heringericht zijn.” Op het wandelpad naast het domein komt een zogenaamd knuppelpad in de richting van de nabije horeca. De aankoopsom voor het huis en het terrein bedraagt 435.000 euro, waarvan de gemeente Zonhoven 125.000 euro voorschiet. Dat bedrag krijgt de gemeente op termijn terug. De rest betaalt Natuur en Bos. “We ondersteunen dit project als gemeente heel graag omdat het een grote meerwaarde betekent, onder meer voor wandelaars, fietsers en natuurliefhebbers. Bovendien halen we geld van de hogere overheid naar onze gemeente”, besluit Vandeput.