ANALYSE. Wie wordt bij Anderlecht de rechterhand van Kompany?

© Action Images via Reuters

Anderlecht denkt met Vincent Kompany out of the box. Het is behoorlijk uniek dat een grote club een trainer aanstelt die ook nog kan en zal meespelen. Daarom zal Kompany een assistent-coach meebrengen die ongetwijfeld ontzettend close met hem is.

Jürgen Geril

LEES OOK.Verrassing van formaat: Vincent Kompany keert terug naar Anderlecht als speler-coach!

LEES OOK.Onze Chef voetbal over Vincent Kompany bij Anderlecht: De Stunt van het Jaar, van de eeuw misschien wel

Enzo Scifo was ooit speler-coach bij Charleroi in 2000. In theorie kwam de gewezen Rode Duivel zelf niet zo vaak het veld meer op. Dat is ook zo simpel niet, want een trainer die zelf meespeelt kan zich weinig fouten permitteren.

Maar Vincent Kompany is nog van een ander kaliber. Hij komt van één van de beste ploegen ter wereld en is een autoriteit. Vince The Prince is puur Anderlecht-DNA en heeft tonnen krediet. Ook op het veld zal hij er normaal nog bovenuit steken.

Kompany mag dan wel de tactiek en de ploegopstelling bepalen, maar als de speler-coach zelf op de grasmat staat tijdens een wedstrijd, heeft hij in de dug-out wel een assistent nodig die de ploeg kan sturen. Die eventueel wissels kan doorvoeren en spelers tot de orde kan roepen.

Dat wordt ook nog een belangrijke keuze, want het moet iemand zijn die Kompany blindelings vertrouwt en die op dezelfde manier denkt als hij. Een rechterhand die de baas kan spelen zonder zelf baas te willen zijn en die respect afdwingt bij de spelers.

In zijn lange carrière heeft Vincent Kompany met de grootste namen in de voetbalwereld gewerkt, maar zijn assistent zal hem qua uitstraling niet overtreffen. Het zal ook iemand met een pro licence-trainersdiploma moeten zijn, want dat heeft Kompany zelf nog niet. Het trainerschap bij RSCA wordt dus sowieso een duo-baan.

Meer over RSC Anderlecht

Meer voetbalnieuws

Keuze van de redactie

Video